Baba

Kisgyerekek bõrbetegségei

Az ép bõr olyan, akár egy testünket mindenütt beburkoló, megbízható pajzs! Hõszabályozó és védõ szerepe révén õrködik szervezetünk egyensúlya felett. Hagyjuk érvényesülni természetes állapotában!





Annak ellenére, hogy a csecsemő és a felnőtt bőre felépítésében és funkciójában sok hasonlóságot mutat, nyilvánvaló különbségek azért mutatkoznak. Tudjuk, hogy a kisbaba bőre érzékenyebb, sérülékenyebb. A bőr sejtjei közötti kötőerő gyengébb ebben a korban, ez a magyarázata annak, hogy ez élet első heteiben gyakoribbak a hólyagos bőrbetegségek, hámlások. Mindez még jellemzőbb a koraszülöttek papírvékonyságú bőrére. A csecsemőknek testsúlyukhoz képest nagy a bőrfelületük, emiatt hűlnek le könnyebben, és testük hőmérséklete ezért függ nagyobb mértékben a környezet hőmérsékletétől. A bőr több részből álló szövet. Immunsejteket is tartalmazó ellenálló hámrétege természetes savköpenye révén látja el védő feladatát. A savas közeg gátolja a veszélyes baktériumok, gombák szaporodását. A védelem másik pillére a faggyúmirigyek természetes védő zsiradéka, mely puhán tarja bőrünket, és megakadályozza kiszáradását, repedezését. Az úgynevezett bőrápolásnak tehát e természetes védelem megtartására kellene irányulnia. Mivel ebben az életkorban könnyebben és nagyobb felületen szívódhat fel a bőrre helyezett anyag (fertőtlenítő oldat, krém), mellékhatás is könnyebben kialakulhat. Érdekes megfigyelés, hogy születés után közvetlenül ritkább az allergiás bőrmegbetegedés. Ez azért van így, mert ekkor az immunrendszer is éretlen, így nem tud még az allergénre heves túlérzékenységi reakcióval válaszolni. Később, ahogy az immunrendszer fejlődik, az allergia is megjelenik.

Nem annyira éretlen a bőr


Bár kétségtelen, hogy a csecsemő bőre nem annyira ellenálló, mint a felnőtté, azért jóval fejlettebb, mint korábban gondolták. Csupán az első órákban-napokban szorul kifejezettebb gondozásra. Nem véletlen, hogy ekkor a magzatmáz borítja és védi a születendő gyermeket. Éppen ezért nem tanácsos a szülés után letörölni ezt a természetes kenőcsöt, hiszen nem csak a kiszáradástól és a hővesztéstől védi a babát, hanem táplálja is bőrét. Utána leginkább a pelenkával fedett terület és a hajlatok tisztántartásával kell törődni.


Tisztálkodás – mértékkel


A csecsemő mosdatását kissé túlzásba visszük. A babának nincs szüksége arra, hogy naponta fürdessük. Igazából a napi egyszeri, rendszerint esti fürdetés az apa kedvéért válhat rendszeres gyakorlattá, aki ekkor ér haza a munkából, és örül, hogy kiveheti részét a „babaéletből”. Ne legyen lelkiismeret-furdalásunk, ha olykor túl későn érünk haza a gyerekkel, és nincs már idő a fürdetéshez. Természetesen nem azt mondom, hogy csak havi kétszer fürdessük, hanem csak azt, hogy a túl gyakori, klóros vízben történő áztatással nem igazán teszünk jót a bőrnek. Fürdetőszerből, babaolajból széles a választék, valamennyinek szigorú ellenőrzésen kell átmennie, hogy megjelenhessen a piacon. Az egyik legjobb, legegyszerűbb és legolcsóbb készítmény a Hidrofilikum non-ionikum kenőcs, amely nemcsak „szappan”, hanem a fürdés után kiváló hidratáló krém is.


