Baba

Kilenc hónapos a baba

A kisbaba ebben a hónapban már egyre lendületesebben mászik: még a lépcsõn is ügyesen közlekedik így fel-le, sõt, lefelé a biztonságosabb hátrafelé fókázást választja. Miközben meglepõ gyorsasággal halad, egyik kezében játékot is tud már tartani.

Egyre gyakrabban és egyre hosszabb ideig próbálgatja az álldogálást. Álló helyzetből ülésbe is le tud ereszkedni. Miközben ücsörög, kilencven fokos szögben el is tud fordulni.





Hüvelyk és mutatóujja segítségével immár gyakorlott mozdulatokkal tud mindenféle apró holmit felcsippenteni. A mutatóujját egyre több dologra tudja használni: már mutogat vele, lyukakba, mélyedésekbe beledugja. Két kockát sikerül egymásra raknia.

Értelmi képességei is napról napra fejlődnek. A szeme láttára elrejtett tárgyról felemeli a takarót. Két kézben tartott építőkocka közül egyet letesz, hogy a harmadikat megszerezhesse. Produkcióit élvezettel mutatja be a családnak. Játékáért már harcolni is képes.

A korábbinál érzékenyebben figyeli a többi gyereket, ha sírnak körülötte, ő is könnyedén rázendít. Előfordulhat, hogy a papa és mama szavakat már jelentésüknek megfelelően használja. Gügyögése gazdag érzelmi skálát képes kifejezni.

Mivel a kisbabák fejlődése ebben az életkorban már jócskán eltérhet egymástól, önmagában nem probléma, ha valamelyik fejlettségi szintet az itt leírtaknál némileg később éri el.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top