Ünnepi menü

A karácsonyi maradékok reinkarnációja

A karácsonyi menü megtervezése fontos feladat, de legalább ennyire érdekes az is, hogy mit kezdünk a maradékkal. Mert az mindig van.

Kikérdeztem a Cafeblog bloggereit, milyen receptek vannak a tarsolyukban, amikkel felvértezhetjük magunkat a karácsonyi maradékdömpingre. Ha ezeket a recepteket (a linkek alatt) jól eltesszük magunknak, akkor nem lesz egy morzsa sem, amit ne hasznosítanánk újra az ünnepek után. Mert ételt nem dobunk ki, de nem is esszük ugyanazt egy hétig csak azért, hogy ne kelljen kidobni.

A krumplipüré reinkarnációja

A körkérdésemre adott válaszokból rövid összegzést készítettem, amiből végül arra jutottam, hogy valószínűleg krumpliból és kenyérből, kalácsból marad mindenkinek túl sok a nyakán az ünnepek után, mivel talán ezekből az alapanyagokból született a legtöbb újrahasznosítós recept. A maradék krumplipüréből a Pálmafa Projekt bloggere zöldséges-tonhalas összesütött krumplis ételt készít, ha pedig másra vágyik, akkor a legegyszerűbb krumplipalacsintába gyúrja bele. Ez utóbbit szerintem a lányaim kitörő örömmel fogadnák. A tetovált lány konyhája ugyanezt a krumplipürét burgonyafánkká varázsolja. Bár nálunk nem szokott lenni krumplipüré karácsonykor, de ezek után lehet, hogy készítek mégis, csak azért, hogy legyen belőle maradék.

A karácsonyi maradékok reinkarnációja

A száraz kenyér és kalács diadala

Az örök klasszikust, a szegények tortáját, a kalácspudingot nem hagyhatjuk ki a felsorolásból. Pláne azért nem, mert számtalan módon készítik el bloggereink, és vétek lenne nem felhasználni ezt a rengeteg ötletet. A szegények tortája elnevezés egyébként lehet, hogy Angliában – merthogy onnan ered az eredeti recept és elnevezés – helytálló, de nálunk ilyen kenyér- és kalácsárak mellett semmiképpen sem mondhatnánk a világ legolcsóbb ételének. Az tény, hogy ha rajtunk szárad épp a bármilyen pékáru, akkor remek felhasználási lehetőség, én gyakran előveszem a recepteket hozzá, a család kifejezetten odavan érte, akár önálló étkezésként, reggelire is boldogan megeszik.

A karácsonyi maradékok reinkarnációja

A cafebloggerek felhozatalában Konyhalálnál az alap, vaníliás-mazsolás kalácspudinggal találkozunk, amit már számtalanszor megsütöttem, és rum nélkül kifejezetten nagy kedvenc. De most felkerült a listámra Hahó Pihe Csilicsali receptje, leginkább a saját örömömre fogom elkészíteni, mert bizony ez csípős, cserébe jó csokis. 25 perc alatt kész, és a szufléhoz hasonlítja a blogger, úgyhogy minden pontjában abszolút nekem való.

A karácsonyi maradékok reinkarnációja

Bonnie konyhája már felturbózza a kalácspudingot, különlegesebb hozzávalókat használ a csokis-mandulás-birsalmás finomsághoz. Mrs. Lipton konyhája pedig egyenesen felismerhetetlenné teszi a szikkadt maradék kenyeret az írek puncsszeletébe dolgozva. Tipikusan az a sütemény lesz belőle, amire mindenki rácsodálkozik, ha elárulod, hogy miből raktad össze.

A karácsonyi maradékok reinkarnációja

Mézeskalácsból és szaloncukorból

A zselés szaloncukor mindig megmarad. Mindig. Nem is tudom, minek vesszük meg, de tényleg abból van mindig a legtöbb a tálban az ünnepek után. Kiválogatják a gyerekek, apjuk kerülgeti, én sosem ettem meg. Most, hogy belegondolok, idén hanyagolom inkább. De ha nálatok is ez a jellemző, hogy szegény zselés szaloncukor mostoha sorsra jut, akkor Konyhalálnak van egy jó ötlete az újrahasznosításra: legyen belőle kekszes krémmel töltött ostya. Alig kell hozzá valami, mégis egy különleges sütink lehet ünnepek után.

A karácsonyi maradékok reinkarnációja

Hasonlóképp szoktunk járni a mézeskaláccsal is, túl sok van belőle, de legalábbis annyi, hogy nem bírjuk mindet megenni azelőtt, hogy megunnánk. Mindig marad még bőven januárra is, a gyerekeknek már a fülükön folyik ki, eszük ágában sincs ránézni sem. Ennek megoldására tetszik Nassolda ötlete, hogy bejglibe dolgozza a mézeskalácsokat, különösen azért, mert mindezt sütőtökkel teszi. Az Időtetrisz bloggerének receptje pedig egyszerűsége miatt fogott meg, ahogy egy jóféle ricotta torta alapja lett. De ugyanígy kókuszgolyó, keksztekercs is készülhet akár a mézeskalács darálékából.

A karácsonyi maradékok reinkarnációja

Mi maradt még rajtad?

Mindig az édesség vonal az erősebb, főleg karácsonykor, de azért ne feledkezzünk meg a rajtunk maradt sült húsokról sem. A tetovált lány konyhája erre is fel van készülve, egyből kétféleképpen is elkészíti a napraforgó című receptet, nekünk most nem annyira a vegetáriánus verzió kell, hanem a húsos. Pompás vendégváró falatok lehetnek a pékáruba csomagolt húsokból. Nassolda is újrahasznosítja a sült húst, göngyölt hús formájában születik újjá a kezei között.

A karácsonyi maradékok reinkarnációja

Ami pedig a bónusz, és külön fejezetet nem szentelünk neki, de mindig, mindenkinek marad a nagy süteménysütések miatt: a tojásfehérje. Mohamama konyhájában találtunk rá a legjobb megoldásra: legyen belőle püspökkenyér! Mert azt mindenki szereti, reggeli, tízórai, uzsonna is lehet belőle, ráadásul még könnyen össze is készíthető, akár a gyerekekkel közös sütés is lehet belőle. A lényeg: csak kreatívan a maradékokkal, semmi sem veszhet kárba!

A karácsonyi maradékok reinkarnációja

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top