Baba

Kis mûtét – nagy riadalom

Apró igazítanivalók sok csecsemõnél és kisgyereknél adódnak. Ma már korszerû módszerekkel operálnak, és a gyógyulás is gyors.







Dr. Verebély Tibor

Köldöksérv


Tünetek: Ha sír a csecsemő, köldöktájon előredomborodás látszik.
Mit kell tudni róla? Az újszülöttek egy-két százalékánál fordul elő. A köldökgyűrű nyitva maradása és kitágulása okozza. Nem igényel sürgős sebészeti ellátást. A műtéttel érdemes várni, mert négyéves korig többnyire magától is záródik a köldökgyűrű. Ezt leragasztással vagy fáslival siettethetjük, de a legtöbb kisbaba bőre csúnyán kisebesedik alatta, ezért ezt ma már csak ritkán alkalmazzák.
Mi történik műtét közben? Ha a záródás nem következik be magától, akkor négy-öt éves korban kis öltésekkel összevarrják a nyílást.

Lágyéksérv
Tünetek: Fiúknál lágyéktájon duzzanat észlelhető, amely fekvés közben, alvás után visszahúzódik. Lányoknál először az aszimmetrikus nagyajkak tűnnek fel, ennek oka, hogy az egyik mögött kis csomó (sérv) tapintható.
Mit kell tudni róla? Minden életkorban előfordulhat, az emberek közel két százalékát érinti.
A lágyékcsatorna – amelyen keresztül a here „lekúszik” a herezacskóba, illetve lányoknál a méh egyik rögzítőszalagja fut ki a hasüregből – normális esetben magától záródik. De néha nyitva marad, vagy mint a has gyenge pontja, újra megnyílik. Ezen a kis nyíláson a hashártya és a hasűri szervek (bél, petefészek) kijuthatnak a sérvtömlőbe. A hasüregen kívül került bél vagy petefészek kizáródhat és elhalhat, mert a sérvkapu elzárja a vérellátást. Ez a fájdalmas állapot szerencsére ritka, a lágyéksérves páciensek alig egy százalékánál fordul elő. Ilyenkor azonnali műtétre van szükség. Minden más esetben nyugodtan lehet várni egy vagy több évet is. Három hónapos kor előtt magától visszafejlődhet.
Mit történik műtét közben? A műtét során a sérvtartalmat visszahelyezik, és a kitüremkedő sérvtömlőt elzárják, a sérvkaput lezárják.

Vízsérv
Tünetek: A herezacskóban duzzanat tapintható, hasonlít a lágyéksérvhez, ezért a szülők gyakran összekeverik vele. Az orvosok számára sem könnyű a diagnózis, ilyenkor az érintett terület átvilágítása segít. A víz ugyanis – ellentétben a belső szervekkel – átlátszó.
Mit kell tudni róla? Csak fiúknál fordul elő, gyakoribb, mint a valódi sérv, két-három százaléknyi a gyakorisága. A hereburkok közötti folyadék felszaporodása okozza. Szerencsére nem veszélyes, mert vízsérv esetében nem záródhatnak ki a belső szervek. Az esetek harminc-negyven százalékában, különösen kisgyerekeknél magától is elmúlik a vízsérv.
Mi történik műtét közben? Eltávolítják a felszaporodott folyadékot termelő hártyát.








Fitymaszűkület
Tünetek: Orvoshoz akkor kell fordulni, ha hároméves korban még mindig nem húzható hátra a fityma, illetve ha a fityma szűkülete akadályozza a vizelet ürítését.
Mit kell tudni róla? A valódi fitymaszűkület nagyon ritka, a kisfiúk alig fél százalékánál van szükség műtétre. Gyakran előfordul, hogy a szülők túl korán próbálják meg hátrahúzni a fityma bőrét. Ilyenkor a bőr körkörösen berepedezik, és ennek gyógyulása során heges szűkület alakul ki. Ennek gyógyítására gyakran van szükség műtétre. A fitymát azért nem kell húzogatni, alányúlni, mert az idők folyamán a kisgyerek apró erekciói természetes módon tágítják a fityma bőrét, és ez lassan, milliméterről milliméterre leválik, míg végül hároméves korra teljesen hátrahúzhatóvá válik. A közhiedelemmel ellentétben nem jut be a lenőtt fityma alá semmilyen piszok, tehát nem érdemes erőteljesen, tisztítási célzattal alányúlni, hátrahúzogatni. Egyszerű, tiszta vizes öblítéssel is tisztán tartható a kisbaba fütyije.
Mi történik műtét közben? Eltávolítják a szűk fitymabőrt, ez voltaképpen körülmetélést jelent. Egyes országokban, vallásokban ezt minden fiúgyereknél elvégzik.

