Baba

Két hónapos a baba

A két hónapos csecsemõ arcmimikája egyre gazdagabbá válik, néha már mosolyra is lehet fakasztani. Környezetét kezdi felismerni, s az ismerõsöket olykor kedves kis torokhangokkal üdvözli. Hasra fektetve már a fejét is képes felemelni. Mozgó tárgyakat követ a tekintetével, fény- és hangingerekre felfigyel.




Két hónapos korra a szülők már megismerik gyermekük különféle sírásfajtáit. Tudják, mikor sír az éhségtől, mikor az ijedtségtől. Akkor is sírva fakad a pici, ha fázik. Erre utaló jel, ha a nyakánál benyúlva hűvösnek érezzük a bőrét, míg a kéz- és lábfej hidegségét nem feltétlenül a fázás magyarázza.

Gyakran előfordul azonban, hogy a szülők tanácstalanok, mert úgy érzik, gyermekük a szokásosnál gyakrabban zendít rá. Lehetséges, hogy a pici érzékeny idegrendszerű, s ezzzel függ össze, hogy többször megállapítható ok nélkül sír.





Az ún. hasfájós sírás anyatejjel táplált gyerekeknél ritkább, jellemzője, hogy a fájdalmas sírás evés közben vagy közvetlenül utána, minden nap ugyanakkor jelentkezik. A székletürítés, vagy a szelek távozása általában megszünteti a fájdalmat, más, igazán hatásos terápia nincs, ezért minden jó, ami nem árt.





Általában jellemző a csecsemősírásra, hogy egy kis becézés, vagy szoptatás megszünteti, feltéve, hogy nem betegség vagy súlyos fájdalom okozza. Akkor kell sürgősen orvoshoz fordulni a kisbabával, ha sírása még rövid időre sem marad abba, panaszos, hosszantartó, és az előbbi módszerekkel nem szüntethető meg. Ilyenkor feltétlenül keresni kell a kiváltó okot, s ez már a gyermekorvos dolga.

A kisbaba arcán megjelenő, gombostűfejnyi kiütések az anyai hormonhatás következményei. Nyomogatni, bármivel ecsetelni felesleges, maguktól elmúlnak néhány héten belül. Kezelésre csak akkor van szükség, ha gennyes felülfertőződés alakul ki.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top