Antibakteriális szappan


A kisfiam mindenhez hozzányúl, amit az utcán és a játszótéren meglát. Félek, hogy a kézmosáshoz ennyi kosz esetén nem elég a hagyományos szappan. Mivel fertőtleníthetném a kezét?


Gyakran előforduló szülői kérdés, hogy szükséges-e olyan szappant használni gyermekkorban, amely baktériumölő képességgel rendelkezik. Ezek az úgynevezett antibakteriális szappanok. Bőrünk felszínén több száz fajta baktérium él, s ez semmiféle káros hatással sincs a szervezetünkre. Ennek megfelelően kiirtásuk sem előnyös. Egyes kutatók éppen a sterilebb környezetet, az antibiotikumok kiterjedt használatát okolják azért, hogy az allergiás betegségek olyan nagy számban fordulnak elő napjainkban. Következésképp: elég az alapos kézmosás az egyszerű szappannal!


Sárga pötty az arcon vagy a szájpadon


Nagyon gyakran találkozunk olyan csecsemővel, akinek az arcán, főként az orrán apró, 1-2 milliméter átmérőjű sárga pöttyök találhatók. Ezek teljesen ártalmatlan, faggyúmirigyet tartalmazó kicsiny zsákocskák, amelyek maguktól felszívódnak néhány hét vagy hónap alatt. Ehhez hasonló jelenség az újszülött sírásakor, ásításakor a szájpadon jól látható sárgás csomó. Ezt első leírójáról Epstein-gyöngynek nevezték el, és szintén magától elmúló, ártalmatlan jelenség.


Izzad és kipöttyösödik


A verejtékmirigyek a megszületést követően már készen állnak, de csak néhány napon belül kezdenek működni. Koraszülötteknél két-három hétig is elhúzódhat a verejtékezés kezdete. Ha elzáródik a verejtékmirigy kivezető csöve, kialakulhat a miliaria, vagy ismertebb nevén a hőkiütés. Ez az egyik leggyakoribb, nyáron előforduló bőrjelenség, amit a köznyelv azért nevez hőkiütésnek, mert elsősorban meleg, párás időben vagy láz és erős izzadás idején alakul ki. Apró vörös pöttyök jelennek meg a bőrön, akár vírusfertőzésre is gondolhatnánk, ha a gyermek közérzete nem volna tökéletes, és a kiütések nem korlátozódnának a ruhával fedett területekre. A hőkiütés a hűvösebb, szárazabb környezet hatására megszűnik. A legjobb kezelés a megelőzés! A hőkiütés ellen a laza szövésű, bő szabású, len- vagy pamutruházat, a szellős környezet és a hűvös fürdők védenek.


Akár egy serdülő!


Újszülöttkori aknénak hívjuk azt a bőrelváltozást, amikor a serdülőkorra jellemző pattanás jelenik meg a baba arcán. Nem ritka, hiszen a gyermekek húsz százalékát érinti. Míg serdülőkorban az aknét a pubertáskorban megjelenő hormonváltozás hozza létre, addig az újszülöttkorit – részben – anyai hormonális hatás eredményezi. A fiúkban ez a hormon nagyobb mennyiségben található, ez a magyarázata annak, hogy gyakrabban fordul elő fiúkban. Kezelést általában nem igényel. A pattanás rendszerint fokozatosan megszűnik az élet első hónapjaiban. Ritkán hat hónapos koron túl is tapasztalható. Ezekben az esetekben a csecsemőt gondosan ki kell vizsgálni, mert esetleg komolyabb hormonzavar állhat a háttérben.


