Baba

Túl sok a láncdohányos kismama – mi a gyógymód?

Terhessége alatt is füstöl Uma Thurman. De nem csak sok celeb kismama képtelen abbahagyni a bagózást. Ezek a nők tudják, hogy gyermekük egészsége a tét, mégsem teszik le a cigit.
November végén készült kép a színésznőről, aki a hírek szerint ekkor már terhes volt
November végén készült kép a színésznőről,
aki a hírek szerint ekkor már terhes volt

Britney, Uma, Lily és a többiek
Azt már rég tudjuk, hogy a terhesség alatti dohányzás  káros a magzatra. Egy friss kutatás során megfigyelték, hogy azoknál a gyermekeknél, akiknek az édesanyjuk dohányzott a terhesség alatt, sokkal gyakoribb a hirtelen szívhalál, viselkedési gondokkal küzdenek és a zsír-anyagcserezavar is felléphet náluk. Az üggyel akkor kezdett el ismét foglalkozni a világsajtó, amikor kiderült, hogy Uma Thurman nyár végére várja harmadik gyermekét. A színésznő október végén esett teherbe, de a novemberi fotókon még keményen bagózott. Habár a láncdohányos Thurman 2008-ban megpróbálta letenni a cigit, hamar visszaszokott. De nem ő az egyetlen híresség, aki képtelen leállni a cigiről a terhessége alatt. Kate Moss, Nicole Richie, Britney Spears, Lily Allen és még számos láncdohányos celeb füstölt a várandóssága idején.

„A barátnőm végigcigizte a tervezett terhességét”
A dohányosok azzal védekeznek, hogy ez olyan erős függőség, mint a drog vagy az alkohol. Lehetetlen egy láncdohányosnak egyik napról a másikra letenni a cigit. „Az én anyukám mind a két terhességét végigcigizte orvosi javaslatra annak idején, mégis mindketten egészségesek lettünk. Nem támogatom a cigizést terhesség alatt, én sem fogok dohányozni, amíg szoptatok, de ha valaki nagyon régóta függő, jobb, ha nem hagyja teljesen abba” – vélekedett Zemanek nevű fórumozónk, más kismamák ennél sokkal markánsabb véleményen vannak. „A barátnőm végigcigizte a tervezett terhességét, kivéve az utolsó egy hónapot, de szülés után újra kezdte. Nem rajta múlt, hogy végül egészséges lett a kicsi. Van, akinél a függőség erősebb, mint az anyai ösztön? Rendben van! De akkor ne ragaszkodjon mindenképp ahhoz, hogy most akar gyereket, amikor még nem képes letenni a bagót” – írta Serena nevű fórumozónk.

 
Elrettentő példák
Elrettentő példák
 
Britney is füstölt pocakosan
Britney is füstölt pocakosan
 
Lily Allen sem bírta ki
Lily Allen sem bírta ki

 
Motiváció lehet a leszokásban a baba
Dr. Csermely Gyula szülész-nőgyógyász azt mondja, teljesen mindegy, mivel védekeznek a láncdohányos kismamák, kell, hogy legyen annyi erejük, hogy lemondjanak a gyermekük egészségért a cigiről. „Dohányos betegeimnek azt szoktam tanácsolni, hogy még a teherbeesés előtt szokjanak le a cigiről. És legyen szó bármilyen függőségről, egy gyermek élete hatalmas motiváció lehet ennek a leküzdésében. Persze a legfontosabb, hogy a várandóság 9 hónapja és a szoptatás alatt ne nyújtson rá a kismama, mégis nagyon sajnálom, hogy sokan csak a terhesség alatt rakják le a cigit, aztán visszaszoknak. Azt szoktam mondani, ha egyszer sikerült megszabadulni a fránya cigitől, akkor minek szokjunk vissza?” – mondta a  Nők Lapja Cafénak a doktor úr.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top