Baba

A szakma szabályai szerint

A kórház munkatársai szerint a természet sok mindent jól rendezett el – de azért az orvosoknak is hagyott néhány feladatot.

A Nyírő Gyula Kórház szülészetéről röviden

– A születésszám 2001-ben 634 volt, a szülések 25 százaléka császármetszés.
– Négy foglalkozásból álló tanfolyam vehető igénybe, de az együtt szülésnek ez nem feltétele.
– Vajúdómedence, bordásfal, szülőszék, fiziológiás labda segíti az anyát a vajúdás és a szülés során.
– Két egyágyas és egy kétágyas szülőszoba várja a kismamákat.
– Lehet szülésznőt választani.
– Császármetszést – az anya és a gyermek állapotától, valamit a szülész jártasságától függően hagyományos, illetve Misgav–Ladach-technikával végeznek.
– A gyermekágyas kórtermek egy*-, két-, három-, illetve négyágyasak, nappali rooming-in működik. Bizonyos feltételek mellett éjjel is az anya mellett maradhat az újszülött.
*Az egyágyas, fürdőszobás szobáért 4000 Ft-ot kell fizetni naponta.

A belépőt tágas ambulancia fogadja, jó néhány kismama vár türelmesen a sorára. Az osztály vezetője, Dr. Nagy Gyula főorvos már magyarázza is, miért:
– Kilenc éve abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy osztályunkon központi terhesgondozó működik táppénzre vételi joggal. Így saját betegeinknél, valamint a szakrendelőből beküldött terheseknél is helyben tudunk minden vizsgálatot elvégezni. A műszeres vizsgálatokra pontos időpontot adunk, a terhesrendelés során is előre megbeszélt időre hívjuk be a kismamákat. Az egész délelőttös várakozás kizárt. Öt éve saját kórházi védőnőnk van, aki a helyi terhesrendelés pillére, és a szülésre felkészítő tanfolyamot is ő vezeti. Fontosnak tartjuk, hogy minden szülő tájékozott legyen, hiszen így tudunk majd igazán jól együttműködni.
– A tanfolyam négy foglalkozásból áll, havonta indul újra. Az osztály dolgozói szívesen veszik, ha azok az apák is látogatják, akik majd szeretnének párjukkal lenni a szülőszobán – veszi át a szót Bilics Katalin kórházi védőnő. – Szívesen is jönnek a leendő szülők, szinte minden alkalommal nyolc-tíz pár hallgatja az előadást.
–A tanfolyamon mindent megteszünk azért, hogy erősítsük az anya, az újszülött és a család kapcsolatát. Ez a gyakorlatban is érvényesül: a férj vagy más családtag a gondozásra, tanfolyamra, szülésre is elkísérheti a kismamát, támogatjuk a kisbaba korai mellre helyezését és azt, hogy az apa vághassa el a köldökzsinórt. Megpróbáljuk a gondozás környezetét, a szülőszobákat és a kórtermeket is otthonossá alakítani, hogy az egész család jól érezze magát.

Vízben vajúdni jó!
A kórteremig persze el kell jutni, s ez az út a szülőszobán keresztül vezet. Fotósunkkal együtt mi is kíváncsian végigjárjuk az összes állomást. Útikalauzunk dr. Szakonyi Tibor főorvos és Cserha Anikó vezető nővér.
– A kismama az adatok felvétele után lezuhanyozik, átöltözik, majd az előkészítés következik. A beöntés, borotválás nem kötelező, de van, aki kifejezetten kéri, egyes esetekben pedig mi látjuk jónak, tehát javasoljuk – mondja Anikó, majd egy kényelmes fotellel ellátott apró szobához vezet. – Itt az apa-pihenő. Előfordul, hogy a kísérő nem szeretne az egész szülés alatt jelen lenni, hanem csak a vajúdás vagy éppen csak a kitolási szakasz idejét tölti a szülőszobán. Amikor úgy érzi, jobb, ha kijön, itt kényelmesen elüldögélhet, olvasgathat. A szülőszobákban nagyon ritkán van telt ház. Többnyire minden családnak külön szoba jut. Az egyik helyiségben bordásfal található, amibe nagyon jól lehet kapaszkodni a vajúdás alatt. Más alternatív eszközök is sorakoznak a sarokban.
– A szülő nők nagyon szeretik a fiziológiás labdát. Kényelmesen ellazul a láb, a gát és a derék, ha ezen üldögélnek. A másik kedvenc a medence. Mindenkinek ajánljuk. A testmeleg vízben fél-, egy órát is eltöltenek. A szülés többnyire ezen a szülőágyon szokott bekövetkezni – mutat egy érdekes bútordarabra a főorvos. – Amikor ide került, egyikünk sem szerette használni, de rájöttünk, hogy ez a legkényelmesebb az anya és az orvos számára egyaránt.
Műtőasztalból átalakított szülőszékről van szó, amin az anya félig ülő helyzetben foglal helyet, és jól tud kapaszkodni a kengyel tartórúdjába.
– Vásároltunk drága, patkó alakú szülőszéket egyenesen Hollandiából, de az anyukák hamar lekívánkoznak róla, kényelmetlennek tartják – folytatja Szakonyi doktor. – Már csak hetek kérdése, és megkapjuk azt a távirányítós, állítható széket, ami meghozza az igazi megoldást. Akkor szinte tökéletes lesz a kínálat.
– Az alternatívákat szívesen biztosítjuk, de a szakmai irányelvekből nem engedünk – veszi át a szót Dr. Nagy Gyula. – A vajúdás és a szülés alatti észlelésnek hibátlannak kell lennie. A helyesen vezetett szülés fontos része a kellő időben elvégzett gátmetszés, a szülés utáni feltárás, a sérülések ellátása. A gátmetszést centrálisan, vagyis a hüvely és a végbél közti területen kell elvégezni. Ebben az esetben a vágott felületek jól összeilleszthetők, a hüvely eredeti állapota visszaállítható, ha gondos a sebellátás. Gátmetszés nélkül a hüvely könnyen elveszítheti eredeti rugalmasságát, ami kellemetlen tünetekhez, köztük szexuális problémákhoz is vezethet. A helyesen elvégzett gátmetszés kicsi, könnyen gyógyul, később nem okoz panaszt. Szülés után néhány nappal nem éreznek semmit, ráadásul mindig felszívódó varratot használunk. Törekszünk az újszülött korai mellre helyezésére. Miután elláttuk, újra visszaadjuk az anyának. A szülés befejeződése után a gyermekágyas két óráig a szülőszobában marad, az baba pedig a csecsemőosztályra kerül.

