Baba

Kikapcsolja a síró gyereket a babasuttogó

Fülsértőnek tűnő, sistergő hanggal nyugtatja a kicsiket a "kisbabákkal suttogónak" nevezett orvos. Lehet, hogy Madonna nem is a drága kezelésektől ilyen kisimult, hanem mert ő is ezzel az új módszerrel csitította a gyerekeit.

Így szüntesd meg a gyereksírást!

Szülők ezrei, köztük Madonna és más hírességek esküsznek egy amerikai orvos különös módszerére, amivel állítólag hatékonyan el lehet hallgattatni a síró kisbabákat. Ezt most egy amerikai kórházban letesztelték, és a kicsik valóban megnyugodtak tőle, ráadásul a fájdalmat is kevésbé érezték.

A módszer lényege, hogy egy felnőtt füllel kifejezetten zavarónak ható sistergő hangot kell kiadni a baba füléhez hajolva. Ez viszont nem minden, először alaposan be kell pólyázni a babát egy kendőbe úgy, hogy a kezei ne mozoghassanak szabadon. Aztán hassal az alkarunkra fektetjük a csecsemőt, és kezdhetünk sisteregni a füléhez hajolva, ehhez jön a ringatás rövid, gyors, de finom mozdulatokkal, ami kicsit a rázásra emlékeztet. Végül adhatunk is a babának valamit, amit szopogathat. A következő videón 1:50-től kezdi elmutogatni az orvos a módszer öt lépését a két hitetlenkedő műsorvezető hölgynek, majd 4:40-től több síró babát is mutatnak, akiket így csitítanak el:

Már a szülőknek is tanítják

A módszer ötletgazdája, dr. Harvey Karp azt mondja, hogy ezzel „ki lehet kapcsolni” a gyereksírást. Szerinte a babáknak valójában 12 hónapig kellene a méhben maradniuk, de mivel ez nem lehetséges, azért nekünk kell megteremteni a számukra a méhben adott feltételeket. Az állítja, ezt a fülsértő hangot halljuk a méhben is, ezért hat nyugtatóan a picikre.

A tesztelést végző kórház igazgatója kételkedett a sistergésben, de érdekesnek találta a módszert, ezért döntött a teszt mellett. A dolgozók videóról lesték el a megfelelő fogásokat és a helyes zajkeltést, majd az oltások beadása előtt próbálták ki két és négy hónap közötti kisbabákon. Más babák cukoroldatot kaptak, amit Amerikában több helyen adnak fájdalomcsillapítóként, volt, akiknek csak sima vizet adtak, egy negyedik csoportnál pedig a cukrozott víz mellett a kisbabákkal suttogónak is nevezett orvos módszerét alkalmazták egyszerre.

Azok a babák, akiket susogással nyugtattak, hamarabb elcsendesedtek, és a tesztek szerint kevesebb fájdalmat éreztek. A semmihez képest a cukor is hatott, de kevésbé. Az amerikai kórházban azóta nem is adnak többé cukrot a babáknak, inkább ezzel az új módszerrel csitítják őket, amit a szülőknek is megtanítanak.

A méhben is nagy a zaj

Megkérdeztünk egy csecsemő- és gyermekgyógyászt, mi a véleménye a módszerről, és hogy valóban ekkora sistergést hallunk-e a méhben. „Persze, ott megy végig az aorta, ami a legnagyobb verőér szervezetünkben, és egy ilyen nagy érben a vér áramlása nagy sistergést jelenthet, ahogy a szívünk dobbanásait is hallja a baba” – magyarázta el dr. Nyeső Judit, aki az amerikai orvos módszeréről még nem hallott, de ha még időben a fülébe jut, a saját gyerekein kipróbálta volna.

„Próbáljunk meg, amit csak lehet, mert a sok sírás nemcsak a baba életét teszi tönkre, hanem az egész családot megviseli” – mondta a módszerről, a rázogatást viszont nem javasolja, nehogy kialakuljon a megrázott gyermek szindróma, amivel komoly károsodást is okozhatunk. Helyette finom simogatást, nyugtatgatást javasol a doktornő. Viszont azért az öt lépés néhány eleme számunkra sem újdonság.

„Tudjuk, hogy a cumi nyugtató, jó az is, ha az alkarra fektetjük hason, mert ez segít, hogy a bélgázok könnyebben tudjanak távozni, és leggyakrabban a hasfájás az oka a sírásnak – sorolta az ismert fogásokat dr. Nyeső Judit. – Szoktam még ajánlani, hogy melegítsenek vasalóval egy pelust, és tegyék a hasára.”

Hogy a karok lepólyázása megnyugtatná a babákat, arról nem hallott a doktornő, azt viszont szokta javasolni, hogy mikor betakarják a csecsemőt, tűrjék be a takarót oldalt a két keze alatt, mert ettől úgy érzi, mintha átölelnék. A szoros pólyázás mindenesetre újra kezd népszerűvé válni a pár hetes gyerekeknél, mivel az ebben hívők szerint ettől lecsillapodnak és abbahagyják a megállíthatatlannak tűnő sírást. Tudományos kutatások viszont még nem támasztják ezt alá, csak tapasztalatok igazolják a hatékonyságát.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top