Baba

Egyszerre született testvérek

Az ikrek sok boldogsággal, egészen különleges percekkel ajándékozzák meg családjukat, ám nehéz idõszakokról is jócskán gondoskodnak. Mivel a világ nem dupla vagy tripla gyerekáldásra rendezkedett be, fogadásukhoz, felnevelésükhöz gondos elõkészületekre, a rokonok, barátok segítségére is szükség lesz.





Európában nagyjából minden nyolcvanadik kismama hord ikreket a szíve alatt. Az életmódváltozás és a korszerű terhesgondozás következtében egyre több egészséges iker születik. Ma már nemigen fordulhat elő az, hogy szülés közben derüljön ki, két vagy több babát rejtett magában a nagy pocak. Az ikerterhességre kezdettől fogva több jel utalhat. A „szokásos” korai panaszok – émelygés, hányinger, hányás – erősebben jelentkeznek, és tovább, még a tizennegyedik hét után is fönnmaradhatnak. Ennek az az oka, hogy jóval több lepényi hormon (HCG) termelődik az anyai szervezetben, mint egy baba esetében. A méh az átlagosnál gyorsabban növekedik, a mellek is jobban feszülnek. Biztosat azonban csak az ultrahangvizsgálat után lehet tudni. Azt gondolhatnánk, hogy már az első – ötödik-hatodik héten végzett – vizsgálat során is meg lehet állapítani az ikerterhességet. Az esetek egy részében ez így is van, főleg, ha gyakorlott szakember vizsgál megfelelő felbontású ultrahangkészülékkel. Tévedni azonban lehet: előfordulhat, hogy az egyik magzat takarja a másikat, így csak egy babát észlel a készülék. Ennek az ellenkezője is bekövetkezhet: a korai ultrahangvizsgálaton ikrek látszanak, ám néhány héttel később már csak egy babát találnak. Sok terhesség indul ugyanis többesnek, de az esetek nagy részében csak egy magzat folytatja a fejlődést, a másik életjelenségei leállnak, majd „felszívódik”. A korai ultrahangvizsgálat tehát valójában nem a többes terhességet, inkább a többes fogamzást igazolja. A tizennegyedik hét után végzett ultrahang eredménye alapján már biztosan eldönthető, hogy ikrek fognak-e születni. Ezt az átlagosnál magasabb AFP-érték is alátámasztja.

Több baba, több figyelem
Az ikreket váró kismama terhesgondozása nem tér el jelentősen a „sima” várandósokétól, de valószínűleg gyakrabban kell majd megjelenni a szakrendelőben. Ikerterhesség esetében törvényszerű, hogy vérszegénység alakul ki, tehát a szokásosnál nagyobb adag vasat és folsavat rendel az orvos, gyakoribb a vérképellenőrzés. A vérnyomás és a testsúly változásait fokozott figyelemmel kíséri a védőnő, mert ikerterhesség esetén nő a toxémia veszélye. A méhszáj zártságát is sűrűbben ellenőrzik. Az enyhén nyitott méhszáj még nem jelent koraszülési veszélyt, ezért ma már kevés orvos végez rutinszerűen méhszájzáró műtétet. Szüléshez ugyanis rendszeres méhösszehúzódások is szükségesek. Ez vagy a burok repedése jelzi a megindult szülést vagy koraszülést. Ha nincs ilyen jel, és az anya is egészséges, valamint a magzatok várható születési súlya együttesen eléri a négy és fél kilogrammot, nem szükséges elővigyázatosságból kórházba feküdni a szülés várható időpontjának közeledtével sem. Fokozott figyelmet követelnek a magzatok is. Ikerterhesség esetén előfordulhat, hogy a közös méhlepényben kialakuló érösszeköttetésekben keveredik a testvérek vére, és egyikük a másik rovására fejlődik. Ez az úgynevezett ikertranszfúziós szindróma. Születéskor mindkét baba állapota válságos lehet, ezért megfelelő készültséggel kell fogadni őket. Nem ritka, hogy ikerterhesség esetén a szokásosnál hamarabb elöregedik a méhlepény, így mindkét baba fejlődése lassul, majd leáll. Ebben az esetben császármetszéssel segítik világra őket, mert csak így lehet biztosítani további táplálásukat. A tudatosan vállalt egészséges életmód és az egészségi állapot gondos ellenőrzése miatt ma már egyre kevesebb iker lesz koraszülött, noha a kockázat továbbra is meglehetősen magas.

