Baba

Gyereket szeretnék

Magyarországon a meddõség kezelését és a kívánt terhesség bekövetkezésének orvosi eljárásokkal való elõsegítését támogatja a társadalombiztosítás. Egyik olvasónk levele nyomán azt jártuk körül, milyen költségek terhelik a gyermeket áhító családot.





A férjemmel hétéves kapcsolat áll mögöttünk, két éve teljes mértékben készen állunk a kisbaba fogadására: házat is vettünk, berendezkedtünk. Mivel a baba váratott magára, kivizsgáltattuk magunkat. Több beavatkozás után kiderült, hogy csak mesterséges megtermékenyítésben reménykedhetünk, ezért belevágtunk. Tudtuk, hogy csak az első öt próbálkozást támogatja a társadalombiztosítás, de a gyógyszereket magunknak kell megvennünk. Az első stimuláció százharmincezer forintunkba került. Nem könnyen, de kifizettük. A beavatkozás sajnos nem járt sikerrel. Senkinek nem kívánom azokat a perceket, amikor ez kiderült! Ráadásul azzal vigasztaltak: hat hét múlva újra kezdhetjük, de ez már háromszázezer forintunkba fog kerülni. Ekkor szinte összeroppantam. Honnan teremtünk elő ennyi pénzt? Évekig tartana összespórolni. És mi lesz, ha akkor sem sikerül? Amikor olvasom a Kismamában a szüléstörténeteket, összeszorul a gyomrom. Eddig is hatalmas lelki és anyagi megterhelést jelentett számunkra a dolog, de most úgy érzem, kilátástalan az egész. Esélyünk sincs arra, hogy babánk legyen.
V. M., Székesfehérvár

Kismama: A törvény pontosan meghatározza, melyek azok a meddőségkezelési eljárások, amelyeket a kötelező egészségbiztosítás keretein belül igénybe vehetnek az állampolgárok. A törvény szerint az állam állja a meddőség megállapítására és kezelésére irányuló beavatkozások költségeit, ha a beavatkozás orvosi szempontból indokolt, és ha azt az Egészségbiztosítási Alapból e feladatra finanszírozott egészségügyi intézményben végzik. Térítésmentesen vehetők igénybe azok a vizsgálatok, amelyek segítenek megállapítani, hogy mi a meddőség oka, illetve – szükség esetén – azok a vizsgálatok, amelyek az ivarsejtek, illetve embrió adományozásához kellenek.
Nem kell fizetni azokért a kezelésekért, amelyek növelik a fogamzás esélyeit. Ilyen például a petevezetők vagy az ondóvezeték átjárhatóságát biztosító beavatkozás, de még számos más eljárás is, a meddőség eredetétől függően.
Ugyancsak a társadalombiztosítás állja azoknak a beavatkozásoknak a költségeit, amelyek esetében a petesejt megtermékenyítésében és az embrió bejuttatásában is orvosi segítségre van szükség. Ebbe a körbe tartozik a házastárs, élettárs, illetve idegen (adományozott) ivarsejtjeivel végzett mesterséges megtermékenyítés. Ez legfeljebb hat alkalommal támogatható.
A közismert nevén „lombikbébi” eljárásból, vagyis a testen kívüli megtermékenyítés utáni embrió-beültetésből öt próbálkozást támogat az állam. Ha az embrió nem tapad meg, vagy ha a terhesség megszakad, a következő beavatkozás már újabb próbálkozásnak számít.

Ami új: 1999-ben módosították a törvénynek azt a kitételét, mely szerint a beavatkozások legfeljebb az első eredményes szülésig ingyenesek. A lombikbébiknek tehát már testvérük is lehet!

Az állam fedezi az ivarsejtek vagy embriók fagyasztva tárolását, illetve letétbe helyezését is. Erre akkor lehet szükség, ha a pár valamelyik tagjának egészségi állapota miatt előreláthatóan későbbi meddőségkezelésre van kilátás. Az eddig ismertetett beavatkozások évente több alkalommal is elvégezhetők térítésmentesen, de két kezelés között legalább három hónapnak kell eltelnie. Ha a kezelés megszakad – vagyis az anya abbahagyja az eredményes beavatkozás előkészítéséhez szükséges gyógyszerek szedését, nem jár rendesen ellenőrzésre – akkor a szolgáltatás a továbbiakban már nem térítésmentes. Ha a kezelés megszakításának orvosi indoka volt, vagy ez az egészségügyi szolgáltató hibájából történt, akkor továbbra is díjmentesen folyhatnak a vizsgálatok, beavatkozások.





