Baba

A Fõvárosi Önkormányzat Uzsoki utcai Kórháza

Az Uzsoki utcai Kórház dolgozói büszkék arra, hogy mindig is nagyon közvetlen kapcsolatot tudtak kialakítani a hozzájuk forduló házaspárokkal. A tárgyi környezettel régebben nem sokat dicsekedhettek. Az utóbbi évek nagy fordulatot hoztak: az osztályon kultúrált körülmények, a szülõszobán igényes, modern felszerelés várja a családokat.

Az Uzsoki utcai Kórház szülészetéről röviden:
– a születésszám 2000-ben megközelítette a 700-at, idén az első félév adatai jelentős emelkedést mutatnak.
– A császármetszések aránya 15%, a vágás módja alsó haránt metszés (bikini-vágás). Többnyire gerincvelői (spinális) érzéstelenítésben operálnak, aneszteziológus szakorvos éjjel-nappal rendelkezésre áll. Az apa, ha igényli, jelen lehet a műtétnél.
– Egy egyágyas, és egy kétágyas szülőszoba áll rendelkezésre, mindegyikben folyhat papás szülés.
– Szülésznőválasztás nincs.
– Vajúdás közben lehet zenét hallgatni, sétálni. Vajúdólabda segítheti az anyát a lazításban.
– Egy egyágyas, egy négyágyas és két ötágyas kórterem van az osztályon. Az egyik „nagy” szoba saját mellékhelyiséggel rendelkezik, a többihez közös mellékhelyiség tartozik.
– Az első szoptatás már a szülőszobán megtörténhet. A gyermek vizsgálata, vérvétel, oltás a mama jelenlétében történik, ha nincs ez ellen kifogása. Az anya választhat az egész napos, a 12 órás rooming in rendszer, vagy a hagyományos, csecsemőosztályos ellátás között.

Az osztályra belépve a nagy csend tűnik fel leginkább: nem hallunk gyereksírást. A vezető szülésznő kedvesen, halkan kalauzol minket végig az osztályon. Riportalanyaink kézről-kézre adnak, mindenki megmutatja a maga „birodalmát”, vajúdó anyával, családokkal, kismamákkal, újszülöttekkel találkozunk, mégsem érzem úgy, hogy bárkit is megzavartunk volna. Kalauzunk ugyanis mindig tapintatos kopogással, és engedélykéréssel vezeti be látogatásunkat, csak ezután tárja ki az ajtót. Sajnálatos, hogy ez a hozzáállás a 21. században még ritkaságnak számít. Tiba János osztályvezető főorvos szerint munkatársai már a múlt évezredben is ezt tekintették természetesnek.
„Igazán büszkék vagyunk, arra, hogy barátságos viszonyt tudunk kialakítani a hozzánk forduló asszonyokkal, és családtagjaikkal. Bizonyos szakmai dolgokban nem tudunk engedni, de a lehetőségeken belül mindig figyelembe vesszük a szülők igényeit. A korai terhességtől fogva a baba csecsemőkorának végéig a szülők rendelkezésére állunk, de nem csak szigorúan szülészeti kérdésekben. A felkészítő tanfolyam résztvevői ismerősként érkeznek az osztályra, és sokan visszajárnak babamasszázsra is. Az utóbbi években nagy átalakítások voltak, így a tárgyi feltételeink is adottak ahhoz, hogy alkalmazkodjunk a szülőkhöz. Az anya választhatja meg a szülési testhelyzetet. Megadjuk az együttszülés lehetőségét, elérhetővé tesszük a ma általános összes fájdalomcsillapítási eljárást. Nálunk mindkét szülőszobán található egy modern dinitrogénoxidult, vagyis fájdalomcsillapító gázkeveréket adagoló készülék, így nem kerül hátrányba a másodikként érkező szülő anya sem.”
A jó közérzet sokszor apróságokon múlik. Úgy látszik, ezt tudják az osztály dolgozói, hiszen itt is, ott is kis szívmelengető meglepetések vonják magukra a figyelmet. A kórtermek falán az itt született babák fényképeit látjuk. Az újszülöttek az utolsó divat szerinti rugdalózóban pompáznak, ruhájukra csibész mackóportrét hímeztek, körülötte vidám betűkkel a kórház neve áll. A szülésnél jelen lévő apuka is ízléses, jó szabású zöld szegélyes ruhát kap, a régebben használt lestrapált műtősruhák helyett.