Nem kell kétszer szülni!
Sokan azt gondolják, hogy ikreket szülni kétszer annyi ideig tart, mint egy „normális” szülés, holott csak pár percnyi többlettel kell számolnunk, ha nem lép fel szövődmény. A kitolási szakban az első baba kibújása után hamarosan megérkezik a második, hiszen neki már könnyű dolga van: testvére kényelmesre tágította a szülőcsatornát. Ha a babák külön burokban fejlődtek, és a második burok még ép, az orvos ezt megrepeszti, ezután érkezhet a „fiatalabb” testvér. Míg a vajúdás során az ikres kismamák is igénybe vehetik a különféle segédeszközöket (bordásfal, fiziológiás labda, vajúdókád), és sétálgathatnak, amíg jólesik, maga a szülés kórházi körülmények közt mindig hagyományos szülőágyon történik, mert gyakran szükségessé válik valamilyen beavatkozás. Gátmetszést szinte mindig végeznek. Előfordulhat, hogy az első baba érkezése után a túlságosan kitágult és fáradt méhizomzat képtelen elég erőt kifejteni a következő kitoláshoz. Ilyenkor méhösszehúzó hatású infúziót adnak. Az egy vagy két méhlepény a babák születése után távozik.
A szülés lefolyása szempontjából nem mindegy, hogyan helyezkednek el




a babák, bár ez egészen a vajúdás időpontjáig változhat. Legjobb, ha mindkét baba fejjel lefelé fekszik (ez az ikrek 45 százalékánál van így). Nem okoz problémát, ha az első fej-, a második medencevégű fekvésben helyezkedik el (ez az esetek 39 százalékában fordul elő), hiszen a járt úton a faros baba könnyen kibújik. Előfordulhat, hogy a második baba harántfekvéses. Ebben az esetben az első apróság megszületése után a méhbe nyúlva fordítja jó irányba az orvos – így biztonságosabb lesz az út a szabadba.
Ha az első baba medencevégű fekvésben, vagy mindkettő harántfekvésben helyezkedik el, szinte biztos, hogy császármetszésre kerül sor. Bár a császármetszés veszélyesebb, mint a hüvelyi szülés, a babák érdekében gyakran mégis emellett döntenek a szakemberek. Ikerterhesség esetén lényegesen nő császármetszés esélye.

Egy- vagy kétpetéjűek?
Kétpetéjű ikrek akkor fejlődnek, ha egyszerre két petesejt szabadul ki az érett tüszőkből, és mindkettő megtermékenyül. A kétpetéjű ikrek csak annyira hasonlítanak, mint két testvér. Minden esetben külön magzatburokban fejlődnek, és külön méhlepény látja el őket. Előfordulhat, hogy a két lepény olyan közel helyezkedik el egymáshoz, hogy összetapadnak. Ilyenkor csak értő szakember tudja eldönteni, hogy egy vagy két lepényről van szó.
Egypetéjű ikrekről akkor beszélünk, ha egy hímivarsejt termékenyíti meg a petesejtet, majd az embrió kettéválik. A szétválás a megtermékenyülés utáni napokban történik meg. Időpontjától függően alakul ki egy vagy két méhlepény, illetve közös vagy különálló külső magzatburok. Az ikrek neme azonos, a babák olyan egyformák, mint két tojás. Előfordulhat, hogy tükörképszerűen egyformák: kezességük, hajforgóik, bőrlécrajzolatuk iránya épp ellentétes.