Hereleszállási zavar
Tünetek: A herezacskóban nem tapinthatóak a herék.
Mit kell tudni róla? Elég ritka, az újszülöttek mintegy fél százalékát érinti. A herék a hasüregben fejlődnek ki, és csak a magzati fejlődés végén szállnak le a herezacskóba, ezért a koraszülötteknél viszonylag gyakori, hogy magasabban helyezkednek el. Azonban a hasüregben rekedt here spermatermelő képessége egy-két év alatt jelentősen romlik. Ezért a születéskor le nem szállt heréket gondosan és rendszeresen ellenőrzik, szerencsére a legtöbb esetben a gyerek féléves koráig maguktól leszállnak.
Mi történik műtét közben? A sebész a gyerek egy-két éves kora között műtét során viszi le és rögzíti a heréket herezacskóba.

Herecsavarodás
Tünetek: A herezacskón gyulladás jelei láthatóak (bőrpír, melegség), és a gyerek komoly fájdalomról panaszkodik.
Mit kell tudni róla? Nagyon ritka, a férfilakosság kevesebb mint egytized százalékát érinti. Bármilyen életkorban előfordulhat, de hároméves kor alatt a leggyakoribb. A here a zacskóban hosszú nyélen csügg alá, ez az érkocsány csavarodik meg ilyenkor. Valószínűleg veleszületett hiba okozza, de hétköznapi mechanikus ingerek is kiválthatják, például a biciklizés vagy a focizás. Azért veszélyes, mert néhány óra alatt végleg elhalhat a here. Azonnali és sürgős műtéti beavatkozásra van szükség, a legkisebb gyanú esetén is rögtön sebészetre kell menni, nem a háziorvoshoz!
Mi történik műtét közben? A csavarodást azonnal meg kell szüntetni, és a herét rögzíteni kell.

Bélcsavarodás
Tünetek: Húsz-harminc percenként jelentkező görcsös fájdalom. A fájdalom szüneteiben a gyerek teljesen panaszmentes, így ha az orvos ebben az időszakban végzi a vizsgálatot, késhet a diagnózis.
Mit kell tudni róla? Ez a leggyakoribb hasi fájdalommal járó, műtétet igénylő betegség kisgyerekkorban. A bél természetes hernyószerű mozgása következtében az egyik bélszakasz a másikba gyűrődik, így elzárja annak útját. A közkeletű tévedéssel ellentétben nem székrekedés okozza! Azért veszélyes, mert a bél elzáródása miatt a béltartalom nem tud továbbhaladni. Magától nem gyógyul, de ha időben észreveszik, el lehet kerülni a műtétet speciális levegőbefúvással és ultrahanggal ellenőrzött beöntéssel.
Mi történik műtét közben? Az orvos „kifordítja” a begyűrt bélszakaszt.

Vakbélgyulladás
Tünetek: Kezdetben bizonytalan hasi kényelmetlenségről, étvágytalanságról panaszkodik a gyerek, amely gyakran hányásig fokozódik. Egy-két nap alatt alakul ki a jellegzetes, jobb alhasra összpontosuló éles fájdalom.
Mit kell tudni róla? Ez az úgynevezett féregnyúlvány gyulladása. Ha nem végzik el időben a műtétet, súlyos szövődményeket okozhat, átlyukadhat, és emiatt hashártyagyulladás vagy hasüregi tályog alakulhat ki. Magától nem gyógyul, mindenképpen sürgős műtétre van szükség. Nem könnyű a diagnózis, ehhez gyakran ultrahangos vizsgálatra is szükség van.
Mi történik műtét közben? Eltávolítják a gyulladt féregnyúlványt. Bár viszonylag gyakori műtét, nem számít igazán „kis műtétnek”, mert legalább két-három napos kórházi fekvésre van szükség még szövődménymentes esetben is. Ám ha már csak a perforáció, azaz átlyukadás után tudják megműteni a gyereket, akár két-három hétig is kórházban kell maradnia.

Egy nap múlva otthon
Az itt leírt műtétek majdnem mindegyike elvégezhető az egynapos sebészet keretei között. Bár altatásra általában szükség van, a reggeli operáció után este vagy másnap reggel hazamehet a kis beteg. Bár az orvosok azt javasolják, hogy a műtét utáni negyedik-hatodik hétig kerüljék a komolyabb megerőltetést, ez az örökmozgó kisgyereknél nehezen kivitelezhető. Ő nem érzi magát betegnek, de azért néhány korlátozást érdemes bevezetni erre az időszakra. Ne másszon fára, mászókára. Ne emelgessen nehéz homokkal teli vödröt vagy játékból anya bevásárlótáskáját.

Szaktanácsadó:
Dr. Verebély Tibor, az I. Számú Gyermekklinika sebész főorvosa

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top