Baba

Füstmentes várandósság

Köztudott, hogy a dohányzó nemcsak saját, hanem környezete egészségének is árt. Ez hatványozottan érvényes a magzatra, aki kapcsolatban áll az anyai vérkeringéssel, ez az egyetlne forrása, hogy a fejlõdéséhez szükséges tápanyagokat megkapja.






  2  
A kismama szervezetébe kerülő mérgek tehát őt is károsítják. Olyan ez, mintha az anya a baba szájába dugná a cigarettát. A „koporsószög” elszívása után húsz perccel a magzat vérében ugyanakkora lesz a nikotinkoncentráció, mint az anyáéban, a pici szívverése percenként 12 dobbanással felgyorsul, hogy ellensúlyozza a nikotin okozta oxigénhiányt. Ha az anya dohányzik, a méhlepény vérellátottsága csökken, így a baba kevesebb oxigénhez jut, ezáltal elmarad a testi és szellemi fejlődése. A dohányzás növeli a koraszülés és halvaszülés valószínűségét, előidézheti a méhlepény spontán leválását.

A baba is részesül a nikotin áldásaiból

Dohányzó nők gyerekei kisebb súllyal jönnek a világra, nagyobb gyakorisággal lesznek allergiásak, könnyebben fertőződnek meg. 30 százalékkal nagyobb az esélyük arra, hogy fiatalkorban asztmások lesznek, nem beszélve arról, hogy 25-50 százalékkal nagyobb a bölcsőhalál kockázata. Ha az anya dohányzott a szülés alatt, számíthat rá, hogy gyermeke hiperaktív lesz, de egyben esélyt ad arra, hogy könnyebben kialakuljon a babánál a leukémia és a nyirokrendszeri rák. Gyakran fordul elő B12 vitaminhiány, ami a kromoszómák károsodását okozhatja. Az ártalmak az elszívott cigaretták mennyiségétől függenek, de már napi hét száltól egyértelmű károsodások mutathatók ki. A dohányzó anyák újszülötteinek vizeletében nikotinból származó rákkeltő anyagokat találtak.

Az apák dohányzása sem közömbös

Az utódnemzés szempontjából a dohányfüst a legagresszívebb környezeti ártalom. Nemcsak a dohányzóra, de utódaira is hat. Brit tudósok legfrissebb kutatási eredményei szerint azok a gyerekek, akiknek apja a nemzéskor dohányos volt, kiugróan nagyobb arányban betegedtek meg leukémiában. A dohányfüst méreganyagai károsítják a spermiumokat, így a dohányzó férfiak kevésbé nemzőképesek, gyakrabban fordul elő náluk meddőség, mint a nemdohányzó férfiaknál. A női meddőség szintén nagyobb arányú a dohányzó nők körében. A nikotin és a kátrány mind a férfi, mind a női ivarsejtek kromoszómáit károsítja.

A dohányzás a szoptatás alatt is káros







  3  
A cigarettázás csökkenti a tejtermelődést. Az anyatejbe káros anyagok szűrődnek be, amelyek hányást, hasmenést, nyugtalanságot és vérkeringési zavarokat okozhatnak.

Leszoktató tippek

– Egyik napról a másikra hagyd teljesen abba. Eredményesebb, könnyebb, mintha naponként egy-egy szállal csökkentenéd a mennyiséget.
– Írd fel, miért is dohányzol tulajdonképpen.
– Köss megállapodást családoddal.
– Minden füstmentes hét végén jutalmazd meg magad valamivel.
– Kerüld a cigarettázók társaságát.
– Ha ideges vagy, rágcsálj répát, almát vagy rágót.
– Ha szenvedélyed a függőségig fokozódott, kérj orvosi, pszichológusi segítséget: Dohányzás vagy Egészség Központ, Dr. Vadász Imre főorvos T.: 3327-380/119. Mellék
Rendelés: Hétfőn, szerdán és pénteken 9-13 óráig, kedden és csütörtökön 13-15 óráig.

Fotók: Eltern/Leid







  4  

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top