Gomba itt, ott és amott


Barbarát először két hónapos korában láttam. Szájpenész miatt hozta az édesanyja. A szájüreg belső falát és a nyelvét is fehér lepedék borította. Ha ledörzsöljük, alatta apró, pontszerű vérzést látunk. Bóraxos-glicerines ledörzsölést javasoltam, ami használt is, azonban egy hónappal később gombás bőrgyulladás alakult ki a lányka popsiján. Ezt, valamint a szájpenészt is ugyanaz a gomba okozta (Kandida), ami a tápcsatornán keresztül jutott el a popsihoz. Közben kiderült, hogy az édesanya mellbimbója is régóta sebes, szoptatás után viszket. Ennek alapján már egyértelmű volt, hogy ezért is ez a gomba felelős. Tanulság, hogy ezt is kezelni kell. Barbara súlyos fenéktáji gombás fertőzése Merkurokróm oldat és Canesten kenőcs együttes alkalmazásával gyógyult.


Pelenkakiütés


Az egyéves Dávidot anyukája gombás fertőzés gyanúja miatt hozta a rendelésre. A kis popó domború részén vöröses, gyulladt volt a bőr. Ez nem a gombára jellemző, hiszen az inkább a hajlatok mélyén telepedik meg. Dávid tünetei inkább a pelenkakiütésre hasonlítanak, így gyakori pelenkaváltást (nappal kétóránként és éjjel is egyszer) és Neogranormon kenőcsöt javaslok, és azt, hogy a kisfiú a gyógyulásig minél többet játszhasson pelenka nélkül, fedetlen popsival. Az utóbbi időben a pelenkakiütés gyakorisága az új típusú, jó nedvszívó pelenkáknak köszönhetően csökkent. Ez nem meglepő, hiszen ezek a pelenkák súlyuk nyolcvanszorosának megfelelő folyadékot képesek felfogni.


Napfénytől javult


Anna tizenegy hónapos. Karjának és lábának külső felszínén, valamint az orcáján viszkető, száraz, enyhén vöröses foltok jelentek meg. Ezek a tünetek az atópiás bőrgyulladásra (ekcéma) jellemzőek. A betegség hátterében az esetek negyven százalékban ételallergia áll, leggyakrabban a tehéntej és a tojás. Annánál hiába próbáltuk megtalálni az allergént, nem jártunk sikerrel, így tüneti kezelést kezdtünk. A szteroidos (mellékvesekéreg-hormont tartalmazó, gyulladáscsökkentő hatású) kenőcs hozott csak javulást, azonban ezt csak ritkán és óvatosan szabad adni, mert tartós használata bőrsorvadást okozhat. Nyáron, a napsütés hatására az ekcémák többsége javul, mert a napfény ultraibolya sugárzása gátolja azoknak az immunsejteknek a bőrbe vándorlását, amelyek az ekcémát létrehozzák. Természetesen a leégés ellen védekezni kell, de az óvatos napfürdőzés Annánál is megtette hatását, bőréről átmenetileg eltűntek a foltok, s csak az őszi idő beköszöntével tértek vissza. (Az allergiával összefüggő bőrbetegségekről a Kismama 2002. januári számában olvashattak)


Mitől ilyen koszos a fejbőre?!


A gyér bébihaj közt feltünedező barnás, korpázó foltok valóban olyanok, mintha a kicsi alaposan összekoszolta volna a fejét. A jelenség közkeletű elnevezése, a „koszmó” ugyanezt sugallja, de valójában nem piszokról van szó. Enyhébb esetben fürdés előtt babaolajos pakolást tegyünk rá, majd tizenöt perc múlva törölgessük le olajos vattacsomóval. Súlyosabb elváltozásnál csak gyulladáscsökkentő kenőccsel lehet megszüntetni a koszmót.


Vakarózás csak tiszta körömmel!


Bence hároméves, bal lábán úgy elvakart két szúnyogcsípést, hogy felülfertőződtek, és gennyes bőrgyulladás alakult ki. Ennek megelőzésére nagyon fontos, hogy különösen a szúnyogcsípéses időszakban gondosan vágjuk le a gyermekek körmét. A köröm kiváló búvóhely a kórokozók számára. Szerencsére Bence gennyes sebe fertőtlenítő lemosás és antibiotikumos kenőcs hatására gyorsan gyógyult.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top