Baba

A Szent János Kórház szülészete

"Oda kell figyelni a kismama lelkére, meg kell õt ismerni. Így lehet csak jó munkát végezni" – vallják a kórház dolgozói.

A János Kórház szülészetéről röviden
– Az éves születésszám 1000, az utóbbi években emelkedik.
– Hat foglalkozásból álló felkészítő tanfolyamot tartanak.
– Két egyágyas és egy háromágyas szülőszoba van, az ágyak függönnyel vannak elválasztva egymástól.
– Első szülésnél szinte mindig végeznek gátmetszést, a következőknél csak akkor, ha a szülésznő szükségesnek látja.
– A szülési fájdalomcsillapítás gerincközeli érzéstelenítéssel történik.
– A császármetszések aránya 22 százalék. A műtétek túlnyomó része gerincközeli érzéstelenítésben történik. Az apa nem lehet bent a műtőben.
– A metszés módja – ha ez nem ütközik akadályba – alsó harántmetszés. Többnyire a Mishgav-Ladach módszert követik.
– Lehet szülésznőt választani.
– Éjjel-nappali rooming-in működik.
– Egy- és kétágyas, fürdőszobás fizetős szobák is vannak, 2500-7500 Ft/nap áron. A hagyományos, két-, három-, négyágyas kórtermekhez közös mellékhelyiség tartozik.
– A kórház területén NIC2 működik, a nem súlyos állapotú koraszülöttek itt maradhatnak.

A kórház tágas folyosójának két oldalán sorakozó szobákban csend honol. Szinte minden anya maga mellett tartja kisbabáját, ma már ez a természetes. A szülészeti ellátás óriásit változott az utóbbi tíz évben. Sok szakember jutott el odáig, hogy újragondolja a mindennapi gyakorlatot, és csak azokat a kötöttségeket tartsa meg, amelyekre a biztonságos ellátáshoz valóban szükség van. A Szent János Kórházban is ez történt.
– Nem kétséges, hogy ma már jobban figyelünk a családok és a kisbabák igényeire – mondja Dr. Lintner Ferenc, az osztály vezetője. – A szemléletváltás megtörtént, már csak a neheze van hátra: az, hogy az osztályt és a szülőszobát bensőségesebbé tegyük. Ez többnyire anyagi kérdés. Csak lassan tudunk előre haladni.
– Az édesanyák visszajelzése szerint ez a jó sorrend – veszi át a szót Héber Judit vezető szülésznő. – Legtöbben azt mondják, hogy sokkal fontosabb az odafigyelés, a kedvesség, a közvetlenség, mint a szülőszoba berendezése.
Úgy alakítjuk a körülményeket, hogy a családoknak legyen választási lehetőségük – folytatja a főorvos. – A nap minden órájában rendelkezésre áll az epidurális érzéstelenítés. Kiváló aneszteziológus kollegáink vannak. Sok anya eleve azt mondja, ő képtelen lesz elviselni a szülési fájdalmakat. Más pedig előre elhatározza, hogy nem kér fájdalomcsillapítást. Tiszteletben tartjuk a döntését, de biztosítjuk arról, hogy bármikor változtathat rajta. Az orvos egyik legfontosabb feladata, hogy megismerje a kismamát, és ennek alapján terelgesse a dolgok folyását. Sokan előre megfogalmazott kérésekkel jönnek hozzánk, ezeket megpróbáljuk teljesíteni, de azt le kell szögeznem: a szülés olyan dráma, amelynek során bármi megtörténhet. Más kérdés, hogyan kezeli mindezt a szakember. Ha az anya megfelelő magyarázatot kap, és érzi, hogy az ő érdekében történik minden, biztos elfogadja a nem várt eseményeket is.
– Ugyanez vonatkozik a kisebb horderejű dolgokra – mondja Judit. –
Nem kötelező a beöntés, de ha elmondom, hogy jobb, ha a baba nem egy adag széklettel együtt érkezik, a legtöbb anya elfogadja ezt a beavatkozást. A borotválás is indokolt, hiszen csak a kitolás közben tudjuk eldönteni, hogy szükség lesz-e gátmetszésre. A vágás, varrás pedig sokkal higiénikusabb borotvált felületen. Az előkészítésnek ez a része különben manapság a legtöbb anya számára nem jelent lelki problémát, hiszen a nemi szőrzet borotválása ma már divat, a mindennapok része lett. A bizalom kialakítására a legjobb alkalom a felkészítő tanfolyam. Minden héten összejövünk, lassan már nem is férünk be a könyvtárba. Nagyon jó a hangulat. Sokat segít, ha olyan édesanyák is eljönnek, akik már szültek, hiszen nagyon hitelesen tudják átadni tapasztalataikat.

