Ünnepi menü

Ünnepi menü húsfalóknak

Ha legszívesebben a húst is hússal ennétek, és el sem tudjátok képzelni a karácsonyt húsos fogások nélkül, akkor gyorsan készítsetek elő egy jegyzetfüzetet, mert meghoztuk kedvenc húsos karácsonyi receptjeinket.

Az már kiderült, hogy a vega ünnepi menü is lehet nagyon jó, sőt még diétás karácsonyi receptekből is igazán szép kis ünnepi ételsort állíthatunk össze, de a húsimádóknak karácsonykor is hús jár. Jamie Oliver ünnepi menüjében is van egy tökéletes húsos főétel, és idén biztos, hogy kipróbáljuk a pezsgőben sült csirkét is, de ötletből soha nem elég, ezért hoztunk még 4 szuper húsos receptet az ünnepi menühöz.

Fűszeres kacsaleves petrezselymes csillaggal

Ünnepi menü húsfalóknak

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1,5 kg kacsaaprólék
  • 1 zellergumó
  • 1 alma
  • 1 fehérrépa
  • 4 szem szegfűszeg
  • 1 rúd fahéj
  • 3 szem szegfűbors
  • 1 sárgarépa
  • pár csipet só
  • ízlés szerint bors
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 vöröshagyma
  • 1 karalábé

Levesbetét:

  • 3 ek. liszt
  • pár csipet só
  • 1 ek. tejföl
  • 1 tojás
  • 0,5 dl olaj
  • 1 kis csokor petrezselyem

A leveshez az aprólékot mossuk és tisztítsuk meg, a bőr nagy részét távolítsuk el, hogy ne legyen nagyon zsíros a leves. Tegyük fel főni a húst annyi vízben, amennyi bőven ellepi. Adjuk hozzá egészben az almát, a megpucolt fokhagymát és vöröshagymát, a fahéjat, a szegfűborsot és a szegfűszeget, enyhén sózzuk. Főzzük a húst, amíg megpuhul. Ekkor adjuk hozzá a meghámozott, feldarabolt zöldségeket, és főzzük a levest, amíg ezek is megpuhulnak. Sózzuk, borsozzuk.

A levesbetéthez a tojással keverjünk el annyi lisztet és a tejfölt, hogy sűrű palacsintatésztát kapjunk. Sózzuk, keverjük bele a felaprított petrezselymet. Süssünk belőle kevés olajon vastag palacsintát, majd kicsi, csillag alakú kiszúróformával formázzuk. Ezzel a levesbetéttel kínáljuk a levest.

Pulykarolád

Hozzávalók 4 személyre:

  • 70 dkg pulykamellfilé
  • 5 dkg fenyőmag
  • 2 kk. só
  • pár csipet bors
  • 1 csokor petrezselyem
  • 0,5 dl olívaolaj
  • 1 citrom
  • ízlés szerint koriander
  • 1 kk. őrölt római kömény

A pulykamellet vágjuk be úgy, hogy téglalapnak szét tudjuk hajtani. A fenyőmagot serpenyőben pirítsuk meg zsiradék nélkül, amikor kihűlt, törjük durvára. Az olívaolajba reszeljük bele a citrom héját, adjuk hozzá a római köményt, a tengeri sót, 1 evőkanál citromlevet, frissen őrölt borsot. Keverjük el alaposan. A zöld fűszereket aprítsuk fel.

A pulykaszeletet kenjük meg a fűszeres olajjal, egyenletesen szórjuk rá a tört fenyőmagot, majd az összekevert koriandert és petrezselymet. Tekerjük fel szorosan a húst. Csomagoljuk alufóliába, tegyük sütőlemezre, majd süssük 220 fokos sütőben 50 percen keresztül. Amikor kihűlt, csomagoljuk ki, vékonyan szeleteljük, zöld salátával kínáljuk hideg előételnek.

 

Gombás sertésszűz batyuk

Ünnepi menü húsfalóknak

Hozzávalók:

  • 1 rúd leveles tészta
  • 50 dkg gomba
  • 2 ek. olívaolaj
  • 1 ek. vaj
  • 3 ág kakukkfű
  • pár csipet bors
  • 1 ek. olaj
  • 12 szelet bacon
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 tojás
  • 1 kg sertésszűz
  • pár csipet só

A sertésszüzet megmossuk, papírtörlővel leszárítjuk, majd körben sózzuk, borsozzuk. A vaj és az olaj keverékén körben megpirítjuk, kérgesítjük. Nem kell teljesen átsütni, a serpenyőt a lángról félrehúzzuk, és lefedjük.

A hagymát megtisztítjuk, és finomra vágjuk, a gombát megmossuk, és felkockázzuk. A hagymát az olívaolajon megpároljuk, majd hozzáadjuk a gombát és a kakukkfüvet, sózzuk, borsozzuk, készre pároljuk.

A húst 6, kb. 5 cm-es darabra vágjuk. 2 szalonnaszeletet keresztirányban egymásra fektetünk, teszünk rá a gombás pépből, ráültetjük a húst, majd a tetejére is teszünk a gombából, és a szalonnákkal körbefogjuk. A leveles tésztából nagyobb darabokat vágunk, a batyura borítjuk és az aljánál összenyomkodjuk. Felvert tojással megkenjük, és 180 fokos sütőben pirosra sütjük.

 

Pulyka petrezselymes, citromos, diós töltelékkel

Ünnepi menü húsfalóknak

Hozzávalók:

  • 4 fej vöröshagyma
  • 8 szelet fokhagyma
  • 10 dkg bacon
  • 1 kg pulykamell
  • pár csipet bors
  • 1 csokor petrezselyem
  • 3 ek. olívaolaj
  • 35 dkg dió
  • pár csipet só

A pulykamellet megmossuk, papírtörlővel leszárítjuk, kettévágjuk, és kinyitjuk, mint egy könyvet. Fóliával letakarjuk, és kissé kiklopfoljuk, hogy könnyebb legyen megtölteni. Mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk.

A töltelékhez a diót száraz serpenyőben megillatosítjuk, majd felaprítjuk vagy ledaráljuk. Hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, a zúzott fokhagymát, az apróra vágott petrezselymet, sózzuk, borsozzuk a tölteléket, és az olajat is belekeverjük. A tölteléket eloszlatjuk a húson, majd feltekerjük. A szalonnát egymásra átlapoltan lefektetjük és ebbe burkoljuk a húst, majd megkötözzük. 3 hagymát megtisztítunk, és negyedbe vágunk. Egy kerámiatálba szórjuk a hagymákat, közepére ültetjük a húst, rálocsoljuk a sört, és fóliával lefedve 200 fokon 1 órát pároljuk, majd a fóliát levéve megpirítjuk rajta a szalonnát. Szeleteljük, krumplipürével, sült zöldségekkel, salátával kínáljuk.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top