Baba

Már a kisbabák is korrektek és önzetlenek

15 hónapos babákat teszteltek, és első ízben bizonyították be, hogy már az ő viselkedésükben is kimutatható, milyen korrektek tudnak lenni másokkal.

A tesztek során a kicsik különbséget tudtak tenni az étel egyenlő és egyenlőtlen elosztása között. Minél inkább hajlottak a korrektségre, az egyenlő elosztás elvére az ételnél, annál nagyobb hajlandóságot mutattak arra is, hogy kedvenc játékukat odaadják vagy megosszák másokkal, vagyis képesek voltak altruista magatartásra.

„Megállapítottuk, hogy a korrektség és az altruizmus normája sokkal gyorsabban megjelenik a gyerekeknél, mint eddig gondoltuk” – összegezte Jessica Sommerville kutatásvezető, a Washingtoni Egyetem pszichológusprofesszora.

A tanulmány eredményének jelentősége van az egyenlőségre és együttműködésre való nevelésben is – írta a ScienceDaily című ismeretterjesztő portál. A korábbi kutatások 2 éves gyerekeknél mutatták ki, hogy képesek egymásnak segíteni, ami az altruizmus egyik jele, és csak 6-7 éves korú gyerekeknél a korrektségre való igényt.

Már a kisbabák is korrektek és önzetlenek

A vizsgálatba bevont kicsik szülőjük ölében ülve vettek részt a feladatokban. Először ellenőrizték a kutatók, hogy két legójáték közül melyik a kicsi kedvence. Ezt követően egy kívülálló megkérdezte, adna-e a baba neki is játékot. A gyerekek mintegy harmada altruista magatartást mutatva a kedvenc játékát nyújtotta át, másik harmada a kevésbé szeretett játékot, és a fennmaradó harmad nem adott át játékot.

A másik tesztben azt nézték végig a gyerekek, amint egyenlő arányban osztanak szét sütit és tejet néhány résztvevő között, illetve egy másik kisfilmben azt, hogy egyvalaki többet kap a finomságokból. Az egyenlőtlen elosztáson való meglepődésük mértéke – ami a figyelmük odafordításának idejével mérhető – jelezte a korrektségre való igényüket. A kutatók úgy találták, hogy az „altruista” babák túlnyomó többsége (92 százaléka), akik kedvenc játékukat osztották meg, a korrektségre, egyenlő elosztásra is nagyobb igényt mutatott.
  

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top