Ünnepi menü

Baj volt a csokibevonattal az egyik szaloncukornál, levették a polcokról

Harmincféle szaloncukrot vizsgált karácsony előtt a fogyasztóvédelmi hatóság, és egyetlen esetben találtak kifogásolnivalót. A fényfüzérek közül jóval több termékkel akad probléma.

Az adott szaloncukorral a csokibevonat aránya volt a probléma, mert az nem érte el a Magyar Élelmiszerkönyvben előírt mértéket. Ez a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleményéből derül ki, a tárca rendelte el az ünnep előtti országos fogyasztóvédelmi vizsgálatot.

A hatóság intézkedett, hogy a kifogásolt szaloncukor eltűnjön a boltok polcairól, ugyanúgy, mint azok a fényfüzérek, amelyeket a hatóság veszélyesnek talált. 25 olyan fényfüzérre bukkantak, amely nem felel meg az előírásoknak – az ellenőrzés tapasztalata, hogy elektromos hálózatról üzemeltethető fényfüzért csak olyan szaküzletben érdemes vásárolni, ahol tájékoztatást is adnak a működéséről. A piacokon található, bizonytalan eredetű eszközöket inkább kerüljük el – javasolják.

November vége óta országosan 881 üzletben ellenőrizték az eladási és akciós árak feltüntetését, az esetek 35 százalékában találtak hiányosságot. Ez azonban így is jobb az előző évek 40 százalékos átlagához képest. Több mint 700 próbavásárlást végeztek, a leggyakoribb probléma itt az akciósnál magasabb áron való értékesítés volt.

Az ellenőrzésekkel karácsony után sem állnak le – a két ünnep közt a szavatossági jogok érvényesülését, illetve a netes vásárlással kapcsolatos panaszokat vizsgálják.

Címlap: MTI Fotó/Máthé Zoltán

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top