Ünnepi menü

Menüajánlat karácsonyra: vegák vacsorája

Sajtkrémleves, rántott sajt és sajtkrém, na jó, lehet, hogy egy kis gomba is becsúszik a szokásos karácsonyi vegamenübe. Most mutatunk valami egészen mást.

Kókusztejes édesköményleves

Hozzávalók 4 személyre:

  • pár csipet só
  • 1-2 csipet bors
  • 5 dkg vaj
  • 1-2 dl kókusztej
  • pár csepp lime leve
  • 2 db édeskömény
  • 1 fej salátahagyma
Kategórialeves
Elkészítési idő45 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

Daraboljuk fel az édesköményeket, vágjunk belőlük 4 szép, vékony szeletet, ezeket serpenyőben süssük ropogósra a vaj felében. A többi édesköményt daraboljuk kisebbre, adjuk hozzá a tisztított, felaprított hagymát, és levesesfazékban a maradék vajon pároljuk meg a darabokat. Öntsük fel annyi vízzel, hogy éppen ellepje, sózzuk, borsozzuk, körülbelül 25 perc alatt főzzük puhára. Turmixoljuk le, majd adjunk hozzá 1 dl kókusztejet, ha így még túl sűrű, adjuk hozzá a másik deci kókusztejet. Ízesítsük pár csepp lime-lével, egyszer forraljuk fel, ha szükséges, sózzuk, borsozzuk újra. Tálaláskor szórjuk meg az apróra vágott ánizsos édesköménylevelekkel, és helyezzünk minden tányérba egy-egy sült édesköménydarabot.

Gyömbérszirupos pezsgő

Hozzávalók 4 személyre:

  • 3 evőkanál cukor
  • 1 db citrom
  • 4 cm gyömbér
  • 7,5 dl pezsgő
Kategóriadesszert
Elkészítési idő10 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A gyömbért reszeljük le, keverjük el 2 dl vízzel, a cukorral, forraljunk belőle sűrű szirupot, ízesítsük citromlével. Szűrjük át, hűtsük le, majd tegyük hűtőszekrénybe. A pezsgőspoharakba tegyünk egy-egy kanál szirupot, erre öntsük a jéghideg pezsgőt.

Kecskesajtos ravioli diópesztóval

Ravioli, 4 személyre:

  • 1 csipet só
  • 1 db tojássárgája
  • 30 dkg durumliszt
  • 1 evőkanál olívaolaj

Töltelék:

  • 20 dkg kecskesajt

Feltét:

  • pár csipet só
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1-2 csipet bors
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 dl olívaolaj
  • ízlés szerint citrom leve
  • 10 dkg dió
Kategóriafőétel
Elkészítési idő60 perc
Nehézségi szintnehéz

Elkészítés

A raviolihoz a durumlisztet keverjük el egy csipet sóval, a tojássárgájával, az olívaolajjal és annyi vízzel, hogy összeálljon a tészta. Gyúrjuk simára, felezzük meg, és nyújtsunk belőle két vékony lapot. Az egyikre helyezzünk egymástól 3-4 cm-re sajtkockákat, és tegyük rá a másik kinyújtott tésztalapot. A töltelék körül nyomjuk össze alaposan a két tésztaréteget, majd derelyevágóval vágjunk négyzeteket. 

 

A diópesztóhoz a dióbelet törjük egészen apróra, a petrezselymet vágjuk finomra, a megpucolt fokhagymát aprítsuk fel. Keverjük el mindezt az olívaolajjal, fűszerezzük kevés citromlével, sóval, frissen őrölt borssal. A tésztát 1-2 perc alatt főzzük ki lobogó, sós vízben. Szűrjük le, szedjük tányérokra, halmozzunk rá diópesztót, és azonnal tálaljuk.

Pavlova-karika gyümölcsökkel

Hozzávalók 4 személyre:

  • 3 tojásfehérje
  • 22 dkg porcukor
  • ízlés szerint kandírozott narancshéj
  • ízlés szerint kandírozott cseresznye
  • 1 db kiwi
  • tetejére tejszínhab
Kategóriadesszert
Elkészítési idő30 perc
Nehézségi szintnehéz

Elkészítés

Melegítsük elő a sütőt 150 °C fokra. A fehérjéket kezdjük el elektromos habverővel verni, amikor már szép habos, de még nem nagyon kemény, fokozatosan, kanalanként kezdjük el adagolni hozzá a porcukrot. Minden kanál között verjük tovább a habot 1 percig. (Sót ne adjunk hozzá, nehezebb vele kemény habot verni.) Mire elfogy a cukor, a masszánk csillogó fehér lesz, olyan kemény, hogy vághatjuk, formázhatjuk.

Kanállal kenjünk karikaformát egy szilikonos sütőlapra, jól mutatnak benne a „húzások” is. Tegyük a sütőbe, 5 perc után mérsékeljük a hőfokot 120 °C fokra, süssük 45 percet. Konyharuhával támasszuk ki résnyire a sütőajtót, hagyjuk így teljesen kihűlni a Pavlova-karikát. Óvatosan helyezzük egy tálra, díszítsük a gyümölcsökkel, tálaláskor adjunk hozzá tejszínhabot.

Almás lencsesaláta

Hozzávalók 4 személyre:

  • pár csipet só
  • 2 db alma
  • 1 teáskanál méz
  • 1 csokor koriander
  • 1 db citrom
  • 0,5 dl olívaolaj
  • 25 dkg lencse
  • 1-2 csipet őrölt bors
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 fej salátahagyma
Kategóriaelőétel
Elkészítési idő60 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

Sós vízben a megtisztított fokhagymagerezddel együtt főzzük puhára a lencsét 35-40 perc alatt. Mikor megfőtt, szűrjük le. Az olívaolajat keverjük el a mézzel és fél citrom levével. Az almákat mossuk meg, kockázzuk fel, keverjük el gyorsan az olajos páccal. A hagymát vékonyan szeljük fel. Keverjük el az almát a leszűrt lencsével és a hagymával. A korianderzöldet aprítsuk fel, keverjük el a salátával. Őröljünk rá borsot, szórjuk meg kevés tengeri sóval. Tegyük a hűtőszekrénybe érni pár órára. 

A receptek a Nők Lapja Konyhában jelentek meg, fizess elő rá te is!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top