Baba

A miskolci lett az Év Szülészete

Átadták az "Év Szülészete 2011" díjat: a Miskolci Egészségügyi Központ és Egyetemi Oktató Kórház lett a legelismertebb – a luxusszolgáltatások helyett az érzelmek döntöttek.

A Miskolci Kórház az Év SzülészeteAhogy biztossá válik, hogy gyermeket várunk, százszor is elképzeljük, hogyan fog megszületni. Tudjuk, hogy fájni fog, de valahogy úgy gondoljuk, katartikus élmény lesz. Hogy így alakul-e, az azonban régóta nem csak a természeten múlik: kulcskérdés, hogy kik, milyen körülmények között fognak segédkezni az életünket meghatározó eseménynél. Vagyis milyen lesz az orvos, a szülésznő, hogyan lehet vajúdni, kapunk-e fájdalomcsillapítót, sor kerülhet-e császármetszésre. „A szülőszoba olyan hely, ahol család születik” – fogalmaz Bálits Éva, az Év Szülészetét három hónapon át kereső portál, a babaszoba.hu főszerkesztője – „nem mindegy hát, hol történik mindez”. Ha az apák, anyák jól akarnak választani, legjobb, ha a legbiztosabb forráshoz fordulnak: egymáshoz. A leghitelesebb információlat a szülést már megélt társak adhatják. Az „Év Szülészete 2011” díj odaítéléséről ezért maguk a szülők dönthettek: internetes szavazáson három kategóriában (szülőszobai ellátás, gyermekágyi és újszülöttellátás, felszereltség és környezet) értékelték a hazai, állami és önkormányzati tulajdonban lévő szülészeteket.

 Az összesített verseny nyertesei:

·    Miskolci Egészségügyi Központ és Egyetemi Oktató Kórház (1. helyezés)
·    Kemenesaljai Egyesített Kórház, Celldömölk (2. helyezés)
·    Margit Kórház, Csorna (3. helyezés)

A kategóriánkénti verseny győztes szülészetei:

Szülőszobai ellátás kategória
·    Margit Kórház, Csorna
Gyermekágyi és újszülöttellátás kategória
·    Városi Önkormányzat Kátai Gábor Kórház- Rendelőintézet, Karcag
Felszereltség és környezet kategória
·    Miskolci Egészségügyi Központ és Egyetemi Oktató Kórház

–    Létezik a szülészetek elit klubja, vagyis a bababarát kórházak köre – mondja Bálits Éva. Ezt a minősítést az Unicef szervezete osztja, az intézményeknek szigorú követelményeknek kell megfelelni, a minőségi szintet évente ellenőrzik. Európában először a debreceni kórház szülészete kapta meg a megjelölést. De vajon tisztában vannak-e vele maguk a szülők, hogy mi volna a legjobb nekik a döntő pillanatokban?

–    Ma már bárki „be tudja lőni”, hogyan szeretne szülni: ülve, gyorsan, fájdalommentesen, zenei aláfestéssel, homeopatiás szerekkel vagy bábával: minden lehetséges, és az édesanyák a legváltozatosabb igényekkel jelentkeznek. Aztán persze előfordul, hogy ott, a helyszínen már egész más esik jól, mint amit elképzeltek – mondja Bálits Éva, aki szerint az volna az ideális, ha az ország összes kórházában elérhető lenne olyan egységes ellátás, ami nem függ attól, ki mit tud megfizetni. – Persze most is vannak példamutató intézmények, ahol nem pénzkérdés a színvonalas ellátás és szerencsére egyre jobban távolodunk attól a tekintélyelvű, beavatkozásokkal teli, futószalagszerű, megalázó ellátástól, ami a kilencvenes évekig jellemző volt. De azért az is általános tapasztalat, hogy a magyar szülészeteken a mai napig állandóan meglepetések érik az embert, hiszen abban a kiélezett helyzetben mindenki zokszó nélkül elfogadja, amit az orvos vagy a nővér javasol – mondja a főszerkesztő.

Bálits Éva, a babaszoba.hu főszerkesztője
Bálits Éva, a babaszoba.hu
főszerkesztője

Bár egyre több helyen kezelik partnerként a szülőket, még mindig erősen orvosfüggő, hogy adott helyen hogyan viszonyulnak a kismamákhoz, hogy a szülés körülményei inkább a baba és a mama vagy főként az egészségügyi személyzet érdekeit szolgálják-e. – Vajúdáskönnyítő bordásfalat és labdát már mindenhol beszereztek, de a szemlélet sokkal lassabban változik – mondja Bálits Éva, márpedig a szavazás eredménye azt mutatja, hogy mindennél többet számít az emberség: az, hogy hogyan bánnak a családdal. Így történhetett, hogy kis vidéki intézmények megelőzték a legjobban felszerelt fővárosi kórházakat is: a díjazottak között nincs egy sem az utóbbiak közül, miközben a Miskolci Egészségügyi Központ és Egyetemi Oktató Kórház, valamint a csornai Margit Kórház két díjjal is gazdagodott.
–   Az emberek azokat az intézményeket támogatták, ahol ismerik keresztnevükön szólítják őket, ahol személyes odafigyelést és kedvességet kapnak. Ez jó hír a többi kórháznak is, hiszen nem nehéz követni a példát: egy simogatás nem kerül pénzbe – szögezi le Bálits Éva.

 

Vélemények a legjobbakról

Az osztályon a nővérek és a csecsemősök velünk rendesek voltak, négyen voltunk a szobában, a többiek sem panaszkodtak, pedig ők már nem először csinálták végig ezt. – a fődíj nyerteséről írta maszathugi.

Két különböző helyen születtek a gyermekeim, de Csornán a hozzáállás, a segítőkészség, és az orvosok, nővérek, csecsemősök hozzáértésével teljes mértékben elégedett voltam. Ha szükségem volt segítségre, megkaptam száz százalékban – írja 1980monika.

Kétágyas baba-mamás szobák, nagyon kedves orvosok, profi csecsemős nővérek. Itt még az is megtanul szopiztatni, aki nem akar. Nagyon kedvesek, türelmesek, hozzáértőek.
Szóval minden jó!!!!!!!!! – írja a karcagi szülészetről barnarenata.

Nagyon családias a környezet, együtt örülnek a babáknak és együtt tudnak sírni is, ha kell… Három magzatot veszítettem el első kisfiam születése után és ebben a kórházban adtak erőt, bíztattak, hogy ne adjam fel, emberként kezeltek és nem csak szimpla betegként! Amikor ismét babát vártam és jöttek a problémák, itt maximálisan mellém álltak, a gyermekem születéséig! – írja 1742680258 a celldömölki kórház fórumán.

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top