Baba

Novemberi számunk

A Kismama magazin novemberi számának tartalmából:





A hónap témája
Kire bízzuk a kicsit?

Bölcsőde, pótmama, szomszédok, családi napközi? Legjobb, ha az első három évet gyermekével tölti az édesanya – mindannyian tudjuk. Ám mit tegyen, aki nem tudja, nem akarja teljesen feladni a hivatását, és nincs a közelben ráérő nagyszülő, akire rábízhatná a kisbabát napközben?
(10-13. oldal)


Új rovatunk: Gyermeket szeretnék
Vigyázzunk termékenységünkre!

Az évek során testünk és lelkünk egyre alkalmasabbá válik az utód befogadására. Ezt a folyamatot életmódunkkal jó és rossz irányba is befolyásolhatjuk. E havi cikkünk arra keresi a választ: hogyan éljünk most, ha majd egyszer gyereket szeretnénk.
(14-15. oldal)





Kismama-mozaik:


• Lázcsillapítás terhesen
• Mit árul el az ultrahang?
• Kismama-fehérneműk
• Veszélyes-e a vízben szülés?
• Vigyázzunk a fogainkra!
• Tesztről tesztre
(19-21. oldal)






Fitten az irodában

Ragadjunk meg minden alkalmat a mozgásra!

A legtöbb kismama végigdolgozza a várandósság hónapjait, igyekszik továbbra is kifogástalanul ellátni feladatát. Ehhez azonban jó közérzet szükséges. Néhány egyszerű gyakorlattal felfrissíthetjük magunkat munkahelyünkön is.
(22-23. oldal)


Szülőszoba
Vízben szülés Magyarországon





Megoszlanak a vélemények arról, hogy jó dolog-e vízben szülni. Van, aki eleve elutasítja ezt a lehetőséget, mások esküsznek rá. Magyarországon még nem sok anya és kisbaba élhette át ezt az élményt, így kevés orvosnak lehet ezzel kapcsolatos tapasztalata.
(24-25. oldal)







Testben-lélekben

Csak egészséges lélekkel lehetünk jó szülők!

Dr. Kárpáti Gyöngyvér neurológus, pszichoterapeuta főorvos Zuglóban indított programja a felelősségteljes szülői magatartás és képességek elsajátítását kínálja a jövendő anyák és apák számára.
(27. oldal)


Látogatóban 
A SOTE I. Számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján jártunk

Magas szakmai és technikai színvonal, családközpontú szemléletmód, a szolgáltatások széles skálája és hatalmas betegforgalom jellemzi az ország egyik vezető szülészeti intézményét. Az állandó zsúfoltságot jó szervezéssel, gondos tájékoztatással, kulturált környezettel próbálják ellensúlyozni.
(28-29. oldal)






Divat

Munkahelyi kismamadivat

Elegáns, variálható öltözékek kiegészítőkkel, elfoglalt mamáknak.
(30-33. oldal)








Szoptatás

Amikor nincs elég anyatej

Előfordul, hogy legnagyobb igyekezetünk ellenére sem sikerül szoptatni. A legtöbb asszony arra gyanakszik ilyenkor, hogy a hiba a „berendezésben”, vagyis az anyamellben keresendő. Lássuk, mely esetekben indokolt ez a gyanú, és hogyan lehet megelőzni vagy megoldani a problémákat.
(34-35. oldal)


Tanácsadó





Csecsemők:

• Báránybundát a kisbaba alá?
• Szájpenész
• Mikor adjunk pótlást?

Egyévesek:
• Kis betegek szórakoztatása
• Elsősegély áramütés esetén
• Festés ujjal

Kétévesek:
• Nátha ellen a természet erejével




• Az első fogkefe
• Játékok esőben

Három-négyévesek:
• Mekkorára nő a gyerek?
• Puszi vezényszóra
• Ver és harap a kicsi
(37-40. oldal)


Babakonyha
Alma nyersen, édesen, sósan
(61-62. oldal)






A család asztalára

Gyűjthető receptek
 
• Gyors zöldborsóleves
• Cékla-egytál
• Zöldséges kuszkusz
• Bárányhúsos fazék
(63-64. oldal)






Gyógyító természet

Fájdalomcsillapító borogatások

Mintha hájjal kenegetnének – mondjuk, ha valami nagyon kellemes, jóleső érzés tölt el bennünket. Már az ókor embere is felismerte, hogy az illatos olajok, balzsamok nemcsak szépítenek, de csodálatos gyógyulást is hoznak. Így a test megkenése, amely mind a hétköznapi, mind a vallási életben általános szokás volt, egyike a legősibb gyógymódoknak.
(66-67. oldal)



