Ünnepi menü

Áfonyás pulyka Wellington és forralt boros sörbet: Jamie Oliver karácsonyi menüje

Jamie Oliver receptjei közül elhoztunk nektek hármat, inspirációul az ünnepekre.

Pulyka Wellington módra à la Jamie Oliver

Hozzávalók:

  • csipet só
  • 25 g szárított vargánya gomba
  • 340 g vörös áfonyalekvár
  • 1,6 kg pulykamellfilé
  • 8 vékony szelet húsos bacon
  • 1000 g leveles tészta
  • 1 durván aprított póréhagyma
  • 3 ág rozmaring
  • 600 g vegyes gomba
  • 1 tk. balzsamecet
  • 1 pulykacomb
  • 2-3 dl olívaolaj
  • kisebb kocka vaj
  • 1 durván aprított sárgarépa
  • 1 csokor kakukkfű
  • frissen őrölt bors
  • 1 durván aprított vöröshagyma
  • 1 tojás
  • 2 ek. finomliszt
Kategóriafőétel
Elkészítési idő: 180 perc
 

 

Fotó: iStock

Elkészítés

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra (gázkészüléken 4. fokozat)!

A pulykamellet vágjuk egy nagy szeletté, majd nyissuk szét! Kenjük meg olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, és hintsük meg kakukkfűvel!

A fűszerezés után hordjuk fel egyenletesen az áfonyalekvárt, tekerjük fel a húst, majd szúrjunk bele néhány fogvájót, hogy ne nyíljon szét! Tegyük félre, kívülről is kenjük be olívaolajjal, szórjuk meg kakukkfűvel, sóval és borssal! Masszírozzuk át, fedjük be fóliával, majd 60-70 percig süssük.

Míg a hús sül, a szárított vargányát forró vízbe áztatjuk!

A baconszeleteket egy nagyobb méretű serpenyőben addig pirítsuk, míg mind szép aranybarna nem lesz. A pirítás előtt 30 másodperccel szórjuk meg 2 ág rozmaring levelével! A szalonnát a lábasból emeljük ki, tegyük félre, majd a bacon zsírjába tegyük bele az aprított vegyes gombát, a szeletelt vargányát, sózzuk, borsozzuk, adjunk hozzá egy kis vizet, és pirítsuk aranybarnára, puhára (10-15 perc).

A szósz elkészítéséhez vegyük előbb a combot, tegyük bele egy lábosba a répával, póréhagymával és hagymával, tegyünk bele a lisztet, a sót és a borsot, majd öntsük fel 2 liter forrásban levő vízzel! Adjunk hozzá 1 kanál lekvárt, a balzsamecetet és a maradék rozmaring ágakat. Forraljuk össze, forrás után tegyük takarékra, és főzzük 2 órán át egészen addig, amíg sűrű nem lesz. Főzés után szűrjük le, tálalás előtt pedig majd melegítsük fel!

A gombákat tegyük bele az aprítóba, tegyünk hozzá egy kisebb kockányi vajat készítsünk belőle egy finom masszát, majd hagyjuk kihűlni!
Következő lépésben tisztítsuk meg a munkalapot, hintsük fel liszttel, és terítsük ki az előre csomagolt leveles tésztákat cipős doboz méretűre. Egyik tésztából az alapot készítjük el, a másikból a tetejét.

Fogjunk egy tepsit, béleljük ki sütőpapírral, hintsük meg liszttel, majd helyezzük bele a tésztát. A gombaszósz felét adagoljuk rá a közepére úgy, hogy az nagyjából megegyezzen a pulyka méretével.

A pulykából vegyük ki a fogpiszkálókat, helyezzük a gombaszószra, a maradék gombával pedig alaposan kenjük be a pulykát. Ha ezzel megvagyunk, szórjuk rá a ropogós bacont, hintsük meg kevéske rozmaringgal!

A tészta szélét kenjük be a felvert tojással, majd terítsük a pulykára a második csomag tésztát, finoman nyomkodjuk rá úgy, hogy a levegőt kinyomjuk alóla. A tészta szélét vágjuk le úgy, hogy mindegyik oldalán kb. 4 cm tészta maradjon. A levágott részeket pedig vágjuk fel csíkokba és tegyük a felső tésztaréteg tetejére, hogy ne vesszen kárba.

A tésztát újra kenjük be a tojás sárgával. A húst egy éjszakára tegyük be a hűtőbe, majd tálalás előtt tegyük be a sütőbe 50-60 percre 180 fokon (gázon 4-es fokozaton). Tálalás előtt hagyjuk 10 percig hűlni.

