Tuti Tippek

Ünnepek magányosan – a pszichológus jó tanácsai

Ünnepek előtt jelentősen megnő a párterápiás praxisok forgalma, bár a terapeuták nem győzik meggyőzni a klienseket arról, hogy kampányszerűen nem lehet rendbe hozni egy kapcsolatot. Pszichológus szakértőnk tippjei következnek – egyedül ünneplők számára.

Az adventi készülődés, várakozás egyfajta elmélyülést, befelé figyelést is jelent. Az előkészület légköre, majd maga az ünnep, a ráérős időszak teret ad a meghitt, pozitív és a csalódott, szomorú, netán kétségbeesett érzések áramlásának. Ilyenkor szembenézünk önmagunkkal, örömeinkkel, fájdalmas hiányainkkal. Ilyen élmény a magány érzése is.
S nem csupán az egyedül élők magányosak, hiszen az egyedüllét akár szabad választás is lehet. Sokan ismerik a társas magányt; bizony a párkapcsolatban, családban élők is lehetnek érzelmileg elmagányosodottak.

Kampány a kapcsolatokért

Ilyenkor, ünnepek előtt megnő a párterápiás praxisok forgalma is, s a terapeuták, bár támogatják klienseik elszántságát, mindig elmondják, hogy kampányszerűen, „csupán karácsonyra” nem lehet rendbe hozni a kapcsolatot. S  fogynak az üzletekben a drága ajándéknak valók is, mintha bizony ez megjavíthatna emberi kapcsolatokat.
Történik mindez azért, mert ünnepek táján fenyegetővé válik a társtalanság, az egyedüllét, kapcsolatban, családi körben szeretnénk karácsonyozni, még ha ez a közösség pusztán csak az ünnepi áhítat idejére szól is.

Ünnepek magányosan - a pszichológus jótanácsai

A képernyők és a plakátok ünneplő párok és családok mosolygós jeleneteit mutatják, s fenyegetőnek, kudarcnak tűnik ilyenkor az egyedüllét.
Holott az ünnepi áhítat elsősorban saját belső egyensúlyunk megteremtését jelenti, így tudjuk csak az önmagunkban meglelt nyugalmat, derűt szeretteink felé közvetíteni. „S aki önmagában nem talál nyugalmat, másutt hiába keresi…”
A belső béke hiánya miatt nem tudnak egymásra figyelni s magányosodnak el sokan családi körben, és a belső béke hiánya miatt szenved sok egyedül élő is a magánytól ünnepek idején.
Lehet, hogy számítottál erre a magányos időszakra, ám az is lehet, hogy váratlanul ért. A magányt kísérő kétségbeesés, aggodalom, düh, „a valamiből kimaradok” élmény megnehezíti az év végét sokak számára.

Magányod nem büntetés!

Saját belső harmóniád megteremtésében s az aktuális egyedüllét elfogadásában segíthet, ha az advent idején megpróbálod elengedni a dühöt, nem haragszol önmagadra s a világra társtalanságod miatt, nem hibáztatsz senkit a helyzetért.
Kétségbeesettségeden úrrá lehetsz, ha megérted, magányod nem valamilyen büntetés; kezedben a változtatás lehetősége, ha tenni akarsz a helyzet átalakításáért.
Lehetséges, hogy válás, szakítás, társad halála, a gyermekek kirepülése stb. kapcsán vagy most egyedül. Légy türelmes hát önmagadhoz az adventi időszaktól függetlenül is, add meg magadnak a veszteség feldolgozásának reményét és lehetőségét. Úgy is dönthetsz, hogy elfogadod, ha ez az időszak életedben most az egyedüllétről szól. Ne akarj görcsösen megfelelni a szokásoknak, hisz ez a te naptáradban most a veszteség feldolgozásának, a belső egyensúly újjáépítésének időszaka.
Jól teszed, ha megpróbálsz arra figyelni, mire van szükséged ahhoz, hogy túljuss ezen az időszakon.
Ha tisztában vagy igényeiddel, akkor képessé válsz segítséget kérni, elfogadni és adni is, ha szükséges.

