Dekor

A klasszikustól a trendiig – karácsonyfadísz-körkép

Minden évben kulcskérdés, milyen díszek kerüljenek a karácsonyfára. Sok családnál a régi készlet bővül egy-egy darabbal, máshol viszont egészen új "ruhába" öltözik a fa. Idén nekünk ezek tetszettek a legjobban.
 Variációk pirosra, fehérre

Kotte – 40 részes dekorációs készlet

Első hallásra talán túl soknak tűnik a 40 dísz – a férfiakat általában kiveri a víz ilyen számok hallatán –, pedig egy plafonig érő fán pillanatok alatt eltűnik. A készlet előnye, hogy a különféle díszek színe teljesen azonos, így jól használhatóak a most divatos, egy vagy két színnel feldíszített fákhoz. (IKEA)

Dísz körkép

Gömbök indákkal

Mindig nyerő ötlet, ha a meglévő készletet újabb csomag gömbbel kombináljuk. A klasszikus színek (fehér, piros, kék, zöld, ezüst, arany) a legtöbb dísszel, de önmagukban is jól mutatnak. A gömböket befutó csillámos cirádák igazán elegáns és különleges hatást kölcsönöznek. (Kika) 

Dísz körkép

Kotte gömbdekoráció

Az üveggömbök legnagyobb hátránya, hogy könnyen törnek, pedig a karácsonyfák könnyen dőlnek. Ezek a tartós anyagból készült gömbök viszont pont úgy néznek ki, mint az igazi üveggömbök, csak nem törnek. (IKEA)

Tipp: ha piros-fehér színekbe öltöztetjük a karácsonyfát, akkor a piros és fehér (vagy ezüst) üveggömbök mellé a piros-fehér kockás szalagból kötött masnikat és a híres candy cant is a fára akaszthatjuk.

Dísz körkép

Ünnepi gömbszett

Az arany és a piros igazán klasszikus karácsonyi párosítás. Csomagolása miatt akár ajándék is lehet a megfogyatkozott családi karácsonyfadíszek frissítésére. (Kika)

 

Dísz körkép

Mesebeli gömbök

Néha a hátrány előny. Ezek a műanyag gömbök nem is próbálnak másnak tűnni, mint amik: pöttyös és szívecskés karácsonyfadíszek. Nincs bennük semmi profizmus, éppen olyanok, mintha gyerekek készítették volna őket, ezért is szerethetőek. Szó se róla, illenek a pattogatott kukoricából fűzött girland mellé. (IKEA)

Dísz körkép

 

 Variációk szívekre

Kockás szívfüggő csipkével

Ugyancsak a piros-fehér karácsonyfadísz vonalhoz illik a kézzel készített, piros kockás anyagból varrt, csipkés szív. Azonban békebeli és rusztikus karácsonyfadíszek közül sem lóg ki. (Nosztalgia Kacatok Boltja)

Dísz körkép

Papírszívek

A papírszívek karácsonyfadíszként és az ünnepi teríték díszeként is használhatóak. A szíveket meg lehet tölteni édességgel, mogyoróval, aszalt gyümölccsel vagy más apró csemegével. A klasszikus piros-fehér és zöld-fehér párosítás mellett fekete-fehér színben is kapható, az extra dizájn miatt. (IKEA)

 

Dísz körkép

Kötött és pöttyös-virágos szívek

Mintha a nagymama titkos kincsei közül kerültek volna elő ezek a karácsonyfadíszek. Hiába újak, úgy tűnik, múltjuk van. Igaz, nem a nagymama varrta őket, de ugyanolyan szorgos kezek készítették, ugyanolyan szeretettel. Fellengzős és minimáldizájnhoz nem illenek, de a karácsony úgyis a szeretetről szól. (Nosztalgia Kacatok Boltja)

Tipp: a varrott és kötött, szív formájú díszeket nemcsak a karácsonyfára akaszthatjuk, hanem ablakkilincsre és szekrénykulcsra is, hogy a lakás egészében karácsonyi legyen a hangulat, de egyszerű csomagolást is feldobhatunk egy-egy szívdísszel.

Dísz körkép

Skandináv szívek

A skandináv dizájn jegyében a letisztult formák és a népies motívumok mellett meglepő színekkel is találkozhatunk. Ha nem látnánk, és nem lenne divat, eszünk ágában sem lenne fekete szívet a karácsonyfára akasztani, de így, együtt a piros és fehér szívekkel nagyon jól mutatnak. Kreatív ötletekre sarkallnak. (IKEA)

Dísz körkép

Pomponos szívecske

Vidéki karácsonyok hangulatát idézi a hímzett, pomponos karácsonyfadísz. Kívánkoznak mellé a mézeskalács figurák és a dió. (Nosztalgia Kacatok Boltja)

