Baba

Farfekvésben

A medencevégûen elhelyezkedõ magzatoknak egyre kisebb az esélyük arra, hogy természetes úton megszülessenek. Míg évekkel ezelõtt gyakori volt a faros szülés, ma már a legtöbb helyen inkább császármetszés mellett döntenek.

Az esetek felében nincs kimutatható oka a magzat medencevégű elhelyezkedésének. Érdekes jelenség, hogy a fartartás a későbbi terhességekben is gyakorta ismétlődik. Előfordul, hogy a köldökzsinór rátekeredik a magzat nyakára vagy testére, s emiatt válik túlságosan röviddé a megforduláshoz. Igen ritkán a méh fejlődési rendellenesége miatt nem tud a magzat fejjel lefelé elhelyezkedni.


A normál szülés folyamatához kattints ide!






Mikor kerülhet sor faros szülésre?

A medencevégűen elhelyezkedő magzatok harminc-negyven százaléka születhet meg hüvelyi úton, s ez az arány évről évre csökken. Ha a magzat feje van elöl a szülésnél, alaposan kitágítja a szülőutakat, s a test többi része már könnyen megszületik. Faros szülésnél a fejnél jóval kisebb átmérőjű popsi halad át először a szülőcsatornán. Ilyenkor a fő probléma az, hogy a köldökzsinór előrébb helyezkedik el, mint a fej, amely utoljára halad át a szülőcsatornán, s attól kezdve, hogy a koponya belép a medencébe, a köldökzsinór egészen addig leszorítódik – azaz megszűnik a magzat keringése – amíg a koponya el nem hagyja a medencét. Az oxigénhiány következtében károsodik az agy. Felnőtteknél ez három perc múltán következik be, a magzatok öt percet is kibírhatnak.

Normális szülés esetén a fej általában 6-8 óra alatt halad át a medencén, s ezalatt a koponya a szükséges mértékben át tud formálódni. Medencevégű fekvés esetén erre az áthaladásra csupán egy-két perc áll rendelkezésre. Ez a gyors folyamat nagyobb megterhelést jelent a magzat koponyájára. Faros szülésre tehát akkor kerülhet sor, ha a magzat mérete nem túl nagy, ha a szülés jól halad, és más szövődmény nincs. Többedszer szülőknél könnyebben dönt az orvos hüvelyi szülés mellett, ha első babáról van szó, szinte mindig császármetszésre kerül sor.


A kitolási szakot rendszerint gyorsítják 






A faros szülést a Bracht-féle műfogással vezetik le, így, ha jól halad a folyamat, három-négy tolófájásra ki lehet emelni a kisbabát. Gátmetszést mindig végeznek, és a kitolás alatt oxitocin infúziót is adnak, hogy gyorsítsák a születést. A faros szülés kísérésekor olyan segítőkre van szükség, akik minden részletében ismerik az ilyenkor lejátszódó folyamatot.


A baba elhelyezkedése azonban sokszor változtatható

A faros baba külső fordításának célja, hogy előnytelen fekvését fejvégűvé alakítsák, és így lehetővé tegyék a hüvelyi szülést. A beavatkozást a betöltött 37. terhességi hét után végzett külső fordítás felére csökkenti a medencevégű hüvelyi szülések és a medencevégű fekvés miatt végzett császármetszések gyakoriságát.

A külső fordítás nem veszélytelen sem az anyára, sem a magzatra, ezért a beavatkozás csak szigorú feltételek teljesülése esetén végezhető. A feltételek közé sorolható a 37. hetet betöltött zavartalan terhesség, ép magzatburok, 4 cm-nél nem tágabb méhszáj, ellazult méh, valamint az, hogy a medencevégű fekvésen kívül más veszélyeztetettségi tényező nincs. A külső fordítás egyik veszélye, hogy a test köré csavarodott, vagy az eleve rövid köldökzsinór megfeszülhet.

Szakértő: Dr. Póka Róbert szülész-nőgyógyász, egyetemi adjunktus (Debreceni Női Klinika)

A cikket kivonatosan közöltük, teljes terjedelemben a Kisbaba 2000. júliusi számának 9. oldalán olvasható.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top