„Lassan megújulunk”
A szülőszobában vadonatúj, állítható szülőágyak fogadnak. A kék és mályvaszínű ágyhoz odaillő szék és babaágy tartozik. A földön nagy gumilabda, ez megkönnyíti a vajúdás óráit. Szülési fájdalomcsillapításként az epidurális érzéstelenítésen kívül nem használnak mást. Sokat segíthet az egyre gyakrabban alkalmazott prosztaglandinhormon-tartalmú méhszájlazító tabletta vagy zselé.
– Nagyon jó, hogy ilyen nagy a tér – mutat körbe Héber Judit. – A vajúdó anyák nincsenek ágyhoz kötve. Mozoghatnak, járkálhatnak. Csak óránként tíz percig tart a CTG vizsgálat. Ha problémák merülnek fel, és folyamatosan meg kell figyelni a magzatot, akkor sem kell feküdni. Lehet a labdán ülni, állni, guggolni, és néhány lépést sétálni, ameddig a zsinór engedi. Aki próbált már órákig fekve vajúdni, nagyon jól tudja, hogy ez is mekkora könnyebbséget jelent. Hamarosan megkapjuk a telemetriás CTG-t. Az már teljesen szabad mozgást engedélyez a kismamáknak. A szülési testhelyzet szabad. A legjobb, ha az apa támasztja az édesanya hátát, de ha nem, megemelhetjük az ágy támláját is.
A szülések túlnyomó részénél itt van a baba édesapja. Ha nem jön be, ki szoktam menni, és azt mondom: a feleségének szüksége van egy puszira. Nem hazudok, mert tényleg szüksége van rá, nem igaz? Akkor az apa bejön, és sokszor „itt is felejti magát”. De ha kimegy is, az a puszi akkor is sokat segít az anyának. Jó a „barátnős szülés” is, ha valóban mély a kapcsolat a két nő között. A dúlás szülést már kevésbé szeretem. A dúla (szülés körüli segítő, akit az anya kér fel a részvételre) a szolgálatom emberi részét veszi el, nekem csak „segédmunka” marad. Szeretem, ha teljesen beleadhatom magam a szülésbe. Ez nem azt jelenti, hogy állandóan az anya körül nyüzsgök, hanem azt, hogy ráhangolódom. Sokszor csak egy pillanatnyi figyelem, egy érintés is elég a biztonságérzet kialakításához.

Szülés után is együtt
Szülés után a babát öt-tíz percre az anya mellkasára teszik, betakarják őket. Ezután ellátják, megvizsgálják a kicsit és az anyát is, majd újra együtt lehetnek még egy jó órát. Ilyenkor lehet szoptatni és ismerkedni. Az anya mellett végig ott marad a szülésznő. Ha nincs több szülés folyamatban, bejöhet a család többi tagja is.
Kicsit más a helyzet császármetszés esetén. Az anya még a műtőben megfoghatja, megölelheti a babát, de innen az „őrzőszobába” kerül, az újszülött pedig a csecsemőosztályra. Az aneszteziológus szakorvos dönti el, hogy az anyának meddig kell ebben a szobában tartózkodnia, ez alatt az idő alatt a kicsit a csecsemősök többször is fölviszik szopni. Annak ellenére, hogy az anya mozgása gerincközeli érzéstelenítés után erősen korlátozott – hiszen a fejnek és a törzsnek egy vonalban kell lennie –, segítséggel, oldalra fordulva szoptathat. Az apa az őrzőben is meglátogathatja családját.
Amint a gyermekágyas osztályra került, a császármetszésen átesett kismama is maga mellett tarthatja gyerekét.
– A babák az első éjszakát többnyire a csecsemőosztályon töltik – mondja Héber Judit. – Nem mi tesszük kötelezővé, az anyák alakították ki ezt a rendszert. Az egyágyas szobában lakó édesanyák többnyire az első éjjel is együtt maradnak a kicsivel. A reggeli gyermekgyógyászati vizit idejére behozzuk a babákat. A látogatás szabad: a rokonok bejöhetnek a folyosóra, a szobákba, az apát sem fosztjuk meg az első napok örömeitől: ő is dajkálhatja a picit.

Az éhes baba pótlást kap
Az osztályon az igény szerinti szoptatást támogatják. Az első mellre helyezés már a szülőszobán megtörténik, és a gyermekágyas osztályon is szinte korlátozás nélkül lehet együtt az anya a kicsivel.
Az első negyvennyolc órában csak cukros vizet kap az újszülött, ha nem lakik jól a szoptatástól – mondja útikalauzunk. – A továbbiakban probléma esetén tápszert vagy az édesanyja lefejt tejét kapja meg a baba. Nem használunk cumit. Régi típusú cumisüvegből itatjuk a babákat: az üveg szája úgy kiöblösödik, mint egy kis pohár. Az itatást megtanítjuk az anyukáknak is. Mielőtt pótlást adnánk, megnézzük az anya mellének állapotát is. Ha van benne tej, inkább újra mellre tesszük a kicsit. Van mérlegünk, de nem kötelező használni.


A kórházhoz kapcsolódó szüléstörténetek:


• Gyors, fájdalmas szülés


• Jó, hogy nem tudtam


• A meleg fürdő segített

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top