Ünnepi menü

Halászlé helyett: szicíliai halleves Jamie Olivertől

A mediterrán ízek kedvelői idén nyugodtan lehetnek kicsit bátrabbak, és kipróbálhatják ezt az isteni hallevest egyenesen Jamie Oliver konyhájából.

A halászlé minden ünnepi menü alapvető eleme, mégis érdemes lehet egy kicsit megújítani a műfajt. A telt ízű, magyaros halászlé helyett készíthetünk kicsit izgalmasabb, mediterrán halleveseket is – ez a csodálatos szicíliai recept például egyenesen Jamie Oliver konyhájából érkezett.

Halászlé helyett: szicíliai halleves Jamie Olivertől

Hozzávalók:

  • 1 vöröshagyma
  • 2 zellerszár
  • 1/2 kisebb édeskömény
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 vörös csilipaprika kimagozva
  •  2 evőkanál olívaolaj
  • 1 pohár száraz fehérbor
  • 800 gramm apróra vágott datolyaparadicsom
  • 1/2 sütőtök meghámozva és kimagozva
  • 500 ml hallevesalaplé
  • 200 gramm lazacfilé
  • 12 nyers, hámozott garnéla
  • 1/2 citrom
  • egy marék friss petrezselyem

Elkészítés:

1. Olívaolajon futtassuk meg a hagymát, a fokhagymát, a zellert, az édesköményt és a csilit. Mikor már puhára fonnyadtak, adjuk hozzá a paradicsomokat, majd öntsük fel borral és az alaplével.  

 2. Reszeljük bele a sütőtököt – ettől lesz csodaszép színe és különleges, édeskés íze.

3. 30 percig főzzük a levest, közben óvatosan nyomkodjuk szét a paradicsomokat egy fakanállal.

4. Adjuk a leveshez a lazacdarabokat és a rákokat, forraljuk össze nagyjából 10 percig.

5. Sóval és borssal ízesítsük a levest, tálaláskor locsoljuk meg egy kis citromlével és olívaolajjal, és szórjuk meg friss petrezselyemmel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top