Baba

Mire ügyeljünk a szilárd táplálékok bevezetésekor?

Az elválasztás során feltétlenül be kell tartanunk néhány aranyszabályt, amellyel zökkenõmentessé tehetjük az új ételek bevezetését. Ügyelnünk kell a fokozatosságra, kerüljük az allergéneket és ne siessünk el semmit!





• Egyszerre mindig csak egyféle újdonsággal kínáljuk néhány napon keresztül. Így megfigyelhetjük, nem okoz-e az új ételféleség panaszokat, allergiás kiütést.

• Ha a szoptatást abba akarjuk hagyni, legfeljebb egyetlen egy szopást hagyjunk el két-három hetente. Ha rábízzuk a gyerekre, a szopások számát magától is csökkenteni fogja, de esetleg csak egy éves kora után.

• Egy éves kor alatt kerüljük a leggyakoribb táplálék-allergéneket: ne adjunk tejterméket, vagy legalábbis a 8.-9. hónapig várjunk a bevezetésével.

A savanyított tejtermékekkel kezdjünk, és tehéntejet csak akkor adjunk egy éves kor után is, ha a savanyítottak nem okoztak problémát. Ha a csecsemő továbbra is szopik, egy csöppet sem fognak hiányozni neki a tehéntej fontos alkotóelemei, a fehérje és a kálcium, ezek ugyanis az anyatejben – természetesen – hat hónapos kor után is éppen megfelelő arányban vannak jelen.

Csecsemőknél ugyanígy kerülendő a tojás, az őrölt olajos magvak. Egy éves kor felett, ha csak fokozatosan emeljük az új ételfélék adagját, óvatosan elkezdhetünk kísérletezni másfélékkel is. Ám ekkor is ügyeljünk még arra, hogy egyszerre csak egy újdonságot kapjon!





• Gabonafélék közül először a gluténmentes rizst próbáljuk ki, majd ha már tud önállóan ülni a baba, kibújtak már a metszőfogai, és kezét is ügyesen használja, adhatunk neki kiflivéget, kenyérhéjjat. Így ismét újfajta állagú és ízű ennivalóval ismerkedhet meg. Rágcsálnivalóval sosem szabad magára hagyni a csecsemőt, mert könnyen félrenyelhet, ha véletlenül nagyobb darabot harap le.

• Eleinte anyatejjel higított főzeléket adjunk, majd áttérhetünk fokozatosan az egyre sűrűbbekre, azután kellő érdeklődés esetén az egészen szilárdak, például a kenyérhéj is megjelenhet az étlapon.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top