Baba

Mozgásban

Egyéves kora után a kisgyerek feltartóztathatatlanul mozgásba lendül, egész nap járkál és tornázik. Ha minden mozdulatát utánoznánk, hamar kifogynánk a szusszból!




Gyermekünk egyre többet megismer az őt körülvevő világból, és arra törekszik, hogy játszva megismételje, amit lát: egyszerű tornyot, vonatot épít, főz a babájának, ha állatot lát, örömmel utánozni próbálja a hangját.

Kézügyessége is ugrásszerűen fejlődik: ügyesen felcsippenti az apró kavicsokat, egymásra rakosgatja a kockákat. Ekkor kezdődik az építő játékok hosszú korszaka. Kezdetben persze csak egyszerű rakosgatásnak, egymásra halmozásnak lehetünk tanúi, később egyre fantáziadúsabban építkezik.

Szívesen belerámolja a kockákat a dömperbe, hogy azzal szállíthassa ide-oda a lakásban vagy a kertben. A rombolás öröme is lenyűgözi: jó volt felépíteni a tornyot, de még jobb feldönteni!

Másfél éves kor körül már megszemélyesíti a különböző formájú építőelemeket, az egyikből kutya lesz, a másikból ház vagy autó. Párnákból, kis székből, szivacsmatracokból egész akadálypályát rögtönözhetünk a kisgyereknek.

Szívesen ugrándozik a felfújt gumimatracon. Ha a játszótér nem mindennapos élmény a kicsi életében, megörvendeztethetjük egy szobahintával, kis csúszdával, libikókával.






Ajánlott játékszerek


Az építőjáték márkájánál, anyagánál és színénél fontosabb a mérete: a saját öklénél kisebb darabokkal még nem tud bánni. Kislányoknak és kisfiúknak egyaránt vegyünk autót és babát, így többféle szerepjátékra nyílik lehetőségük.

Praktikus egy kisebb dömper, amibe szükség esetén a babát is bele lehet fektetni, de ugyanilyen jó megoldás a többi tologatható játék, a babakocsi, bevásárlókocsi is.

Ha megtetszett neki az állatkertben a zsiráf vagy a tigris, szívesen eljátszik az állat plüss változatával. A műanyag pedál nélküli kismotorra talán csak a második születésnapjához közeledve ül rá, ám aztán le sem száll róla.

Szerezzünk be néhány különböző méretű, erős kartondobozt, ami házépítésre is alkalmas, amibe bele lehet ülni, s akkor sem csuklik össze, ha rámászik a kisgyerek.


Játszótéri örömök

A városi gyerekeknek szinte az egyetlen levegőzési lehetőség, ha rendszeresen játszótérre járunk. A játszótéri órákat illesszük a napirendbe, lehetőleg mindennap ugyanakkor, ugyanoda menjünk – az egyévesek szeretik a rendszerességet.

Ha tehetjük, homokozásra, kavicsgyűjtésre, szaladgálásra, kúszásra-mászásra alkalmas helyet keressünk, ahol nem kell kutyapiszokot kerülgetni, és nem kerül cigarettacsikk vagy üvegcserép a kicsi kezébe.





Cipekedni persze nyűg, mégis jobban járunk, ha minden fontos holmit magunkkal viszünk. Ivóvízről és tízórainak való friss gyümölcsről gondoskodjunk. Legyen nálunk nedves mosdókesztyű vagy konyharuha, amivel evés előtt le tudjuk törölgetni a kezét, hisz nem mindenütt van folyóvíz.

Előfordulhat, hogy bekakil, leönti magát, sárba esik, erre az esetre egy váltás ruhát, pelenkát, törlőkendőt is pakoljunk a hátizsákba. Jó szolgálatot tehet egy játszónadrág.

Kevés játékszer is elegendő, mert a gyerekek úgyis kölcsönkérik egymástól, hiszen a másiké mindig érdekesebb. Inkább olyasmit vigyünk a szabadba, amivel a szobában nem tud játszani: labda, kismotor.

A hagyományos vödör-lapát készleten kívül remekül elbíbelődnek a kicsik a homokban a főzőcskeedényekkel, üres joghurtospoharakkal, különböző méretű és alakú flakonokkal. Értékes, féltett új játékot soha ne vigyünk magunkkal, mert könnyen elkallódhat.

Mutassuk meg, hogyan lehet gombócot gyúrni, várat építeni, tortát sütni. Ösztönözzük újabb játéklehetőségek felfedezésére. Ha van vízcsap, engedjük sarazni a játszótéren.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top