Baba

Bébiételreform: adjunk csípős indiait a kisbabának?

Elég az íztelen pürékből, merjünk fűszeres ételeket adni egyéves kor előtt is a babának – hirdetik a bébiétel-forradalmárok. A doki óva int, de szerinte is belefér némi fokhagyma – úgyis kiköpi, ha nem ízlik neki.

Fűszeres babakaja az új divat!Szép lassan kimegy a divatból, hogy folyékony, szinte diétás  pempőket etessünk a négy-hat hónapos babánkkal – írja a babycenter.com.

A bevett gyakorlat az, hogy egyes ételeket egyéves kor előtt nem szoktak adni a gyereknek, nehogy allergiások legyen rá. Ilyen például a tojás, a  mogyoró vagy a hal. Az új trend követei szerint felesleges az óvatosság, ha valamire allergiás a gyerek, majd kiderül, ha megette. Állítják, hogy a babák – természetes püré formájában – sokkal többféle ízt kóstolhatnának.

Jöhet az indiai

„Nyugodtan kaphat kifejezetten fűszeres kajákat a kicsi, mert ezzel csak az ízérzékelését fejlesztjük” – mondta egy seattle-i gyermekgyógyász, Susanna Block. Szerinte pusztán begyöpösödött megszokásból adunk íztelen babakaját a kicsiknek, pedig már az anyatej is olyan ízű, amilyet az anya eszik – tehát ha eszel egy jót a kedvenc indiai éttermedben, aztán megszoptatod a kicsit, ő is élvezni fogja az indiai fűszerek ízkavalkádját – legalábbis az újítók szerint. A bébiétel-forradalmárok szerint nyugodtan beledobhatunk curryt, paprikát, petrezselymet vagy rozmaringot a pürébe. Állítólag az igazán csípős dolgoktól sem kell megijedni, a babáknak nem lesz semmi bajuk tőle, persze nem feltétlenül a legcsípősebb csilivel kell kezdeni…

Oregánó, rozmaring

Gyakorló anyukákat kérdeztünk, mit szólnak az új kajatrendhez. Katinak két kisgyereke van, azt mondja, hogy ő zöld fűszereket, amiket a kertben leszed, simán rakott egyéves koruk előtt is a gyerekek ételébe: például oregánót vagy rozmaringot. „Most is szeretik, mert ezt szokták meg, de azért csípőssel nem mernék próbálkozni” – teszi hozzá a Nők Lapja Café kérdésére az anyuka. Rita már sokkal óvatosabb, neki egy hatéves kislánya van és egy kétéves kisfia, de nagyon óvatosan bánik a fűszerekkel. „Egyedül, amit a gyerekek megesznek, az egy görög fűszerkeverék, ha azzal pácolom be a húst, jöhet, de ha valami borsosabb, vagy netán csípős, biztos, hogy meg sem akarják kóstolni” – mondja a fiatal édesanya.

Bébiétel-reform: adjunk csípős indiait a kisbabának?Megunja, kiköpi

„A csecsemők borzasztó ínyencek, rendkívül érzékeny az ízlelésük – mondja a Nők Lapja Café kérdésére Huszár András, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke. – Pont ezért én nem javaslom az anyukáknak, hogy nagyon fűszereset vagy csípőset adjanak egyéves kor alatt a babának.” Fokhagymát vagy nem csípős pirospaprikát viszont már adhatunk a babáknak 7-8 hónapos kortól a gyermekorvos szerint. „A gyereknek ugyanúgy van ízlésük, és megunják a főtt csirkehúst. Az anyukák tudják, miről beszélek. Kiköpik, nem akarják megenni, ilyen esetekben mehet bele egy kis fokhagyma is – teszi hozzá Huszár doktor. – Ha véletlen főzési baleset során megszaladt az anyuka kezében a bors, a kisbabája fintorogva kiköpte az ételt. A csecsemők nem buták, ha valami nem ízlik nekik, nem eszik meg.”
 

Ti adnátok csípőset a babátoknak? Vagy esetleg már adtatok is? Írjátok meg, mit gondoltok!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top