Vedd körül magad barátokkal, akik szintén egyedül töltik az ünnepeket.
Vedd körül magad barátokkal, akik
szintén egyedül töltik az ünnepeket.

Keresd mások társaságát!

Több országban elfogadott, hogy az adventi hétvégéket és szentestét baráti vagy klubszerű összejövetel keretében ünneplik, s nem csak a családi, rokoni együttlétek ideje.
Már az adventi időszakban gondoskodhatsz a lehetőségek felkutatásáról. Nyilván környezetedben is sokkal több az egyedül élő, mint gondolnád. Lehetséges, hogy valamelyik szomszédod, ismerősöd is hasonló gondokkal küzd, s szívesen ünnepelne a társaságodban.
Légy kezdeményező, életkortól függően akár a munkahelyeden vagy a helyi nyugdíjasklubban is szervezkedhetsz.
Vedd körül magad olyan barátokkal, ismerősökkel, akik szintén egyedül töltenék a szentestét. Szervezzetek délelőtti programot, majd főzőcskézzetek, beszélgessetek, társasjátékozzatok együtt.
Kedves szokás, hogy az ismerősök, szomszédok adventi koszorúkészítés, süteménykínálás kapcsán nyitnak egymás felé. Lehetsz te is kezdeményező.

Találj saját célt!

Segíts valakinek, ha szomorúnak és magányosnak érzed magad! Ez nem csak karácsonykor érvényes. Az emberi kapcsolatok ápolása örömmel és megnyugvással tölt el, hiszen azt érezheted, valakinek valóban szüksége van rád. Az idős emberek a gondozóházakban, a kórházak betegei, a hajléktalanszállókon élők is magányosak, és segítségre, együttérzésre szorulnak karácsonykor. Csatlakozz valamilyen karitatív, segítő tevékenységhez, lehet az ételosztás vagy rászorulók megajándékozása. Ha neked van szükséged ilyen segítségre, merj kérni és elfogadni.

Gyorstippek magányosan ünneplőknek

  • Egyre több közművelődési intézmény szervez országszerte kulturális programot advent idején, akár szenteste is, egyedülállók számára. Tájékozódj az interneten, és válaszd ki a neked tetszőt!
  • Kapcsolataid ápolását neked kell kezdeményezned. Telefonálj valakinek, régi ismerősnek vagy távoli rokonnak, akivel már régen nem beszéltél.
  • A telefonos lelki segítőszolgálatok munkatársai ünnepek idején ügyeletet tartanak, és szívesen, odafigyeléssel fogadják hívásod. Lehet, hogy a vonal túlterheltsége miatt többször kell próbálkoznod.
  • Készülj az adventre igényesen! Ünnepi koszorúval, süteménnyel. Hallgass jó zenéket, kölcsönözz ki néhány filmet, olvasd újra kedvenc könyvedet, írd le az érzéseidet. A karácsonyhoz fűződő szokások, rituálék átsegítenek az egyedül töltött időn.
  • Igazán meglepheted magad! Ajándékozd meg önmagad olyan dologgal, amire már régóta vágysz.
  • Úgy is dönthetsz, hogy elfogadod, ha ez az időszak életedben most az egyedüllétről szól. Ne akarj görcsösen megfelelni a szokásoknak, hisz ez a te naptáradban most a veszteség feldolgozásának, a belső egyensúly újjáépítésének időszaka. Lehetséges, hogy pszichoterápiás segítségre is szükséged lehet.

És végül: A pozitív gondolkodás most is segít. Általában a „minden vagy semmi” típusú gondolkodás az, ami ilyenkor kétségbeesést okoz. Úgy érezheted, ha az ünnepi időszak idején egyedül vagy, ez már mindig így marad. Pedig te tehetsz a változásért, hogy a következő évben már ne így legyen.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top