Baba

Segítõink: Dévény Anna gyógytornász

Dévény Anna módszere legendás: az érintett szülõk hamar elkötelezettek lesznek, a szakmabeliek vitatkoznak. Ismerjük meg a részleteket!




A szülés közben elszenvedett oxigénhiány kisebb-nagyobb fokú agykárosodást okozhat a babánál, aminek következtében mozgásproblémák jelentkezhetnek. A szakemberek különféle módszerekkel próbálják orvosolni a bajt. Dévény Anna gyógytornász dolgozta ki és alkalmazza tanítványaival és munkatársaival együtt DSGM (Dévény Speciális manuális technika– Gimnasztika Módszer ) néven levédett rendszerét.
– Nézd, milyen feszesek az izmai! – mondja Anna. – Hogy összeszorítja a kis öklét. Anna a földön térdel egy puha takarón, ölébe fektetve tartja a meztelen, nagyon formás, kilenc hónapos kisbabát.
– Először van itt, sajnos csak most került hozzánk – folytatja Anna, és nagyon gyengéden, de határozottan egyszerre élénkítő és nyugtató módon –, halad ujjaival a meztelen kis testen.
– Csak öt-hat hónapos korig van az agynak tartalékállománya, amelyet mi be tudunk indítani speciális kezelésünkkel. Ezért kell, hogy idejében kerüljenek hozzánk a babák. Később is sokat lehet javítani, de az idő ellenünk dolgozik.
A kisfiú sírni kezd, a mama ölbe veszi. Ekkor veszem csak észre: a baba nem képes tartani a fejét.
Panni néni – ahogy itt, ezen a barátságos helyen szólítja mindenki -, amikor befejezi a kezelést, válaszol kérdéseimre. Röviden összefoglalja küzdelmektől mentesnek nem mondható pályáját. Végzettségét tekintve gyógytornász és művészi torna szakedző. Elvégezte a Testnevelés Főiskolát, de igazi mesterei Berczik Sára, a magyar művészi torna megteremtője, és Kovács Éva voltak. Húsz évig dolgozott gyógytornászként a neurológiai klinikán a legsúlyosabb esetekkel, délutánonként pedig művészi tornát tanított. ’76-ban teljesült régi vágya: olyan gerincferdüléses gyerekeknek taníthatott tornát, akik mindennemű testedzés alól fel voltak mentve. Velük, valamint agysérült gyerekekkel elért eredményeire Vitray Tamás is felfigyelt és bemutatta Siker című műsorában. Attól kezdve valósággal özönlöttek hozzá a mozgássérült gyerekekkel. Nem küldött el senkit. A gyakran magatehetetlen testekkel való munka közben szerzett tapasztalatai révén, lépésről lépésre jutott el egy addig ismeretlen mozgásrehabilitációs lehetőséghez.
– Mi a módszered lényege?
– Az izmokat és inakat körülvevő hártya összehúzódása miatt kóros helyzetben



rögzült, nem működő izom- és ínszövetnek adjuk vissza a természetes állapotát azzal, hogy egy speciális fogással föllazítjuk a hártyát. Az idegrendszert pedig direkt ingereljük azzal, hogy odanyúlunk az idegvégződésekhez, és nagyon óvatosan, ahogy mi itt mondjuk, „hímes tojás”- technikával, direkt ingerületet juttatunk a receptorokból kiinduló pályákon át az agyba (ide ceruza). A korai kezeléssel 75-80 százalékban meg tudjuk gyógyítani, normális életre képessé tudjuk tenni azokat a gyerekeket is, akik különben különböző súlyosságú mozgássérülésben szenvednének egész életükben.
– Úgy hallottam, fájdalmasak ezek a kezelések.
– Messze nem annyira, amint azt híresztelik. Sajnos sok szülő mondja, hogy azért jöttek későn, mert szinte elriasztották őket az ilyen hírek. Egy gyerek mindenért sír, például mert eleinte szokatlan a hely, a személy. Természetesen meg kell találnunk az érzékeny területeket, mert a fájdalom jelzi a hibát, ahol kezelni kell. De, ha még úgy fájna is a kezelés, mint ahogy sokan tévesen állítják, akkor, ha azt mérlegeljük, hogy most nem sír, de sérült marad, vagy most sír, de egészséges lesz, akkor mit választanál?
– Mi a szülők feladata?
– A gyógyítást nem lehet a szülőre hárítani. Aki ért a mozgásfejlesztéshez, tudja, hogy amit ő maga évekig tanult, azt lehetetlen a szülőknek házi feladatként kiadni. A szülőt azonban partnernek tekintjük, akinek joga van bármit kérdezni. Mindig igazat mondunk, azt is, ha súlyosnak tartjuk a gyerek állapotát. Azt, hogy mennyi idő alatt, meddig jutunk el, nem lehet tudni. Egyért azonban vállalok minden felelősséget; azt, hogy jelen pillanatban ennél hatékonyabb kezelés erre a problémára nincs.

Dévény Anna Alapítvány deveny@deveny.hu T: 1 3555 392 (Itt lehet érdeklődni a vidéki lehetőségek iránt is).
A TB támogatja az Alapítványt. Beutalóval a kezelési díj alkalmanként 2000 Ft.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top