Hogy lehet megállapítani, hogy egypetéjűek-e?
• Ha különneműek, biztos, hogy kétpetéjűek.
• Ha egy méhlepény volt, biztos, hogy egypetéjűek.
• Ha azonos nemű ikreket két külön lepény látott el, vérvizsgálat alapján lehet dönteni.
• Ha még négy-öt éves korukban is egyformák, nagyon valószínű, hogy egypetéjűek.
Keretes vége.

Szülés után
A gyermekágyas időszak bizonyára jobban megviseli az anyát, mint ha csak egy babát szült volna. A várandós méh sokkal jobban kitágul, ezért nehezebb az összehúzódás is. Szinte minden ikreket szülő kismama kap ergometrint vagy oxitocint a gyermekágyas időszakban, ami elősegíti a méhösszehúzódást, ezzel csökkenti a szülés utáni vérzést és a fertőzésveszélyt. Ugyanilyen hatást érhetünk el a korán elkezdett és gyakori szoptatással is. Az ikerszülés az átlagosnál nagyobb vérveszteséggel szokott járni, ezért az anya hosszabb ideig fáradékony marad, vérnyomása alacsonyabb lehet. Bővebb folyadékpótlásra és pihenésre van szüksége. Ha mindannyian egészségesek, a szoptatást azonnal meg lehet kezdeni, de ehhez szakértő segítségre és nem kevés találékonyságra van szükség. Különösen akkor, ha császármetszéssel jöttek világra a babák, hiszen ilyenkor a műtéti seb is megnehezíti a dolgot.

A iker, B iker
Nem valami szívhez szóló elnevezés, de az orvosok többnyire így emlegetik a kis jövevényeket. „A iker” az, aki először bukkant elő. Ő általában az erősebb, nagyobb súlyú baba. „B iker” érkezik másodiknak.



Ő rendszerint kisebb, esendőbb, sőt néha a kényelmetlen helyzetben kialakult kényszertartás miatt átmeneti problémák is nehezíthetik életének első heteit. A két iker testsúlya között még akkor is jelentős különbség lehet, ha egypetéjűek, tehát genetikai adottságaik egyformák. Egypetéjűeknél ez az eltérés néhány év alatt általában eltűnik: ők az idők folyamán egyre jobban hasonlítanak. Kétpetéjűeknél az idő múlásával többnyire egyre jelentősebbé válnak a különbségek. Bár a kétpetéjű ikrek valójában csak egyszerre született testvérek, csecsemőkorukban nagyon hasonlíthatnak. Ugyanúgy, ahogy sok esetben a sorban született testvérek csecsemőkori fényképeit is nehéz megkülönböztetni.

Ikreket nevelni
Ikres szülőnek lenni többnyire nem könnyű: az első napoktól kezdve sok találékonyságot és alkalmazkodóképességet követel. Ebben az esetben fokozottan érvényes az a tétel, hogy már szülés előtt át kell gondolni a gyermekágyas hetek gyakorlati kérdéseit (ki fog főzni, takarítani, ki viszi óvodába a nagyobb testvért), és még a legbelevalóbb anyának is meg kell barátkoznia a gondolattal, hogy külső segítségre lesz szüksége. Mégoly gondos, előrelátó tervezés mellett is előfordul, hogy válságosan telnek az első hónapok. A legtöbb iker már kezdettől eltérő vérmérsékletű, és igényeik is csak részben fedik egymást. Kölcsönös alkalmazkodásra lesz szükség, s még így is elkerülhetetlen a kialvatlanság és az örökös fáradtság.

