Baba

Látászavarok, szembajok

A látás sajátos fejlõdési zavara a tompalátás. Minden olyan esetben kialakul, amikor a látásélesség fejlõdését valami megzavarja.





Normális esetben mindkét szem ideghártyáján egyforma élességű kép keletkezik. Ha a kép mégsem egyforma, a homályosabban látó szem “kikapcsol”.
A jelenség oka többnyire a kancsalság. Egy-két hónaposan még gyakran előfordulhat, hogy a kisbaba a szemmozgás összehangolatlansága miatt kancsalít, de három hónapos kortól kezdve már két szemmel, koordinálva kell követnie a tárgyakat. Ha mégsem így lenne, vigyük el gyermekszemészeti vizsgálatra.

Csecsemőkorban ugyanis a tompalátás kialakulásának folyamata gyakran napok, hetek alatt megfordítható. A kezelés lényege a tompalátó szem használatának erőltetése. Ezt a célt úgy érhetjük el leghatásosabban, ha a jobbik szemet közvetlenül az arcbőrre helyezett, bőrbarát tapasszal takarjuk le. A ragasztást mindig hordani kell, nem szükséges a szemet “pihentetni”, mint ahogy azt sokan hiszik, hiszen ezzel csökkentenénk a terápia hatékonyságát. Igen fontos, hogy valamennyi szemészeti ellenőrzésre elvigyük a gyermeket!





Ha a csecsemő három hónaposan nem fixál a tekintetével, nem nyúl a tárgyak után, és kifejezéstelenül néz a semmibe, igen súlyos fokú gyengénlátásról, vakságról lehet szó. Ha erre gyanakszunk, azonnali és alapos vizsgálat szükséges.  Főleg koraszülött csecsemőknél gyakori a rövidlátás, amely öröklődhet is. Ha a szülőknél előfordult ez a szemhiba, a gyermeket korán meg kell vizsgálni.


Problémák a könnycsatornával

A szemrést az orrüreggel összekötő könnyelvezető rendszer alsó szakaszának orr felőli nyílását a magzatban membrán zárja. Ez a hártya a szülés után magától felszívódik. Ha ez még másfél hónapos korban sem történik meg, emiatt akadályozott a könny elfolyása az orrba, és a könnytömlőben pangó váladék felülfertőződhet.

Az antibiotikumos szemcseppek csak átmeneti tünetmentességet biztosítanak, a valódi megoldást a könnyutak megszondázása jelenti. Erre szemészeti szakrendelésen kerülhet sor, csak szemészorvos végezheti.






Szemgyulladás


A szem leggyakoribb gyulladásos betegsége a kötőhártya gyulladás. Jellemző tünete a szem kötőhártyájának vérbősége, a váladékozás, fénykerülés, fájdalom, könnyezés, reflexes szemrés-zárás. Oka bakteriális vagy vírus fertőzés, esetleg allergia vagy valamilyen kötőhártyát izgató anyag lehet.

Kezelése a kiváltó okoktól függ. A váladékos szemet mindig szemcseppel kezeljük, bekötni nem szabad. Fontos, hogy az antibiotikumot tartalmazó szemcseppet legalább 5 napig, naponta ötször cseppentsük. Ha más, vagy makacsul elhúzódó gyulladásos szembetegséget észlelünk a kisbabánál, szemész szakorvossal kezeltessük!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top