nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Allergia kisokos cikkek
Hogyan készülj fel az allergiaszezonra?

Hogyan készülj fel az allergiaszezonra?

A pollennaptárak információi fontosak, azonban az időjárás nagyban befolyásolja az allergén növények virágzását. Így sok esetben az abban foglaltaknál hamarabb vagy épp jóval később számíthatunk az allergiás reakciókra.
NLCafé
f Ajánlom

Míg néhány évtizeddel ezelőtt alig lehetett hallani a betegségről, manapság szinte nincs is olyan ember a földön, akinek az ismerősei között ne lenne valaki, aki allergiás. A számítások szerint minden harmadik magyart érinti a betegség, és ez az arány folyamatosan nő. Most már nemcsak a nagyobb városok lakói vannak kitéve az allergiának, hanem a vidéki fiatalok körében is egyre elterjedtebb. Ráadásul a kutatások szerint aki beteg, valamilyen formában továbbörökítheti a hajlamot vagy a betegséget.

Téves reakció

Az allergia a test téves immunreakciója az olyan, a szervezetre ártalmatlan anyagra, amely ellen valójában nem kell védekezni. A betegségnek számos tünete is lehet: többek között szemviszketés, orrfolyás, tüsszögés, köhögés. Egyes esetekben a bőrön kiütések jelennek meg, de hasi fájdalom is utalhat rá. Az orvostudomány jelenlegi állása szerint a betegséget gyógyszerekkel nem tudják megszüntetni, az antihisztaminnal történő, a tünetek csökkentését célzó kezelés akkor hatásos, ha az orvosságot szedi az érintett. Vannak viszont olyan terápiák, amelyek során a betegségek mechanizmusába avatkoznak be a hozzáértők. A terápia során az allergéneket fokozatosan kapják a páciensek, és az a cél, hogy az immunrendszer “elfogadja” az anyagot.

Hogyan készülj fel az allergia szezonra?

Februárban a nyír és a mogyoró, áprilisban a virágzó pázsitfűfélék és a gabonafélék pollenje válthat ki reakciókat, utóbbiak nagyobb eséllyel. Májusban pedig a fűfélék az allergének. Ráadásul akik allergiával küzdenek, szénanáthával és asztmás tünetekkel is számolhatnak. Az asztma a tüdő krónikus gyulladása, és a tünetei akkor a legerősebbek, ha magas a pollenszennyezés.

A pollennaptárral alapvetően érdemes készülni azoknak, akik a tünetekkel kínlódnak. Ám azzal is számolni kell, hogy az időjárás nagyban befolyásolja a növények virágzását, így sok esetben eltolódnak vagy épp hamarabb kezdődnek a nehézségekkel teli hetek, hónapok. Azoknak, akik ismerik az allergiás időszakokat, és tudják, mi hat rájuk, érdemes felkészülni a szezonra és beszerezni azokat a bevált gyógyszereket, amelyek csillapítják a kellemetlen tüneteket. A szakemberek szerint nem szabad megvárni, hogy nagyon felerősödjenek a tünetek.

Olvass még többet az allergiáról az NLCafén: 

Megosztás Facebookon