Allergia kisokos cikkek

Óriási összeget költenek az allergiások tüneteik enyhítésére

Hatalmas parlagfűvel szennyezett területek vannak Magyarországon, és allergiaszezonban minden ötödik ember szenved a ki nem irtott gyomtól.

Csaknem 40 milliárd forintot költenek az allergiások évente a tüneteik enyhítésére. Legalább kétmillió ember parlagfű-allergiás Magyarországon, de egyelőre eredménytelen a harc a parlagfű ellen – mondta a Világgazdaságnak
Kelen Andrásné, a ParlagfűPollen No Egyesület (PPNE) elnöke.

Szerinte akár 10 milliárd forint is lehetne a bírság összege, ha minden olyan földtulajdonost megbüntetnének, akinek parlagfűvel szennyezett a földje. Úgy becsülik, Magyarországon mintegy 5 millió hektáron van parlagfű, ebből 700 ezer hektár erősen fertőzött.

Ehhez képest idén eddig csak 3829 hektár parlagfüves területet fedeztek fel az országban az ellenőrök, és csupán 22 millió forint bírságot szabtak ki.

Pedig a parlagfű-allergia népbetegség Magyarországon, szeptemberben minden ötödik ember szenved a gyomtól. Ez nemcsak az érintetteknek jelent problémát, hanem az állami egészségügyi ellátórendszert is tetemesen megterheli. A gyógyszergyártók bevétele is megugrik a szezonban, az egyik gyártó készítménye iránt ezekben a hónapokban 70 százalékkal nő a kereslet.

Balogh Katalin, a Budai Allergiaközpont allergológusa azt mondta a lapnak, hogy sehol sincs annyi parlagfű, mint Magyarországon, és évről évre több allergiás beteg fordul hozzájuk. A társadalombiztosítás viszont nem támogatja az allergén immunterápiás eljárást, ami sokat segíthetne a pácienseknek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top