Ünnepi menü

Különleges karácsonyi halas fogások

Halászlé, rántott hal, halpástétom, a karácsony kötelező elemei. Mi lenne, ha idén újítanánk a menün? Íme 3 különleges karácsonyi recept.

Fogasfilé citromos vajmártással, diós burgonyával

Hozzávalók 4 személyre:

  • pár csipet só
  • fél db zellergumó
  • 10 dkg dió
  • 60 dkg burgonya
  • fél db póréhagyma
  • 1 db citrom
  • 1 db fehérrépa
  • pár csepp olívaolaj
  • 10 dkg + 2 evőkanál vaj
  • 4 szál kakukkfű
  • 2 db babérlevél
  • ízlés szerint bors
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1,2 kg fogasfilé
Kategóriavacsora
Elkészítési idő50 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A fogasfilé alsó, vékonyabb részét levágjuk, a vastag részből a szálkákat csipesz segítségével eltávolítjuk. A filét félretesszük. A vékonyabb filéket fél liter hideg vízben feltesszük főni, majd lehabozzuk, és hozzáadjuk a megtisztított, nagy darabokra vágott fehérrépát, zellert, póréhagymát, egész borssal, 2 darab babérlevéllel ízesítjük. Egy órán keresztül lassan főzzük, majd leszűrjük. Ezt az alaplevet használjuk majd a szósz elkészítéséhez.

A megtisztított burgonyát sós, babérleveles vízben megfőzzük, leszűrjük, a nagyobb darabokat félbevágjuk. Egy evőkanál vajon megpirítjuk, majd megszórjuk a morzsolt kakukkfűvel elkevert, durvára darált dióval.

A félretett, vastagabb filéket megsózzuk (a bőrös felét nem szükséges), majd meleg, de nem túl forró serpenyőben, bőrével lefelé elkezdjük sütni olívaolajban. Amikor a bőre pirosra sült, megfordítjuk, egy evőkanál vajat és egy gerezd szeletelt fokhagymát adunk hozzá. Tepsibe tesszük, és 180 °C-os sütőben 2 percig sütjük. Az alaplevet felére beforraljuk, sóval, citromlével ízesítjük, majd hozzáadjuk az apró kockára vágott 10 dkg vajat, amíg besűrűsödik. Tálaláskor a szószt a tányér aljára öntjük, ráhalmozzuk a burgonyát, a tetejére helyezzük a fogasfiléket.

Tárkonyos harcsapaprikás rakott tésztával

Hozzávalók 4 személyre:

  • pár csipet só
  • 1,4 kg harcsa (fej nélkül)
  • fél csokor kapor
  • 1 evőkanál fűszerpaprika
  • 2 db paprika
  • 2 db paradicsom
  • 8 evőkanál olívaolaj
  • tepsihez vaj
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 fej vöröshagyma
  • 3 db tojás
  • 8 evőkanál tejföl
  • 25 dkg túró
  • 30 dkg csuszatészta
Kategóriaebéd
Elkészítési idő100 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A harcsát kb. 4 cm vastag szeletekre vágjuk, a farokrészből 25 dkg-ot félreteszünk. A vöröshagymát finomra vágjuk, olajon megpirítjuk, lehúzzuk a tűzről, megszórjuk a fűszerpaprikával, 2 gerezd aprított fokhagymával, a kockára vágott paradicsommal és paprikával. Felengedjük fél-egy deci vízzel, visszatesszük a tűzhelyre, addig forraljuk, amíg a folyadék elpárolog. Ekkor hozzáadjuk a félretett farokrészeket, felengedjük 2 liter vízzel. Sóval ízesítjük, 1 órát főzzük, majd az egészet átszűrjük.
A felszeletelt harcsákat sózzuk, majd 4 evőkanál olajban mindkét oldalukat megpirítjuk. Ízesítjük a maradék aprított fokhagymával, és beletesszük a leszűrt lébe. Lassan, 10 perc alatt készre pároljuk. A halakat kivesszük, majd a szószt 3 evőkanál kikevert tejföllel dúsítjuk, ha szükséges, sóval még ízesítjük.

Közben a tésztát sós vízben kifőzzük, leszűrjük, hagyjuk kihűlni. Összekeverjük a túróval, 4 evőkanál tejföllel és a tojással. Sóval, vágott kaporral ízesítjük, majd kivajazott tepsibe vagy hőálló tálba helyezzük, 180 °C-os sütőben 20-25 perc alatt pirosra sütjük. Tálaláskor a harcsaszeleteket visszatesszük a szószba, átmelegítjük, majd tejföllel és frissen vágott paprikával díszítjük.

Süllőfilé kapros céklaraguval

Hozzávalók 4 személyre:

  • pár csipet só
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 8 evőkanál vaj
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 csipet római kömény
  • 1 csokor kapor
  • 6 dkg torma
  • 80 dkg cékla
  • 80 dkg süllőfilé
Kategóriaebéd
Elkészítési idő50 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A megmosott céklát sós vízben megfőzzük, majd meghámozzuk. A negyedét összeturmixoljuk 4 evőkanál vajjal, a reszelt tormával és a római köménnyel. A maradék céklát cikkekre vágjuk, és 2 evőkanál vajon, sóval ízesítve megpirítjuk. A vágott kaporral ízesítjük.

A süllőfilék húsos részét besózzuk, serpenyőben a meleg olívaolajban pirosra sütjük. Mellédobjuk a maradék vajat és a felszeletelt fokhagymát, majd megfordítjuk a filéket, de a tűzhelyről már levesszük, nem sütjük, csak melegen tartjuk. 2 perc múlva tálalhatjuk. Tálaláskor a pirított céklát és a pürét a tányérba tesszük, majd a filét ráhelyezzük, és meglocsoljuk a vajas zsiradékkal.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top