Baba

Agresszívebbek a szoptatós anyák

A szoptatós anyukák agresszívebben reagálnak a külvilágból érkező ingerekre. Állítólag ez azért van, mert ösztönösen védelmezik a kisbabájukat.

A szoptatós anyák agresszívebbekA Kaliforniai Egyetem kutatói szoptatós anyukák, valamint gyereküket tápszerrel etető anyák, illetve gyermektelen nők bevonásával végeztek kísérletet. A nőknek számítógépes feladatokat kellett megoldaniuk, amelyben az ellenfelük az egyik kutatási asszisztens volt, akiről azonban ők azt hitték, hogy szintén a kísérlet egyik résztvevője. A beépített ember feladata az volt, hogy viselkedjen durván és minél jobban idegesítse fel a kísérleti alanyokat, a játékot viszont veszítse el.

A játék végén a „győztes” jutalma az volt, hogy a gépen megnyomhat egy gombot, mely robbanásszerű hanghatást vált ki, méghozzá minél hosszabban és erősebben nyomják, annál nagyobbat. A robbanás intenzitása a szoptatós anyáknál általában kétszer akkora volt, mint a tápszeres babák anyukáinál, illetve a gyermektelen nőknél.

A kísérlet során végig mérték a résztvevők vérnyomását és stressz-szintjét. A szoptatós anyukák esetében mindkét adat végig jóval alacsonyabb maradt, mint a többi alanynál. A kutatók szerint ez magyarázza azt a fajta „extra bátorságot”, amivel a szoptatós anyák reagálnak a külvilágból érkező ingerekre.

„Direkt nem kezdeményeznek konfliktusokat, de ha bármiféle durvaságot vagy veszélyt éreznek, akkor nagy valószínűséggel hamar agresszívvé válnak” – magyarázta Jennifer Hahn-Holbrook, a kutatás vezetője. 

A szakemberek szerint a jelenség ugyanazon a mechanizmuson alapul, mint ami az állatvilágban, a szoptatós nőstényeknél is megfigyelhető: egy vélt vagy valós támadás esetén azonnal agresszíven visszatámadnak, hogy megvédjék kicsinyeiket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top