Baba

Új módszer segít kivédeni a vetélést

Az új felfedezés segítségével az eddigi eljárásokhoz képest sokkal nagyobb pontossággal megállapítható lesz a terhességek várható kimenetele és az, hogy probléma esetén melyik a leghatékonyabb kezelés.

Az anya korábbi vetélései, a progeszteron- és terhességi (hCG) hormonszint, a magzat hossza, a vérzés erőssége, valamint a baba kora – szakemberek szerint ez az a hat veszélyességi faktor, amelyek külön-külön ugyan nem képesek meghatározni a vetélés kockázatát, de ha kettőt kombinálnak közülük, abból már megállapítható a terhességi életképességi index, a PVI, amely már kellően pontos diagnózist tud adni.

A nemrég végzett brit tanulmányban 112 veszélyeztetett terhes nőt figyeltek meg öt hétig, miközben folyamatosan ellenőrizték a terhességi hormonszintjüket, ultrahanggal vizsgálták őket, figyelték vérzésüket vagy fájdalmaikat. A megfigyelések alapján állapították meg azt a hat vetélési faktort, amely alapján létrehozták a PVI indexet.

Új módszer segít kivédeni a vetéléstKorábbi felmérések szerint a terhességek 20 százaléka veszélyeztetett, és ezeknek ugyancsak 20 százaléka vetéléssel végződik. Eddig nagyon sok felesleges és gyakran fájdalmas vizsgálatot végeztek: szükségtelen vérteszteket, ultrahangos vizsgálatokat. Gyakran benntartották a kismamákat a kórházban, megtiltották, hogy szexuális életet éljenek, vagy éppen hormonális kezelést írtak elő számukra.

A szakemberek szerint az új mutató segítségével az esetek 94 százalékában pontosan meg tudták állapítani a terhesség várható kimenetelét. A kutatás vezetője szerint ezzel elkerülhetővé válik a felesleges vizsgálatok 80 százaléka, illetve az orvosok a problémák pontosabb ismeretében hatékonyabban tudják majd kezelni azokat.

A kutatást a manchesteri Szent Mária Kórház szakemberei végezték, eredményeiről pedig nemrég a stockholmi Humán Reproduciós és Embriológiai Konferencián számoltak be.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top