A tárgyi feltételek jók
A „Nyírő” szülészete megújult az utóbbi évtizedben. Az építészeti megoldások és a berendezés egyaránt alkalmassá tennék arra, hogy a különleges igényekkel érkező családok is elégedetten távozzanak. A mindennapi gyakorlat során azonban még nem használják ki a lehetőségeket. Az osztálynak vannak tartalékai.
– Mindig a természetes folyamatokból kell kiindulni – mondja a főorvos. – A szülés élettani folyamat, csak az esetek tíz százalékában indokolt a különleges ellátás. Egyébként az a legjobb, ha az anya hamar felkel, mozog, szoptat. A kisbabának szopnia kell, nem teázni, cumizni! Ezért jó a rooming-in. Fontos volna, hogy az anya, akár császármetszés után is, éjjel-nappal együtt lehessen a kicsivel, de ehhez a szakszemélyzetnek is mindig készen kellene állnia, ha segítségre van szükség.
A tárgyi feltételek adottak a huszonnégy órás együttléthez: a szobákban pelenkázók, kiságyak, sőt babakádak állnak a mamák rendelkezésére. A tapasztalatok szerint azonban egyre kevesebb anya igényli, hogy már az első napoktól mellette legyen kisbabája, az éjszakai együttlét lehetőségével pedig még kevesebben élnének. Igaz, a huszonnégy órás együtt tartózkodás nem minden kismama számára elérhető. A „vállalkozó kedvű” anyának nyilatkozatot kell kitöltenie arról, hogy felelősséget vállal az éjszaka eseményeiért, és abban a szerencsés helyzetben kell lennie, hogy egyedül fekszik a kórteremben. Az osztályt végigjárva kevés kisbabát találtunk édesanyja mellett. Ahol ott volt a baba, ott volt a cumisüveg is.
Baran Jánosné Gabi vezető csecsemős nővér büszkén mutatja az újszülöttosztályon szundikáló kisbabákat.
– Az újszülöttek az első napjukat itt töltik, csak szopni visszük ki őket, nagyjából háromóránként, bár ha a baba máshogy akarja, szívesen alkalmazkodunk hozzá. A rooming-inben „őserdő-módszerrel” folyik a szoptatás, vagyis igény szerint: ahogy a kicsi megnyikkan. Minden csecsemő kap folyadékpótlást – forralt vizet, ennek érdekében fölkeltjük, ha alszik is. Kivételes esetben, orvosi utasításra tápszert is kapnak a babák. Persze hipoallergén tápszert használunk, ez az előírás. Nem adunk idegen női tejet, mert ebből gyakran vita támadt: sok anya nem szívesen engedi meg, hogy akárki tejével etessük a kisbabáját. Ha beindul a tej, és a mérések alapján megállapítjuk, hogy eleget eszik az újszülött, lehet bátran szoptatni, megszüntetjük a pótlást.
A csecsemőosztályon nem dolgozik állandó gyermekgyógyász, a Madarász Utcai Gyermekkórház neonatológusa, Dr. Gál Éva nézi meg mindennap a gyerekeket. A vérvétel, az újonnan születettek, a hazamenők és a problémás gyerekek vizsgálata az újszülött osztályon történik. A sárga babák az újszülöttszoba inkubátorában részesülnek kékfény-kezelésben, és folyadékpótlást kapnak. Koraszülöttek ellátását nem vállalhatja az osztály, itt csak egészséges kisbabák maradhatnak. A túl kicsi vagy beteg újszülöttek valamelyik klinika újszülött intenzív részlegére, vagy a „Madarászba” kerülnek.


A Kórházhoz kapcsolódó szüléstörténetek:


• Nem csak a pénz számít

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top