Baba

Húgyúti fertõzés

A vizeletelvezetõ rendszer fertõzéses megbetegedéseit csecsemõkorban különösen nehéz felismerni, mert a pici baba még nem tudja megmondani, hogy gyakrabban kell pisilnie és fáj a vizelés.

Pedig a nem kezelt húgyúti betegségek súlyos vesehegesedéshez – s ezáltal a vese szűrőfunkciójának károsodásához, krónikus veseelégtelenséghez, magas vérnyomáshoz, az életet megrövidítő állapotokhoz vezethetnek.

A betegség következményei gyakran csak évek múlva éreztetik hatásukat. Igen fontos tehát, hogy a más tünetekkel nem járó lázas állapotok okát mindig tisztázzuk. Elhúzódó húgyúti fertőzésre utaló jel lehet az is, ha a csecsemő súlya áll vagy csökken, ha elégtelen a fejlődése, ha hány, vagy hányingere, hasmenése van, és ha sárgaság észlelhető.

A gyermekorvos rendszerint vizelet vizsgálatot végeztet a betegség gyanúja esetén. A vizeletvétel kisbabáknál egy praktikus, öntapadós, gyógyszertárból beszerezhető zacskóval történik, amit átmenetileg a gyermek nemi szervére ragasztunk. Gondoljunk arra is, hogy előtte letisztítsuk a popsiját, többek közt azért, mert a kenőcsmaradványok miatt nem fog ragadni a zacskó.

Mivel az ilyen típusú betegségek kialakulására hajlamosítanak a különféle húgyúti fejlődési rendellenességek is, nem árt tisztázni, hogy nem ez okozza-e a problémát. Az ultrahangos szűrővizsgálat lehetővé teszi a fejlődési rendellenességek korai felismerését, s így idejében sor kerülhet a kezelésre is, ha szükséges.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top