Mézeskalács

Rigójancsi muffin

Rigó Jancsi, a szegény pákozdi cigány muzsikus és a dúsgazdag belga Chimay hercegnő szerelme nagy port kavart a maga idejében.

Éveken át tartó kapcsolatukról a fél világ pletykált lelkesen, de sajnos nem igaz, hogy boldogan éltek volna, míg meg nem haltak: a hercegnő később Nápolyban elhagyta Rigó Jancsit, és összeállt egy olasz pincérrel. A muzsikus Amerikában halt meg, lezüllötten és szegényen. Happy end viszont mégis van: rigójancsit már az 1910-es években lehetett kapni itthon a cukrászdákban, és azóta is ez az egyik legnépszerűbb magyar édesség.

Hozzávalók:

A töltelékhez:

  • 3 dl tejszín
  • 10 dkg étcsokoládé

A tésztához:

  • 10 dkg finomliszt
  • 2 dkg cukrozatlan kakaópor
  • ½ kávéskanál sütőpor
  • 1 csipet só
  • 4 tojás
  • 12 dkg cukor

A mázhoz:

  • 10 dkg étcsokoládé
  • 10 dkg tejcsokoládé
  • 5 dkg vaj

Elkészítés:

1. Előző este a töltelékhez a csokit apróra törjük, és mérsékelt lángon kevergetve felolvasztjuk a tejszínben. Ha kihűlt, betesszük egy éjszakára a hűtőbe.

2. Másnap a sütőt előmelegítjük 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat), és a muffintepsi tizenkét horpadását kibéleljük egy-egy papírkapszlival. A tésztához a lisztet összekeverjük az átszitált kakaóporral, a sütőporral és a sóval. A tojásokat szétválasztjuk, majd a fehérjékből robotgéppel lágy habot verünk, amelyhez apránként hozzáadjuk a cukor egyharmadát, és addig verjük tovább, amíg kemény habot nem kapunk. Ezután a tojássárgájákat és a maradék cukrot robotgéppel 3-4 perc alatt külön tálban felhabosítjuk. Végül a tojássárgájás habhoz fakanállal óvatosan hozzáforgatjuk a tojásfehérjés habot, és finom mozdulatokkal hozzákeverjük a kakaós-sütőporos lisztet.

3.
A tésztát arányosan elosztjuk a muffintepsiben, és a muffinokat 20 perc alatt megsütjük. Ezalatt elkészítjük a csokimázat: a kétféle csokit apró darabokra törjük, majd a vajjal együtt gőz fölött megolvasztjuk, aztán levesszük a tűzről, és addig kavargatjuk tovább, amíg ki nem hűl.

4. Megvárjuk, hogy a megsült muffinok kihűljenek. Ekkor 1 ½-2 cm vastagságban levágjuk a tetejüket, aztán a muffintetők púposabbik oldalát belemártjuk egy pillanatra a csokimázba, és sütőpapíros tálcán pár percre betesszük őket a mélyhűtőbe, hogy megdermedjen rajtuk a máz.

5. Az összeállításhoz a már korábban elkészített, hideg csokoládés tejszínt robotgéppel habbá verjük, habzsákból rányomjuk a megskalpolt muffinokra, aztán könnyed mozdulattal mindegyikre visszahelyezünk egy-egy csokimázas muffintetőt. A süteményeket tálalásig hűtőben tartjuk.

Tizenkét muffin lesz belőle.

Stahl Judit: Gyors muffinok karácsonyra is!Stahl Judit: Gyors muffinok

Évek óta várták már a sütni és enni szerető olvasók, hogy Stahl Judit kötetbe gyűjtse kedvenc muffinreceptjeit. Ez az ötletes, szellemes szakácskönyv ugyanis valóságos muffinbibila, és minden benne van, amire egy megrögzött muffinrajongó csak vágyhat. Ahogy eddig, Stahl Judit receptjei most is pontokba szedett, jól követhető, praktikus leírások, és mindig garantálják a sikert.

A sorozat további darabjai:

Gyors húsos ételek
Gyors házias ételek
2280 Ft, Kulinária Kiadó »

Rendeld meg a könyvet most a Polc.hu-n! »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top