A papákra is figyelünk

A szülőszobán Dr Sztakóné Gyöngyi, vezető szülésznő kalauzol végig. Az otthonos vajúdóból nyílik az egyágyas szülőszoba.
„Csak az tudja, hogy milyen nagy kincs egy ilyen modern szülőágy, aki valaha szült. Nekem még a hagyományos, keskeny, vízszintes ágy jutott, hát arról nincsenek jó emlékeim. Ha én vagyok a szülőszobán, mindig azt javaslom a kismamának, hogy állítsuk legalább félig ülő helyzetbe az ágyat. Így, tapasztalatom szerint, a kitolási szakasz is lerövidül, tehát ez nem csak kényelmi szempont. A csodás szülőágyat többnyire csak a „finisben” használjuk. Itt nem szokás órákig fektetni a szülő nőt, inkább arra ösztönözzük, hogy találja meg a neki legkényelmesebb helyzetet a vajúdás alatt.”
Bevallom, azt vártam, hogy a kétágyas szülőszobában már nem találok ilyen pompás körülményeket, ott hagyományos berendezésre számítottam. Tévedtem: a kétágyas szobában is „távirányítós” szülőágy, korszerű berendezés fogad.
„Előfordul, hogy egyszerre három szülés folyik, de a „későn érkezőknek” sem kell lemondaniuk semmiről. Minden ágy mellett jelen lehet az apa, nálunk az apás szülés nincs feltételhez kötve. Az apukákra különben nagyon kell figyelni. Rendszeresen megkérdezzük: hogy van, mikor evett utoljára. Általában csak a gyakorlott apa hoz magával elemózsiát, a „kezdők” képesek akár fél napot is éhezni, elfelejtenek enni.”
Kérdésemre megtudom: az anya a szülés megindulása után nem ehet, innia is csak pár kortyot szabad. „Az evést orvosi indokok miatt nem engedélyezzük, de a magam tapasztalatai alapján sem ajánlom, mert az eredmény: egy fájás – egy hányás. Az ellenségemnek sem kívánom.” – meséli a vezető szülésznő. „Ha az anya hosszú időt tölt a szülőszobán, „kalorizálni” szoktuk: izodex, vagy glükóz infúziót adunk. Ez sokat segít: olyan hatású, mintha egy nagy pohár teát ivott volna a kismama.”

A babák itt biztonságban vannak!