Ropogós tőkehal zöldborsópürével és tartármártással

Hozzávalók:

  • marék só
  • néhány szál rozmaring
  • 1 fej brokkoli
  • 4 közepes burgonya
  • 500 g mélyhűtött zöldborsó
  • 200 g kenyér
  • 200 ml majonéz
  • maréknyi kapribogyó
  • 150 g olajban eltett aszalt paradicsom
  • 30 g konzerv szardella
  • 1200 g tőkehalfilé
  • 1 kk. édesköménymag
  • 1 kisebb chili paprika
  • 3 apró ecetes uborka
  • 6 gerezd fokhagyma
  • csipet bors
  • néhány szál kakukkfű
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 kocka vaj
  • kevéske olívaolaj
  • 1 csokor bazsalikom
  • 40 g parmezán
  • kevés fűszerpaprika
  • kevés balzsamecet
  • 2 citrom
  • 1 kk. mentaszósz
Kategóriafőétel
Elkészítési idő: 150 perc
 

 

Fotó: iStock

Elkészítés

A borsópüré elkészítése:
A burgonyát meghámozzuk, vágjuk 2 cm-es kockákra, sós vízben, közepes lángon főzzük. Vágjuk le, és dobjuk ki a brokkoli csupasz szárát. A szár többi részét szeleteljük fel, és adjuk a burgonyához. A brokkoli rózsáit szedjük szét egyforma, kisebb részekre, és tegyük félre. 10-15 perc múlva adjuk a zöldborsót és a brokkolirózsákat a burgonyához, és helyezzük vissza rá a fedőt. Szűrjük le a zöldségeket, hagyjuk pár percig gőzölögni, aztán borítsuk vissza a lábosba. Adjuk hozzá a vajat, locsoljunk rá extra szűz olívaolajat, szórjuk meg sóval-borssal, tegyünk hozzá 1-2 desszerteskanálnyi mentaszószt, és passzírozzukl durva pürévé.

A tőkehal elkészítése:
Öntsünk néhány kiadós löket olívaolajat egy nagy sütőtepsibe, adjunk neki sót-borsot, és szórjuk meg egy kávéskanálnyi édesköménymaggal. Forgassuk meg a halfilét a fűszerekben, alaposan dörzsöljük is bele, majd fektessük a halat bőrös felével lefelé az edénybe. Permetezzünk rá olívaolajat, és toljuk a grillsütő középső rácsára 5 percre. Ezalatt tördeljük darabokra a kenyeret, és tegyük a robotgépbe. Pörgessük meg, közben adjunk hozzá 2 gerezd fokhagymát, egy kis olajat a szardellásdobozból, majd a fűszeres morzsát öntsük át egy tálba. Tegyük a szardella felét az üres robotgépbe, a napon szárított paradicsommal, 2 gerezd fokhagymával, a bazsalikommal, a csilivel és a parmezánnal együtt. Reszeljük hozzá egy citrom héját, és facsarjuk bele a levét. Öntsünk hozzá kevés balzsamecetet, és dolgozzuk pürévé. Vegyük ki a halat a sütőből. Kanalazzuk a pürét a halfilére, szépen terítsük szét rajta, hogy vastag, egyenletes réteget képezzen, aztán szórjuk rá a kenyérmorzsát. Permetezzük meg egy kis olívaolajjal, a kakukkfű- és rozmaringszálakat fektessük a halra, és toljuk vissza a sütőbe további 10 percre, vagy amíg aranybarnára és ropogósra sül.

A tartármártás elkészítése:
Dobjunk 3 uborkát a késes robotgépbe, adjunk hozzá 1 púpozott kávéskanál kapribogyót, kis csokor friss petrezselymet és a szardella másik felét olajával együtt. Kevés extra szűz olívaolajjal, fél citrom lereszelt héjával és levével együtt pörgessük simára. Tegyük át egy kis tálba, és adjuk hozzá a fél üveg majonézt. Jól keverjük össze, facsarjuk hozzá a maradék citromot is. Szórjuk meg az édes fűszerpaprikával, löttyintsünk rá még egy kis extra szűz olívaolajat.

Forralt boros sörbet

Hozzávalók:

  • 2 tk. natúr joghurt
  • mélyhűtött forralt bor
Kategóriadesszert
Elkészítési idő: 20 perc
 

 

Fotó: iStock

Elkészítés

A forralt boros sörbet egy olyan hasznos desszert recept, ami bármikor kihúzza az embert a bajból, ha váratlanul készíteni kell valami ízletes desszertet. Ehhez azonban előre kell dolgoznunk kicsit.

Már egy nappal korábban készítsük el kedvenc forralt bor receptünket úgy, hogy az italból az alkoholt teljesen elfőzzük, ellenkező esetben a forralt bor nem fagy meg. A kész és kihűlt forralt bort adagoljuk jégkockatartókba, majd hagyjuk megfagyni.

A forralt boros jégkockákat (kb. 2 db jégkockatartónyit) tegyük egy konyhai aprítóba, zúzzuk kissé össze, tegyünk hozzá 2 kanál natúr joghurtot (vagy tejszínt), és keverjük össze az aprítóval.

Díszítsük narancshéjreszelékkel!

Forrás: Jamie Oliver

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top