Allergia kisokos cikkek

Ilyen étrendet válassz, ha támad az allergia

Akik allergiától szenvednek, tudják, hogy a betegség az orvostudomány mai állása szerint ugyan nem gyógyítható, de szinten lehet tartani és a tüneteket is csökkenthetjük antihisztaminok segítségével. Emellett a megfelelően kialakított étrend is nagy szerepet játszik abban, hogy a szervezetet hozzásegítsük ahhoz, hogy csillapítsuk az allergiás reakciókat.

Az allergia során a szervezet kórosan reagál olyan anyagokra, amelyek normál esetben nem váltanának ki reakciót a testben. Az allergiát civilizációs betegségként is jellemzik a szakemberek és a kialakulásáért több okot is megjelöltek. Az orvosok szerint az életmódnak is nagy szerepe van a betegség felbukkanásában: a mozgásszegény hétköznapok, a stressz, a nem megfelelő étrend, a szmog, az egészségtelen összetevők és az antibiotikumok is hozzájárulhatnak egyes esetekben az allergia kialakulásához.

Ahogyan számos környezeti hatás, úgy a testben felhalmozott, az élelmiszerekből bekerülő egészségtelen anyagok (többek között a mesterséges adalék anyagok, tartósítószerek) is szerepet játszhatnak a betegség kialakulásában. Így annak, aki az étrendjét is az allergiához alakítja, elsősorban olyan ételeket kell választania, amelyek mentesek ezektől az anyagoktól. De nemcsak az adalék anyagok növelhetik a kockázatot, hanem egyes szakemberek szerint a túl sok tejtejtermék is hozzájárul az allergia kialakulásához, ugyanis a fogyasztásuk által nő az allergiához kapcsolható béta-kazetin nevű fehérje a szervezetben.

Ilyen étrendet válassz, ha támad az allergia

Több antioxidánsot!

Nemcsak bizonyos allergiát fokozó anyagok elhagyásával, hanem antioxidánsok bevitelével is hozzájárulhatunk a betegség tüneteinek csökkentéséhez. Alapjáraton mindenképpen érdemes sok egészséges gyümölcsöt és zöldséget fogyasztani. Vannak irányzatok, amelyek az allergia kapcsán azt javasolják, mindezt lehetőleg nyersen fogyasszuk legtöbbször. Az immunrendszer erősítését a C-vitamin és az E-vitamin is elősegíti. A gluténmentes étrend is segíthet az allergiás tünetek csökkentésében – ugyancsak a nehezen emészthető fehérje tartalma kapcsán.

Ezeket fogyaszd, ha nincs ételallergiád:

  • alma
  • szőlő
  • narancs
  • paradicsom
  • hagyma
  • fokhagyma
  • gesztenye
  • torma
  • vörösbor

 

Olvass még többet az allergiáról az NLCafén: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top