Lili olyan éktelenül tudott üvölteni, hogy az szinte fájt. Őt muszáj volt fölvenni. Közben Tomi – aki nem rendelkezett ilyen orgánummal – kénytelen volt magától megnyugodni. Ezen a téren tehát a fiúcskával könnyebb volt. Nem így az etetésnél. Lili úgy szopott, mint egy angyal, Tomi meg egyszerűen nem fogadta el a mellemet. Később derült ki, hogy fájhatott a nyaka, mert megsérültek az izmai, ezért nem tudta oldalra fordítani a fejét. Már a kórházban kialakítottam egy testhelyzetet, amiben mindkét gyereket tudtam táplálni: Tomi a felhúzott térdemen feküdt velem szemben, így kapta cumisüvegből az ennivalót, Lilit pedig hagyományos tartásban szoptattam. Elég lehetetlenül néztünk ki, de működött a dolog.

A szülőket sokszor nyomasztja, hogy nem tudnak egyformán foglalkozni mindkét gyerekkel, sőt néha úgy érzik – bár ezt ritkán vallják be maguknak –, hogy az egyik iker közelebb áll a szívükhöz, mint a másik. Nehéz ezt a lelkifurdalást legyőzni, pedig be kell látnunk: minden gyerek különböző, ezért nem csoda, ha más-más érzelmeket váltanak ki. Sokkal könnyebb szeretettel fordulni egy bújós, óvatos, békés angyalkához, mint egy tartózkodó, nyugtalan természetű Rontó Pálhoz. Az is lehet, hogy később éppen az ő merészsége, felfedezési vágya, élesen vágó esze fog elbűvölni, míg a tündérke túlzott ragaszkodása, félénksége néha terhünkre lesz. Kezeljük az ikreket különböző természetüknek megfelelően, és ezt a környezet számára is tegyük nyilvánvalóvá. Kérjük meg a rokonokat, ismerősöket, ne vegyék őket mindig egy kalap alá!

Kettő van belőlem?!
Vajon kárát látják az ikrek, ha egyforma ruhába öltöztetik őket? Hiszen ez kényelmes és aranyos is egyszerre! Végül is ikrek, miért ne hangsúlyoznánk ezt külsőségekkel is?

Kismama
Bármilyen érdekes és bájos is két egyformán öltöztetett, egyforma játékokkal játszó, egyformán fésült kisgyerek a büszke szülők és az álmélkodó rokonok számára, azért meglehetősen sajátos érzés azzal a tudattal felnőni, hogy testvérünk egyben a hasonmásunk is. A legtöbb ikres szülő ugyanakkor különlegesnek érzi magát. Az ikerséget szíve szerint még fokozná, hiszen csodálatot váltanak ki mindenkiből. Ugyanezt érezhetik maguk az ikrek is. Ha az ikerség látványos jegyeit feladják, oda a varázs: egyszerű szülővé, átlagos kisgyerekké válnak az érintettek. A szakemberek mégis azt javasolják, kezeljük önálló



egyéniségként az ikreket, segítsük őket abban, hogy kibontakoztathassák személyiségüket, és megfelelő önbizalomra tehessenek szert
. Így később egyenként is könnyen boldogulnak az életben. A különböző ruhába öltöztetést nem is olyan könnyű véghezvinni, hiszen sokszor a testvérek is ragaszkodnak az egyforma holmihoz, játékhoz. A szoktatás azonban sokat számít: ha már csecsemőként sem kellett egyformán kinézniük, később is könnyebb lesz különbözni. Az arany középút talán segítségünkre lesz: ha néhány egyforma és több különböző holmi is rendelkezésükre áll, szabadon választhatnak hangulatuknak megfelelően. Szerezzünk be olyan játékokat, amelyek többféle elemmel fejleszthetők. Így ugyanazzal játszanak mindketten, mégis más-más ajándékot kaptak.