Dísz körkép

Üvegszívek

Klasszikus és elegáns, piros és fehér üvegszívek. Még igazabb a mondás, hogy „ne törd össze a szívem”, tehát nagyon óvatosan a karácsonyfa-díszítéssel. Nagyon elegáns, megtervezett karácsonyfára ugyanúgy illik, mint az innen-onnan összegyűjtött díszek közé. (IKEA)

Dísz körkép

 

Arany-ezüst elegancia

Aranyló gömbök, cseppek

Az óarany díszek a békebeli karácsonyok hangulatát idézik, miközben egyértelműen a legújabb dizájnt képviselik. Formájuk rendhagyó, és a legapróbb részletetekig (mint például az akasztó) pontosan kidolgozottak, szépen megmunkáltak. (Pure Home)

 

Dísz körkép

Arany- és barna színű üveg függődíszek

Az arany és rezesbarna függődíszek már első pillantásra eleganciát sugallnak, akárcsak klasszikus formájuk. Apró szépséghiba, hogy az akasztórész túl egyszerű és túl modern a dísz többi részéhez képest. Egy masnira kötött szalaggal javítani lehetne ezen a hibán, de nemcsak a függőkkel azonos színű szalagok jöhetnek szóba, hanem a babakék vagy a sötétlila is. (Kika)

Dísz körkép

Kotte 60 részes dekorációs készlet

Kifejezetten az először külön karácsonyozókra és az irodákra gondoltak ezzel a hatalmas szettel, és valóban van benne minden, ami a karácsonyfán lenni szokott: girland, gömb, üvegcsepp és többféle szív. Ráadásul az ezüst jó választás, a későbbiekben szinte bármilyen színnel variálható. Rózsaszínnel lányos, almazölddel friss, sötétzölddel konzervatív, kékkel hagyományos, feketével trendi.

Tipp: olcsó és kreatív megoldás, ha a második doboz dísz helyett szalagot vásárolunk, és abból kötünk masnikat a fára; egészen stílusos megoldás, ha többféle, pasztellszínű szalagot választunk. (IKEA)

Dísz körkép

 

 Figurák

Muffinok

Az idei év nagy slágere a muffin, készüljön üveggömbből és süteményformából vagy pamutból. A fára akasztható muffinok remek alternatívái az üveggömböknek, nem utolsósorban pedig játékosak – mint egy hatalmas babaház. A kézzel készített muffindíszek garanciái az édes karácsonynak, és nagy előnyük, hogy törhetetlenek. (Nosztalgia Kacatok Boltja)

 

Dísz körkép

Mosolygós manók

Bár felénk az angyal szorosabban kapcsolódik a karácsonyhoz, mint a manó, okot mindig lehet találni, hogy néhány piros zoknis fickó kerüljön a fára. (IKEA)

Dísz körkép

Hópehely és makk

A hópehely és a makk hagyományos karácsonyi motívum, ezeken az antik hatású díszeken elegánsak, stílusosak. Súlyosak, akár a selyem és a brokát, nagyszobában, hatalmas fán mutatnak igazán jól. (Pure Home)

 

Dísz körkép

Masni alakú dísz

A masni, akárcsak az üveggömb, sohasem megy ki a divatból. Készülhet bármilyen anyagból, akár műanyagból is, legalább egy karácsony erejéig a fán a helye. Egyszerű, de látványos megoldások, igaz, nem időtálló darabok. (Kika)

 

Dísz körkép

Szaloncukor új köntösben

Biztos, hogy ezek a szaloncukrok sohasem fognak üresen lógni a fán. Bár az ötlet helyes és jópofa, kisgyerekes családoknak nem ajánlott, mert akkor a mostani gyerekek felnőtt fejjel hogyan nosztalgiáznak majd azokról a karácsonyokról, amikor odalopóztak a fához, a fenyőlevelek csiklandozták a talpukat és próbálták kitalálni, hogy vajon melyik papír rejt még csokoládéval bevont narancsos zselét. (Nosztalgia Kacatok Boltja)

 

Dísz körkép

Manók a fán

Szakállas vagy bundás manók? Ez a nagy kérdés. Szerencsére a piros sapka egyértelműen karácsonyivá teszi a kis, kézzel készített fickókat, de egyébként zavaros, hogy melyik mondavilágból is csöppentek ide. Mindenesetre üde színfoltjai lehetnek a karácsonyfának. (IKEA)

Dísz körkép

 

Lelőhelyek:

• Nosztalgia Kacatok Boltja (Budapest XIII. ker., Herzen u. 5.)
www.nosztalgiadesign.hu »

• Pure Home (1133 Budapest, Hollán Ernő u. 22.)
www.purehome.hu »

• IKEA (2040 Budaörs, bevásárlóközpont, Sport utca 2–4.; 1148 Budapest, Örs vezér tere)
www.ikea.hu »

• Kika (1135 Budapest, Lehel u. 51.; 2040 Budaörs, Kinizsi utca 5.; 1237 Budapest, Bevásárló utca 6.)
www.kika.hu »

Tipp: még több karácsonyi dekorációs ötletért kattints ide! »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top