Amikor világrajön az újszülött, pár percig a mamája hasán pihenhet. A szokásos „toalett” és a vizsgálatok után visszaviszik a szülőszobára, ahol vagy a szülőágy fejénél lévő ágyacskában, vagy a papa karjaiban várja, hogy befejeződjön az anya ellátása.
Dr. Neubauer Katalin, neonatológus fontosnak tartja, hogy az első szoptatás lehetőségét már a szülőszobán megteremtsék. „Császármetszés után az anya az első 24 órában nem szoptathat. Ha gerincközeli érzéstelenítésben történt a műtét, a beteg nem mozoghat, így szoptatni sem tud. Ha altatták, meg kell várni, hogy a gyógyszer kiürüljön a szervezetéből.
Ha az édesanya úgy dönt, rooming-in szobába kerülhet, de választhatja a hagyományos ellátást is. A két véglet között átmenet is létezik: lehet kérni a három óránkénti szoptatást, de azt is, hogy a babát minden alkalommal vigyék ki az anyához, ha éhes. A tizenkét órás rooming-in szobában éjszaka nincsenek kint a kisbabák. Az anya így is megszoptathatja éjjel, de, ha kéri, a csecsemős megeteti a kicsit az anya lefejt tejével cumisüvegből. A teljes rooming-in szobából is be lehet tolni a babát a csecsemőosztályra, ha az anya zuhanyozni, vagy sétálni szeretne.”
A főorvosnő büszke arra, hogy itt az újszülöttek nagyobb biztonságban vannak, mint egy átlagos szülészeti osztályon.
„Három olyan eszközzel is rendelkezünk, ami ritkaságszámba megy a hasonló osztályokon. Egyik büszkeségünk a „bilibed”, a kékfényágy, az újszülöttkori sárgaság kezelésében jelent nagy segítséget. Ez egy hordozható matrac, melynek belsejében helyezkedik el a gyógyító fényforrás. A matrachoz tartozik egy speciális ruhácska, melynek egyik oldala átlátszó, így a baba testének jelentős felületét éri a kék fény. A „sárga” újszülöttek nálunk nincsenek inkubátorhoz kötve: a bilibed ággyal együtt a mamájuk mellett lehetnek. Így őket is lehet gyakran szoptatni, ami szintén segít a gyógyulásban.”
A másik különlegesség a pulzoximéter: a baba pulzusát, és oxigénellátottságát méri, de úgy, hogy a kicsinek sem fájdalmat, sem más kényelmetlenséget nem okoz.
„Amióta ez a műszer a rendelkezésünkre áll, sokkal jobb nálunk újszülöttnek lenni. Ezelőtt, ha egy apróság bőre szürkés árnyalatot vett föl, a megérzésünk alapján döntöttük el, hogy el kell-e szállítani egy felkészültebb intézménybe. A „gyanús” babák egy sor kellemetlen vizsgálaton mentek keresztül, néha fölöslegesen. Ma már nem kell szurkálnunk a babákat emiatt, és sokkal kevesebbszer helyezünk át kisbabát az állapota miatt gyermekosztályra.”
A csecsemőosztályon három légzésfigyelő készülék is található. Ezt minden kisbabánál használják a szülés utáni órákban, de ha az anya kéri, akkor akár folyamatosan is. A doktornő elmondja, hogy az értékes műszerekhez, és más korszerű felszerelésekhez is alapítványok segítségével jutottak.
„Szívesen végzem a csecsemő vizsgálatát, a vérvételt, oltást a kórteremben, hiszen ebből is sokat tanulhat az anya. Szülés után általában négy-öt nap az ápolási idő, de, ha a kicsi egészséges, hazamehetnek előbb is. Ennek az a feltétele, hogy a család igazolást hozzon a házi gyermekorvostól arról, hogy a kollega vállalja a kötelező szűrővizsgálatok elvégzését, és a gyermek ellátását, ha szükséges. Nagyon kevés család él ezzel a lehetőséggel, a legtöbb kismama szívesen pihen itt néhány napot.”

Életre szóló barátságok is születnek



Csombó Szilvia kórházi védőnő őszinte lelkesedéssel mesél arról, amit az utóbbi időben a kismamák érdekében létrehozott. „Sok olyan családot ismerek, melynek tagjai az első terhesség elején ismerkedtek meg a szülésre felkészítő csoporton, a mamák együtt jártak terhestornára, és később a babamasszázs tanfolyamon is találkoztak. Életre szóló barátságok születnek itt.”
A felkészítő tanfolyam tavaszi és őszi turnusára mindig sok a jelentkező. Az előadásokon az osztály munkatársai elmondják, bemutatják mindazt, amit a babavárással, csecsemőgondozással kapcsolatban fontosnak tartanak. A kismamatorna tizenkét hetes terhességi kortól látogatható ingyenes szolgáltatás. Ide az is jöhet, aki nem az Uzsokiban szeretne szülni. A babamasszázs tanfolyam nagyon népszerű. Előre kell rá jelentkezni, nem lehet bármikor csatlakozni, mivel a foglalkozások anyaga egymásra épül. Csombó Szilvia elmondja: a babamasszázs segít elmélyíteni az anya és a gyermek kapcsolatát, megtanítja a babát ellazulni. A kórházban intim női torna tanfolyam is igénybe vehető. Lelki problémák esetén rendelkezésre áll a kórház pszichológusa. „Megpróbálunk a fiatal családoknak a szakképzettségünknek megfelelő minden segítséget megadni: csak élni kell a lehetőséggel.”


A kórházhoz kapcsolódó szüléstörténetek:


• Császár ritka szövődmény miatt

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top