nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Ünnepi menü
5 szuper forró ital karácsonyra

5 szuper forró ital karácsonyra

Ha tea vagy kakaó helyett valami másra vágynál a hideg téli estéken, próbáld ki ezeket a különleges forró italokat! Meglátod, egyből felmelegítik a szívedet-lelkedet az alábbi fűszeres, kényeztető, arcpirosító, finom ünnepi itókák!
NLCafé
f Ajánlom

Emeld az ünnepi hangulatot, tedd meghittebbé a karácsonyi pihenőnapokat forró italokkal! Összegyűjtöttük a legszuperebb átmelegítő itókarecepteket. Mindegyik könnyen elkészíthető, akár a karácsonyi asztalra szánod, akár csak az esti bekuckózáshoz.

Fűszeres almabor

Hozzávalók (4 személyre):

  • 10 dl almabor
  • 20 g reszelt gyömbér
  • 6 db szegfűszeg
  • 4 fahéjrúd
  • 4 szelet alma
  • 4 kk. méz

A méz kivételével a többi hozzávalót tegyük kis lábosba. Nyomkodjuk ki a gyömbérből a levet. Közepes lángon forraljuk fel, majd zárjuk el, és tegyük félre 3 percre, amíg a fűszer átitatja a bort. Adjuk hozzá a mézet, szűrjük le, majd tálaljuk.

 

 

Fűszeres forró csokoládé

Hozzávalók (2 bögréhez):

  • fél liter mandulatej vagy zsíros tej
  • 40 g ét- vagy tejcsokoládé
  • 1 ek. kakaópor
  • fél kk. fahéj
  • 1 ek. méz

Lassan melegítsük meg a tejet, hogy éppen forrjon. Keverjük hozzá a csokoládét, a kakaóport, a fahéjat és a mézet. Öntsük ki a bögrékbe, majd tálaljuk pillecukorral a tetején.

 

Karácsonyi puncs

Hozzávalók (4 adag):

  • 4 dl rum
  • 4 dl száraz vörösbor
  • 1,5 csésze erős tea
  • 25 dkg cukor
  • fél narancs leve
  • fél citrom leve

Melegítsük fel (de ne hagyjuk forrni!) a bor, a tea, a citrom és a narancs levét, majd öntsük egy nagy, hőálló tálba. Öntsünk cukrot egy nagy merőkanálba, a fennmaradt cukormennyiséget pedig a puncsos tálba. A merőkanálnyi cukrot öntsük fel rummal. Keverjük össze, és még forró állapotban öntsük a puncsos tálba. Jól keverjük meg. A maradék rumot is adjuk hozzá a puncshoz. Fehérboros poharakban kínáljuk.

 

Grog

Hozzávalók (2 személyre):

  • 1,2 dl rum
  • 0,2 dl citromlé
  • 2 kockacukor
  • 2 szelet citrom
  • 4 szem szegfűszeg
  • 1 rúd fahéj
  • citromhéj

A rumot, a citromlét és a cukrot keverjük el egy füles pohárban, adjunk hozzá néhány szem szegfűszeget és a fahéjdarabkát, majd az egészet öntsük fel forró vízzel. A tetejét szórjuk meg a citromhéjjal, s végül dobjunk a pohárba egy citromszeletet.

 

Karácsonyi egg nog

Hozzávalók (6 adag):

  •     6 dl tej
  •     1 egész vaníliarúd
  •     6 tojássárgája
  •     20 dkg cukor
  •     1½ dl rum
  •     1½ dl brandy

A tejhez hozzáadjuk a hosszában félbevágott a vaníliarudat, felforraljuk, aztán 15 percre lefedve félretesszük. A vaníliás tejet leszűrjük, kivesszük a vaníliarudat. Közben egy nagyobb keverőtálban összekeverjük a tojássárgákat a cukorral. Fokozatosan hozzáadjuk a meleg tejet, folyamatosan kevergetve közben, nehogy összeugorjon. A keveréket visszaöntjük a tejeslábosba és besűrítjük. Hozzáadjuk a rumot és a brandyt, majd habbá verjük a tejszínt a porcukorral. Tálaláskor tejszínhabbal és reszelt szerecsendióval díszítjük.

 

Megosztás Facebookon