Baba

Válogatni szabad!

Amikor új ételt próbálunk bevezetni, jól tesszük, ha odakészítjük mellé azt, amit a baba már korábban megszokott. Képzeljük bele magunkat a gyermek helyzetébe! Soha nem tudja elõre, mit talál a tányérján.




Még nem tud beszélni, hogyan is adhatná tudtunkra, ha valamit nem kíván. Lehet, hogy édeskés ízre vágyik, mi meg valami sósat készítettünk. Nem éhezett meg vacsoráig, mert egy kicsit tartalmasabb volt az uzsonna vagy többet evett belőle, mert nagyon ízlett. Miért ne fogadhatnánk el, hogy csupán egy kis almakompótot tudna jóízűen megenni.

Ha gesztusaival jelzi, hogy a felkínált étel nincs kedvére, nyugodtan nézzünk körül a hűtőszekrényben, mivel kínálhatnánk meg helyette. Az egy-két éves gyermek már ott lehet mellettünk, amikor készítjük az ételt. A nyersanyagokból, színekből megbízhatóan képes következtetni, milyen lesz az ebéd, és lehet, hogy az étvágyát is sikerül felkeltenünk iránta.


Egy gyerek sem halt éhen, ha volt mit ennie

Azt még csak könnyű elfogadni, hogy a gyermek egyszer-egyszer eltolja magától a tányért. Ám amikor napokon, sőt heteken át sem hajlandó enni, elfog bennünket a kétségbeesés. Rémképeket látunk. Megpróbáljuk kitalálni, mit enne meg szívesen, tudományos elvek alapján állítjuk össze étrendjét, azután amikor ismét kudarccal végződik az étkezés, kétségbeesésünk már-már határtalan.





A gyerek érzi a feszültséget, az ő szorongása is nőttön-nő. Az étkezőasztal örökös konfliktusok, csatározások, hatalmi harcok színterévé válik. Hiába mondják, egy gyermek sem halt még éhen, ha volt mit ennie. Jönnek a figyelemelterelés különféle módjai, fedőt csattogtatunk, énekelünk, és lessük, hátha véletlenül nyitva felejti a gyermek a száját.


Sovány gyerekből lesz a kövér felnőtt

Ha egy kisgyermek nem tanulja meg, hogy belső késztetéseire hallgasson, ha evésről van szó, sokkal fogékonyabbá válik felnőttkorára a különféle gyorsétkezdék, cukrászdák csábításaira. Különös ellentmondás, hogy az úgynevezett rosszevő gyermekekből lesznek a túlsúlyos felnőttek. Aki gyermekkorában megszokja, hogy igénye szerint táplálkozhat, később is tudni fogja, mennyi az elég.


Tipp:





Ha komolyan aggódunk, hogy gyermekünk nem eszik eleget, készítsünk étkezési naplót! Ha minden falatot gondosan felírunk a saját megnyugtatásunkra, látni fogjuk, hogy a gyermek sokkal többet eszik, mint gondoltuk.

Akkor sincs okunk aggodalomra, ha a gyerek mindig ugyanazt akarja enni, feltéve, hogy az étel megfelelő tápanyagegyensúlyt biztosít. Ha növekszik, és a súlya is az életkorának megfelelő határokon belül van, szinte biztos, hogy eleget és megfelelően táplálkozik.


Az okos csábítás

• Étkezéshez biztosítsunk tiszta környezetet, nyugodt körülményeket!
• Terítsünk tetszetősen, színesen!
• Egyszerre csak keveset tegyünk a tányérra!
• Az új ételt társítsuk ismerős ízekkel!
• Ne adjunk édességet étel helyett, azzal a megfontolással, hogy legalább eszik valamit!
• Ne etessük túl gyorsan, ne legyen a kanál megpúpozva!






Tilos!


• Erőltetni az evést
• Jutalmazni, mert “szépen” evett
• Éheztetéssel büntetni, ha otthagyta az ebédet


Szaktanácsadó: Varga Katalin pszichológus

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top