Baba

Fõzelékek és gyümölcsök

A különbözõ ételféleségek bevezetésének sorrendje állandó vita tárgya még táplálkozástudományi szakemberek között is. Valószínûleg semmi jelentõsége sincs annak, hogy sárgarépával vagy burgonyával kezdünk, illetve, hogy a gyümölcsök közül almát, banánt vagy éppen õszibarackot adunk-e elõször.





Az viszont biztos, hogy nem a változatosság, és nem is a felnőtt számára megszokott fűszerezés az elsőrangú szempont, hanem az, hogy az adott ételféleség ne terhelje meg túlságosan a kisbaba szervezetét, s emellett értékes tápanyagokat tartalmazzon.

Nézzünk néhány konkrét példát: a töltött káposzta ugyan értékes, egészséges, tápláló étel, de csecsemők számára alkalmatlan, mert nehezen emészthető, és sokféle alkotóeleme van; a kolbászos bablevessel ugyanez a helyzet.

A kolbászos, téliszalámis, füstölt sonkás kenyér azért alkalmatlan, mert só, fűszer és állati zsiradék-tartalma túlságosan magas, s mivel nyers húst tartalmaz, nehezen emészthető. Ezek persze szélsőségesnek tűnő példák, mégis ide kívánkoznak, mert sajnos gyakran hallani, ahogy 8-9 hónapos csecsemő anyukája meséli büszkén, hogy már füstölt kolbászt eszik a gyereke.

A főzeléket a lehető legegyszerűbben készítsük el, általában a főzés vagy párolás a legcélszerűbb. Az elfőtt folyadékot néhány evőkanálnyi anyatejjel pótolhatjuk. Tehetünk a főzelékbe egy kávéskanál étolajat is. A sózással, cukrozással nagyon csínján kell bánni.





A vashiány megelőzésére és az egészséges fejlődés érdekében javasolják a hús mielőbbi bevezetését. Egy pici csirkemellet vagy pulykamellet már a baba első főzelékeibe is belefőzhetünk, majd szétturmixoljuk. A napraforgómagnyi húsdarabkától jussunk el a diónyi méretig. A picurka húsdarabkákat csomagoljuk be egyenként, majd fagyasszuk le, így mindig annyit vehetünk elő, amennyi kell.

A gyermek persze hús nélkül is fejlődhet egészségesen, de étrendjét ilyenkor különös gondossággal kell összeállítani, hogy minden alapvető táplálékféleség benne legyen. Vegyes étrend esetén külön számítgatásokra nincs szükség, csak az arányokra ügyeljünk.


Az egészséges csecsemő tápanyagszükséglete


• energiaigény 350-500 kJ/kg/nap
• folyadékigény: 120-180 ml/kg/nap
• fehérje: 2 g/kg/nap
• szénhidrát: 15-20 g/kg/nap
• zsír 3-4/kg/nap
(Forrás: Az Országos Csecsemő és Gyermekegészségügyi Intézet 1994-es módszertani levele)


Zöldségfélék és gyümölcsök a bevezetés sorrendjében 6 hónapostól másfél éves korig:





• burgonya, sárgarépa, édeskömény, zeller, fehérrépa, sütőtök, fejessaláta, kapor, főzőtök, kelbimbó, brokkoli, zöldbab, karfiol, spenót/sóska, paradicsom stb.

• banán, alma, őszibarack, körte, meggy-cseresznye (egyszerre csak kisebb mennyiség), kajszi barack, ribiszke stb. Vigyázat: a földieper és málna gyakran allergiát okoz!

A jó példa ragadós, ezért a kisbaba számára az idő múlásával egyre fontosabb lesz, hogy ő is pontosan azt ehesse, amit a nagyok. Zökkenőmentesen áttér a bébipapikról a család étredjére, ha az étkezések jó hangultúak, az ételek pedig finomak és egészségesek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top