Baba

Amikor a pasikat is elfogja a bébiláz

Férfiakban is ugyanúgy tombolhat a gyerek utáni vágy, mint a nőkben – mutatott rá nemrég egy tanulmány.

Amikor a pasikat is elfogja a bébilázA bébiláz egy létező pszichológiai jelenség, amely hirtelen jövő, ellenállhatatlan, zsigeri vágyakozást jelent az anyaságra vagy apaságra. A nők ugyan gyakrabban számolnak be erről az érzésről, de a baba utáni vágyakozás a férfiakra is abszolút jellemző a témával foglalkozó amerikai pszichológus szakemberek szerint.

A kutatók, aki közel tíz éven át végeztek felméréseket a jelenséget kutatva, először három, saját elméleten alapuló szemszögből közelítették meg a bébiláz kialakulásának okait. Az egyik elmélet szerint nemi szerepeink miatt érzünk vágyat a gyerekre. A másik teória szerint egyszerűen azért, mert biológiai lények vagyunk, akik szaporodási vágyat éreznek, és ösztönös késztetést arra, hogy utódaikat gondozzák. A harmadik elmélet azt feltételezte, hogy bizonyos időpontban az agyunk jelzést ad: eljött a megfelelő pillanat a babázásra.

Megfigyelések azonban rámutattak, hogy teljesen más dolgok indítják el az emberekben a baba utáni vágyakozást, mint például a kicsik látványa, a gügyögés vagy a babaillat. Az érzékek mellé társulnak persze racionális szempontok is, amelyeket gyerekvállaláskor mérlegelünk: a pénz, az idő és az, hogy megfelelő partnerrel rendelkezünk-e.

A tanulmány az amerikai Emotion című pszichológiai folyóiratban jelent meg.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top