Baba

Kevesebb a koraszülött a dohánytilalom óta

Skóciában bevált a hat éve bevezetett változás. Mi is reménykedhetünk, miután sajnos nálunk az európai átlagnál jóval gyakoribb a koraszülés.

Kevesebb a koraszülött a dohánytilalom ótaMióta 2006-ban bevezették Skóciában a dohányzási tilalmat a nyilvános helyeken, tíz százalékkal csökkent a koraszülések száma, írja a BBC. Örömteli fejlemény, hogy azóta sokkal kevesebb terhes nő dohányzik, 25 százalék helyett 19 százalék, ami azért még így is nagyon magas szám.

Mivel a koraszülések száma a továbbra is dohányzó nőknél is esett, arra következtettek, hogy a passzív dohányzás is szerepet játszhatott ebben. Bár az összefüggésre nincs bizonyíték, a kutatók meg vannak győződve a kapcsolatról, mivel más változás nem indokolja a látványos visszaesést. Hogy alaposak voltak, az biztos, összesen 700 ezer nő adatait vizsgálták tizennégy évre visszamenőleg.

A koraszülés Magyarországon is komoly probléma, nálunk népbetegségnek számít, mivel évente nyolcezer baba jön idő előtt a világra, közülük 1300-an kritikusan alacsony súllyal. Az ilyen gyerekek hátránnyal indulnak az életben, nagyobb az esélyük ugyanis a hallás- és látáskárosodásra, a cukorbetegségre, vagy az idegrendszeri és vérnyomásproblémák kialakulására, mint a harminchetedik hét után világra jött társaiknak. Reménykedhetünk viszont, hogy az idén bevezetett dohánytilalom hatására nálunk is csökken a koraszülések száma.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top