Baba

Tovább élnek az ikreket szülő anyák

Tovább élnek az ikreket szülő anyák, a hosszú élet titka azonban nem az ikerszülés, hanem az egészséges, így hosszabb életre számító anyák hoznak világra nagyobb eséllyel egyszerre több gyermeket.

Az ikreket szülő anyák tovább élnek Kétpetéjű négyes ikrek

A Utahi Egyetem kutatóinak, Shannen Robsonnak és Ken Smithnek a Proceedings B című szaklapban közölt tanulmánya szerint az ikreket világra hozó anyáknak általában véve is több gyerekük születik, náluk két terhesség között kevesebb idő telik el, és utolsó gyermeküket is idősebb korban szülik.
A vizsgálathoz felhasznált adatok a XIX. századból származnak, amikor még nem léteztek a mesterséges megtermékenyítés technikái, amelyeknek köszönhetően ma már lényegesen nagyobb eséllyel jöhetnek világra ikrek. A kutatók a utahi népesség-nyilvántartó adatbank információit elemezték ki: ez a világ legátfogóbb adatbankja, amely mintegy 6,4 millió, az amerikai szövetségi államban 1800-tól napjainkig élt ember életének adatait tartalmazza.

A szakértők több mint 58 ezer, 1807 és 1899 között született nő adatait vették górcső alá, olyanokét, akik ötven évnél tovább éltek, és férjük is megélte az ötvenedik születésnapját. Mivel a vizsgált időszakban nem adatott meg sem a születésszabályozás, sem a mesterséges megtermékenyítés lehetősége, így a kutatók biztosak lehettek abban, hogy az ikerterhességeket csak természetes tényezők befolyásolták.

A kutatás során megvizsgált nők közül 4603-an szültek ikreket. A kiértékelés alapján megállították, hogy az ikreket szülő nők a menopauzát követően tovább éltek, mint az egy terhesség alkalmával csak egy gyermeket világra hozók. Az 1870 előtt születettek halálozási rizikója ötvenedik életévük után 7,6 százalékkal alacsonyabb volt, mint az „egykéket” szülőké.

Az ikres anyák életük során az ikreken kívül általában több gyermeket is szültek, két szülés között pedig átlagosan két héttel kevesebb idő telt el, mint a többi nő esetében. A kutatók hangsúlyozták, hogy ez elég rövid időszaknak tűnhet, mégis jelzi, hogy ezek az anyák egészségesebbek voltak.
A szakértők a tanulmányuk bemutatásakor kiemelték, hogy vizsgálatuk alapján nem vonható le következtetés arról, milyen kapcsolat áll fenn manapság az ikerterhességek és az anyák egészségi állapota között. Ma ugyanis az ikerterhességek nem természetes úton alakulnak ki, hanem termékenységi kezelések következtében.

 

Forrás: MTI

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top