Ki viseli a terhességet?
A törvény kitér a dajkaterhesség kérdésére is. Előfordulhat, hogy a vér szerinti anya szervezete – annak ellenére, hogy megtermékenyülésre alkalmas, egészséges petesejteket termel – képtelen a magzat kihordására. Bizonyos esetekben létrejöhet ugyan a terhesség, de előreláthatóan nem fejlődhetne, születhetne egészségesen a kisbaba. Ilyenkor lehetőség van arra, hogy a leendő szülőkkel közeli hozzátartozói kapcsolatban álló egészséges nő vállalja a baba kihordását. Dajkaanyaságot az vállalhat, aki már elmúlt huszonöt éves, nem töltötte be a negyvenet, és túl van legalább egy szülésen. Ebben az esetben minden érintett félnek nyilatkozatot kell tennie a beavatkozások vállalásáról. Ha a dajkaanya házas, akkor a férjnek is nyilatkoznia kell. A dajkaterhesség kihordásáért a dajkaanya nem fogadhat el, illetve a vér szerinti szülők nem ajánlhatnak fel anyagi ellenszolgáltatást. Tilos a dajkaterhesség népszerűsítése, reklámozása is. A törvényhez mindeddig nem készült végrehajtási utasítás, ezért a gyakorlatban nincs lehetőség a dajkaanyaság igénybevételére.

 


 


 


 


 


 


 


 


Ki viseli a terheket?
A beavatkozások tehát ingyenesek, a hozzájuk szükséges gyógyszereknek viszont ára van, nem is akármilyen. A társadalombiztosítás a tabletták, injekciók költségeinek felét vállalja magára, de még így is ijesztő lehet az összeg, amit egy kezeléssorozatért ki kell fizetni. Biztosan feltűnt már olvasóinknak is, hogy egyes gyógyszerek – bár gyártójuk, csomagolásuk eltér egymástól – ugyanazt a hatóanyagot tartalmazzák, ennek ellenére eltérő az áruk. Többféle C-vitamin létezik, többféle acetilszalicilsav-tartalmú fájdalomcsillapítót vásárolhatunk meg különböző márkanévvel, más összegekért. Az egyes szerek használati módja, felszívódása, kiszerelése eltérhet, de ez többnyire nem jelent akkora minőségi különbséget, mint amennyit az árkülönbség miatt feltételeznénk.
Ugyanez érvényes a meddőségi kezelések során alkalmazott készítményekre is. Itt elsősorban a nő szervezetének előkészítéséhez kellenek a gyógyszerek. Mesterséges megtermékenyítés során pontosan és épp abban az ideális pillanatban juttatják célba a hímivarsejteket, amikor a petesejt a legalkalmasabb a nagy találkozásra. Ahhoz, hogy ezt az állapotot elérjék, a petefészkek működését szabályozni kell, tüszőket kell érlelni, és előkészíteni a szervezetet arra, hogy a petesejt megtapadjon a méh nyálkahártyáján.
A tüszők növekedését, több tüsző kiválasztódását, érését serkentő gyógyszerek tablettaként vagy injekció formájában kerülnek be a szervezetbe. Egy doboz tabletta lehet ötszáz forint, de ugyanazzal a hatóanyaggal, más gyártótól megkaphatjuk négyszeres áron is. A tüszőserkentő injekciók is hasonló képet mutatnak: azonos hatóanyaggal két-háromszoros áron kerülnek forgalomba. (Lásd keretes összefoglalónkat.) A gyógyszeres kezelés következő fázisa a tüszők növekedését serkentő injekciókúra. Az ár ampullánként ezer és ötezer forint között mozog. A program utolsó előtti lépése a tüszőrepedést előkészítő injekció. Ha ezt megkapja a leendő kismama, pontosan harmincöt óra múlva lesz kész a szervezete a megtermékenyülésre. Az injekció ára ezer-kétezer forint. Végül létre kell hozni a pete megtapadásához ideális körülményeket a méh nyálkahártyáján. Ezt sárgatesthormon pótlásával, progeszteron-bevitellel lehet elérni. A tablettát a terhesség tizenkettedik hetéig kell szedni. Egy doboz ára kilencszáz-ezer forint között mozog.
Az orvos gyógyszerválasztását több tényező befolyásolja. Előfordulhat, hogy létezik egy „bevált” formula abban a bizonyos intézményben, vagy az orvos találja az egyiket hatékonyabbnak, míg kevésbé jónak a másikat. Bizonyos esetekben az anya állapota határozza meg azt, melyik gyógyszert „veti be” az orvos. Előfordul, hogy egy sikertelen beavatkozás után másik kombinációt próbálnak ki a szakemberek. Ez állhat levélírónk esetének hátterében is.