Ikernek lenni
Az ikrek létének egyik legalapvetőbb, más földi halandóktól eltérő sajátossága, hogy fogantatásuk pillanatától kezdve ott van velük a testvérük. Többségük ezért születése után is igényli a másik közelségét. Tökéletesen kiismerik egymást, nagyon érzékenyek ikertestvérük lelkiállapotának változásaira. Nem csoda, hogy bizonyos jellemzőik már kisgyermekkorukban eltérnek az egyedül vagy más életkorú testvérrel együtt nevelkedő gyerekekétől. Sok ikerpárnál tapasztalható, hogy a beszédfejlődés elmarad az átlagostól. Ennek egyik magyarázata teljesen prózai: az ikres mamának nincs annyi lehetősége a személyes foglalkozásra, párbeszéd kialakítására egy-egy gyerekével, mint annak, aki csak egyet nevel. A másik okot abban kereshetjük, hogy az ikreknek nincs is olyan égető szükségük a választékos kommunikációra, mint az egykéknek: idejük nagy részét egymás társaságában töltik, sokszor szavak nélkül is jól megértik a másikat. Nem ritka, hogy csak legfontosabb szükségleteikről „tájékoztatják” környezetüket, egymás közt pedig sajátos „ikernyelvet” használnak. Ez a szoros kapcsolat és a páros elszigeteltség beilleszkedési zavarhoz is vezethet a későbbiekben. Ám ha kezdettől fogva figyelmet fordítanak arra, hogy a két gyerekkel külön is foglalkozzanak, „saját” élményekre is szert tehessenek, a szoros kapcsolatnak főként az előnyeit fogják élvezni – éppen úgy, mint közönséges testvérek esetében. Sok szakember azt ajánlja: az ikrek külön óvodai csoportba, majd osztályba kerüljenek. Ez természetesen csak akkor alakulhat zökkenőmentesen, ha nem egyik napról a másikra választják el őket egymástól. Kis korkülönbséggel született testvérek esetében ugyanígy felmerül a kérdés, hogy jó megoldás-e, ha egy csoportba kerülnek. A beszoktatás talán könnyebb így, ám lassabban teremtenek kapcsolatot a többiekkel.
Az ikrek lelkialkata akkor is különbözhet egymástól, ha egypetéjűek. Ennek oka lehet, hogy már az anyaméhben eltérő helyzetben éltek. Egyikük előnyösebb, másikuk kevésbé jó körülmények között fejlődött. Születésük után a szülők különbözőképpen bánnak velük: az esendőbbel többet foglalkoznak, vagy éppen fordítva: az erősebbre büszkék. Ez a hozzáállás kettejük kapcsolatát is befolyásolhatja: egyikük lesz a szóvivő vagy az irányító, míg másikuk inkább a végrehajtó.
Kétségtelenül léteznek ilyen különbségek, de az ikerkutatások arra engednek következtetni, hogy az egypetéjű ikrek még akkor is nagyon hasonlóak lehetnek egymáshoz, ha születésüktől fogva külön nevelkedtek. Hogyan lehetséges ez? Mivel azonosak a genetikai adottságaik, a különböző élethelyzetekre hasonlóan reagálnak, hasonló elfoglaltságot és társaságot találnak maguknak. Ugyanez a kétpetéjű ikrekre már nem vonatkozik.

Juttatások
– 2003. január 1-jétől a szüléshez kapcsolódó egyszeri anyasági támogatás összege ikrek esetében az öregségi nyugdíjminimum 300 százaléka (egy gyerek szülése esetén 225 százaléka).
– Az ikrek után járó gyes az öregségi nyugdíjminimum 200 százaléka. A gyes-jogosultság pedig nem csupán hároméves korig, hanem annak az évnek a végéig terjed, amelyben a gyerekek tankötelessé válnak. (Egyelőre hármas ikrek után sem jár nagyobb összeg.)
– A családi pótlék ikrek esetében a kétgyerekes családokat megillető összeg, vagyis gyermekenként 5600 Ft, egyedülálló szülő esetében 6500 Ft.

Ikres olvasnivalók
Aki további érdekességekre és egy igazán profi, minden részletre kiterjedő tanácsadó könyvre vágyik, annak Métneki Júlia Ikrek könyve című művét ajánljuk (Melania Kiadó, 1997).

Összeállította: Sződy Judit

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top