Baba

Megfejtettük a repülő baba titkát

Levegőben lebegő gyermekeiről készített képet a fotóművész anya - azt állítja, montírozás nélkül. Hajnóczy Soma bűvészvilágbajnokot azonban nem lehet átverni.

Amikor édesanyjánál ritka betegséget állapítottak meg, egy fotósként dolgozó anyuka kitalálta, hogy “megrepteti” az egyik gyerekét, hogy igazán gondtalanságot sugárzó képet készítsen róla. Rachel Hulin a Facebookra posztolta ki az első fotót, amire elkezdtek özönleni a kommentek, amik hatására egy egész sorozatot készített levegőben lebegő gyerekeiről.

„Volt, akinek a cukik tetszettek, másoknak a kísértetiesebbek” – nyilatkozta az anyuka a Time magazin fotórovatának, arról viszont csak nagyon titokzatosan beszélt, milyen trükkel készítette a képeket. Csak annyit árult el, hogy nem utólag másolta be a babákat a képekre, és nem is dobálta őket.

További fotókért kattints a képre.
További fotókért kattints a képre!

A leleplezés

Mi azért kíváncsiak voltunk, mi a titok, ezért megkérdeztünk egy fotóst és egy profi illuzionistát. A Nők Lapja Café fotószerkesztője sima photoshopos beavatkozásra gyanakszik, mivel a fényviszonyok alapján külön fotózottnak tűnnek a babák meg a hátterek, az illuzionista viszont mást sejt a háttérben.

„Bűvészvilágbajnokként sok embert láttam már repülni élőben és felvételen is – kommentálta a képeket Hajnóczy Soma. – A repülés érdekes és misztikus dolog, amely mindig izgatni fogja az emberek fantáziáját. Véleményem szerint a babát drótokon, erős, damilszerű szálakon lógatta fel a művésznő esetleg állványra fektette – majd az eszközt retussal eltüntette. Szinte minden képen hason látjuk a babát, amely tipikusan a fentről való felfüggesztés tökéletes kivitelezése. A baba nyugodt, ebből is gondolom, hogy nem feldobták őt, hogy úgy fotózzák le esés közben.”

“Az ilyen lebegtetés szép dolognak tűnhet, de csakis fotón, élőben a helyzet több mint valószínű, hogy nem hatott ilyen varázslatosnak” – jegyezte meg.

Marilyn Monroe is lebegett

A földtől elrugaszkodott emberek fotózása nem új keletű őrület, először Philippe Halsman hozta divatba, aki politikusokat, írókat Nobel-díjasokat és olyan sztárokat kapott le ugrás közben, mint Marilyn Monroe vagy Audrey Hepburn. Neki a mai napig sok követője van, például az a japán lány, aki Tokió különböző helyszínein lebeg.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top