Alapítványi támogatással
Bár a meddőségi kezeléseket támogatja a társadalombiztosítás – a gyógyszerköltségek miatt nem minden család engedheti meg magának ezt a „luxust”. A meddőségi centrumok munkatársai szembesülnek leggyakrabban ezzel a problémával. A megoldást egyelőre abban látják, hogy alapítványokat hoznak létre gyermekre vágyó párok gyógyszerköltségeinek támogatására.
Ha a pár elkötelezte magát egy intézmény mellett, érdemes ott helyben érdeklődni, működik-e már ilyen alapítvány. Ha még csak keresgélnek, legjobb, ha felhívják a meddőségi forróvonalat (06-30- 30-30-191). Ezen a számon nem csak az alapítványokról, hanem bármilyen meddőséggel kapcsolatos kérdésről szívesen adnak felvilágosítást.








Hormonális kezelések
Kérésünkre szaktanácsadóink összeállítottak egy listát, melyben négyféle kezelési rendszert (protokollt) mutattak be. Ebből kiderül, hogy a gyógyszer-kombinációk ára 30 000 forinttól 250 000 forintig terjedhet. Bár az a legjobb, ha a gyermekre vágyó pár bízik orvosainak javaslataiban, mégis hasznos lehet, ha tudja, milyen más megoldások állnak rendelkezésére



 


 


 


Gyógyszertípusok hatóanyagnévvel (árként azt az összeget tüntettük fel, amit a páciensnek kell állnia

1. A tüszők kiválasztódását, több tüsző érését serkentő gyógyszerek
Chlomiphenecitrate tabletta 5000 – 1000 Ft/doboz
GNRH analógok 1000 – 3500 Ft/ampulla
GNRH antagonisták 8500 – 14 000 Ft/ampulla

2. A tüszők növekedését serkentő gyógyszerek
HMG 1000 – 2000 Ft/ampulla
FSM 2000 – 5000 Ft/ampulla

3. Tüszőrepedést szabályozó injekció
HCG 1000-2000 Ft/ampulla

4. Sárgatesthormon pótlása
Luteális support 900 – 1000 Ft/doboz


Mennyibe kerül egy-egy kezelés sorozat?

1. változat:
Clomiphenecitrát + HMG vagy FSH + HCG + luteális support 30 000 Ft – 60 000 Ft
2. változat:
GNRH analóg (rövid kezelés) + HMG vagy FSH + HCG + luteális support 40 000 – 100 000 Ft
3. változat:
GNRH analóg (hosszú kezelés) + HMG vagy FSH + HCG + luteális support 65 000 – 200 000 Ft
4. változat:
GNRH antagonista + HMG vagy FSH + HCG + luteális support 100 000 – 250 000 Ft

Az asszisztált reprodukciós eljárásokra vonatkozó törvény teljes szövegét letölthetik az érdeklődők az Internetről a www.infertility.hu honlapról.

Szaktanácsadó: Dr. Vereczkey Attila szülész-nőgyász, Nyírő Gyula Kórház, Asszisztált Reprodukciós Központ

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top