Baba

A szoptatás megvéd a magas vérnyomástól?

A szoptatás nem csupán a baba, de az anya számára is kifejezetten egészséges.

A szoptatás megvéd a magas vérnyomástól?Számos szakember úgy véli, hogy azoknál az anyáknál, akik a javasolt ideig szoptatnak, csökken a cukorbetegség, a magas koleszterinszint és szívbetegség kialakulásának esélye. A legfrissebb kutatások szerint pedig a szoptatás a magasvérnyomás-betegség kialakulásának kockázatát is csökkenti.

Az Észak-Karolinai Egyetem kutatói az elmúlt másfél évtizedben több mint 50 ezer amerikai nő egészségi állapotát vizsgálták. Arra jutottak, hogy azon anyák körében, akik nem szoptatták gyermeküket, 22 százalékkal nagyobb arányban diagnosztizáltak magasvérnyomás-betegséget, mint azok között, akik legalább 6 hónapig anyatejjel táplálták gyermeküket.

A kutatás vezetője, dr. Alison M. Stuebe megjegyezte ugyanakkor, hogy egyelőre nem tártak fel egyértelmű ok-okozati összefüggést a szoptatás és az egészséges vérnyomás között, így elképzelhető az is, hogy a gyermeküket nem szoptató anyáknál a magas vérnyomás olyan tényezők miatt alakult ki, melyek annak idején a szoptatásban is akadályozták őket, így például a stresszes környezet.

Dr. Stuebe kiemelte, hogy csapatával további kutatásokat folytatnak, hogy direkt módon bizonyíthassák a szoptatás egészségre gyakorolt jótékony hatásait. A doktornő szerint ugyanis ez plusz motivációt adhatna az anyáknak ahhoz, hogy szoptassák gyermeküket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top