Baba

A finom ízû orvosság veszélyei

Az összes gyermekkori mérgezés 50-60 százaléka gyógyszermérgezés. Csecsemõkorban leggyakrabban véletlen baleset okozza.

A nagyobbacska csecsemő szinte minden keze ügyébe kerülő tárgyat a szájába vesz, veszélyérzete még egyáltalán nincs. Gyakran a nagyobb testvér talál rá az őrizetlenül hagyott gyógyszerre, és színes bevonata miatt cukorkának nézi, s a kisebb testvért is megeteti vele. Sokszor az oldott állapotú gyógyszert isszák meg, még akkor is, ha íze nem a legjobb, és ha orvosságként kellene beadnunk, biztos kudarcot vallanánk.

Sajnos, a szülők sem gondolnak arra, milyen következményei lehetnek az elöl hagyott gyógyszereknek. Az is előfordul, hogy a szülő felteszi valahova a gyógyszert, és azt hiszi, a gyerekek ott úgysem érik el. De a nagyobbacskák már kíváncsiak, felmásznak az elérhetetlennek hitt szekrényig, és így kerül kezükbe az orvossság.

A mérgezés súlyosságát a bevett gyógyszer mennyiségén és fajtáján kívül többek közt a gyomor telítettsége és az egészségi állapot is befolyásolja. Mérgezésre kell gondolnunk, ha a csecsemő hirtelen rosszul lesz, aluszékonnyá vagy éppen nagyon nyugtalanná válik, esetleg eszméletét is elveszti, rángógörcs keletkezik.

Ha felmerül a gyógyszermérgezés lehetősége, azonnal, késlekedés nélkül vigyük kórházba a gyereket vagy hívjunk mentőt. Minden otthon található és szóba jöhető gyógyszert mutassunk meg az orvosnak, mert így könnyebben meg tudja állapítani, hogy miből és mennyit vett be, milyen ellenszert alkalmazzanak.
A Heim Pál Gyermekkórház toxikológiai osztályának telefonszáma: 333-5079

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top