Bevásárlókörúton
Teszteltük az etetőszékeket





Az etetőszék hagyományosan arra szolgál, hogy a baba az asztalnál ülve fogyaszthassa el az ételt. Ennél azonban többet várunk egy korszerű etetőszéktől. Gondoljunk csak arra, hogy a mamák a nap egy részét kénytelenek a konyhában tölteni, és a kicsi ez alatt elunja magát a szobában. Mennyivel jobban érzi magát, ha ott lehet a mama közelében, ahol figyelmét lekötik a konyhai munkák, egymásra mosolyoghatnak, szóval tarthatják egymást. Olyan székre van tehát szükségünk, ami az étkezésen kívül módot ad egy kis játékra, pihenésre is.
(70-71. oldal)






Hónapról hónapra
Lili három hónapos: gőgicsél és csapkod

Rovatunkban egy igazi kisbaba növekedését, okosodását és mindennapjait mutatjuk be hónapról hónapra. Augusztusi számunkban Lili születéséről, szeptemberben egy hónapos, októberben két hónapos koráról tudósítottunk.
(72-73. oldal)







Személyesen
Lány a javából!

A nő már a bölcsőben is nő – tartja a mondás. Hódít, szíveket tipor, és már az óvodában megtalálja a maga Rómeóját, akárcsak történetünk Júliája, aki nem más, mint lapunk állandó munkatársának, a Kismama klub házigazdájának negyedik gyereke.
(75. oldal)







Babadivat

Az őszi erdő manócskái

Aki csecsemőkorában hozzászokik, hogy anyukája a babakocsi színéhez választja a babasapót, az anorákot, majd később az első kiscipő megvásárlásakor a télikabát mintáját, hangulatát is figyelembe veszi, abból bizonyára magabiztos, mindig jól öltözött felnőtt lesz.
(77-79. oldal)



Babaszoba
Fanni szobája

Vajon hol érzik magukat jobban a lurkók: ha a felnőttek életterének, a lakás egészének hangulatát csempésszük be szobájukba, vagy ha külön kis babavilágot alakítunk ki számukra? Rovatunk állandó szerzője, Pannonhegyi Kati most azt meséli el, neki hogy sikerült a két elvet egyszerre érvényesíteni saját gyerekei, Fanni és Bence birodalmában.
(80. oldal)






Sztármamák
Prokopp Dóra tíz esztendeje folyamatosan babázik

Hosszú ideig együtt örült vagy szomorkodott a Szerencsekerék versenyzőivel, az elmúlt tíz esztendő során az élet nagy szerencsejátékán négyszer is a legnagyobb nyereményt vihette haza, egy-egy gyönyörű gyermeket.
(81. oldal)


Véleményem szerint
Mennyi rendszeresség kell a babának?

Egyesek hajlamosak mindent óraműpontossággal végezni: szabott ideje van az evésnek, alvásnak, testmozgásnak, tisztálkodásnak. Másoknál nincs két egyforma nap, minden az esetlegesség jegyében zajlik. Ők azt mondják, a dolgoknak akkor van itt az ideje, amikor éppen igény mutatkozik rá.
(82-84. oldal)


Halottak napja
Fáj és simogat az emlékezés

Születés és meghalás – az élet kezdete és vége. Megtanultuk, hogy mindennek rendelt ideje van. Olyan természetes ez is, mint ahogy naponta feljön és lebukik a nap. Mégis milyen nehéz a halálról beszélni, érezni a ránk nehezedő félelmet – akár saját elmúlásunkra, akár szeretteink elvesztésére gondolunk!
(85. oldal)






Kettőnk dolga

Kinek fáj a feje a szextől?

A szex sem a fájdalomcsillapítót, sem a fogyókúrát helyettesíti, ám tény, hogy a boldog, kiegyensúlyozott párkapcsolat testi-lelki harmóniája előnyösen hat egészségi állapotunkra.
(88-89. oldal)






Apaszemmel

Veres doktor kislánya, Kata egyéves lett

Kata lassan egyéves lesz, komoly hölgy szőke, göndör fürtökkel, szívós akarattal és világmegismerő mászásigénnyel. Szerintem karcsú, mások szerint sovány, ízlés dolga… Az elmúlt hónapok során sok száz telefonra adtam választ – nemcsak orvosként, hanem apaként is.
(91. oldal)






Továbbá:

• babahoroszkóp,
• mese,
• gyerekszáj,
• babafotó-pályázat,
• könyv-, videó- és programajánló

Itt fizethetsz elő a Kismama magazinra!
Itt tudsz levelet írni a szerkesztőségnek

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top