Baba

Tíz hónapos a baba

A kisbaba ebben a hónapban már rendszerint kapaszkodva, ügyesen feláll. Gyorsan mászik, bútorokba kapaszkodva oldalazó lépéseket végez. Ülõ helyzetbõl gyakran kényelmes, hason fekvõ pózba gurul elõre.




Zsinóros játékait a madzagnál fogva lógatja, ide-oda lóbálja. Egyelőre még nehézkesen tudja csak elengedni a megfogott tárgyakat. Az ismerős szavakra érdeklődően figyel. A szavakat jellemző kísérő mozdulatokkal sajátítja el. Pápá – mondja, és integet hozzá. Nem! – vágja ki büszkén, és rázza a fejét. Egy-egy szót konkrét szövegkörnyezettől függetlenül is ismételget, előfordul, hogy minden kérdésre ugyanazzal a szóval válaszol.

Sikertelen kísérleteiből már okul, módosítja korábbi műveleteit. Egyre nagyobb utánzókedvet mutat, például ő is etetni akar másokat. Kérdésünkre meg tudja mutatni, hol vannak az egyes testrészei. Érzékenyen figyel más gyerekek megnyilvánulásaira. Félelemmel utasíthat el korábban már megszokott tevékenységeket. Ebben az időszakban meglehetősen gyakoriak az alvási problémák.

Az éppenhogy totyogni kezdő csecsemőnek előszeretettel vásárolnak úgynevezett holdkompot. Kevesen tudják, milyen balesetveszélyes, felesleges holmi. Egyrészt valósággal kalodában tartja a nagy mozgásigényű gyermeket, akinek fontos volna, hogy sokat mászhasson, próbálgathassa erejét. A látszattal ellentétben járni sem lehet megtanulni a szerkentyűben, mert épp azokat a mozgásformákat akadályozza, amelyekből a járás természetes körülmények közt kifejlődne. Gyakoriak a csúnya balesetek, amelyeket a lépcsőn leguruló, szőnyeg szélében megakadó holdkomp okoz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top