Baba

Játéknaptár (0-1 évig)




Már az egy hónapos is elmélyülten figyeli a könnyű szellőben meglibbenő függönyt, szívesen hallgatja kis csengők hangját, madarak csicsergését és a családtagok duruzsolását.

A második hónapban mozgékonyabb, élénkebb lesz a baba, ha masszírozzuk. Dörzsölgessük meg egyenként az ujjacskáit kezén-lábán, simítsuk végig a karját, lábszárát.

A harmadik hónapban még mindig passzív résztvevő a játékban, ám a negyedik hónapban már nézegeti a kezét, megpróbálja elérni a lábacskáit. Fektessük hasra és támasszuk meg a talpacskáit, hogy egy picit előre haladjon, amikor nekifeszül tenyerünknek.





Az ötödik hónaptól egyre aktívabb a kisbaba a játék során. Most már a tartózkodóbb apukák is szívesen játszanak a kicsivel, mert nem tűnik olyan törékenynek. Egyre inkább előtérbe kerülnek a mozgásos játékok: a kicsi szereti, ha ringatják, hintáztatják, repülőztetik. Ha ébren van, szinte állandóan mozog!

Míg az első félévben elsősorban saját teste köti le a kisbabát, a hatodik hónaptól egyre inkább környezete felé fordul érdeklődése. Már nem elégszik meg a nézelődéssel, mindent meg akar ragadni, és sikerül is elcsípnie, ami nem gurul túl messze. A féléves kisbaba kedvenc játéka a könnyen megragadható, puha textillabda és az ide-oda billegő keljfeljancsi lehet.





A hetedik hónapban felfedezi a baba, milyen jól lehet a leporellós mesekönyvet hajtogatni, nézegetni, sőt rágcsálni. Az elguruló labda mászásra csalogat, ehhez persze hely szükséges. A lakás egy részét biztonságos játszósarokká kell alakítanunk.

A nyolcadik hónapban néhány “igazi” használati tárgy jobban kielégíti a baba kíváncsiságát, mint a gumiállatok. Szívesen rakosgat egy nagyobb vödörbe, tálba kanalakat, műanyag poharakat, kockákat.

A kilencedik hónapban már üldögél, így aztán hosszasabban is eljátszik az egymásba és egymásra rakosgatható hordókkal, kockákkal.

A tizedik hónap nagy élménye a kukucskálós játék. Bújjunk el egy kendő vagy pokróc alá, fotel mögé: bárhonnan bukkanunk is elő, nagy nevetés lesz a vége. Dugjunk el egy játékot is, hadd keresse a baba. A kicsi lassanként megtanulja, hogy a tárgyak akkor is léteznek, ha nem látja őket. Most már az egész világ játék számára, előbb-utóbb mindent elér, ezért a biztonságára különösen ügyelnünk kell!





A tizenegyedik hónapban már egészen önálló! Legyünk türelemmel, várjuk ki, amíg lerángatja a lábáról a cipőt, ne zavarjuk meg, ha éppen elmélyülten foglalatoskodik valamivel, például egy táskában kotorászik, tojásosdobozokat rakosgat, vagy a kockáit pakolja egy lábasba.

Egyévesen egész nap jön-megy, akár négykézláb, akár két lábon. A járni tanulásban segít egy nagyobb tologatható dömper, kisszék, babakocsi, de veszélyes és hátráltatja a fejlődésben a bébikomp.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top