Tuti Tippek

Ma érkezik Joulupukki – 5 dolog, amit nem tudtál az igazi finn mikulásról

Elárulunk pár dolgot az igazi finn Mikulásról, Joulupukkiról, aki csütörtök délelőtt érkezik Budapestre. Fogadjunk, hogy ezeket te sem tudtad róla!
finn, mikulas

1. Joulupukki nem Mikulást jelent

Joulupukki neve nem Mikulás jelent, hanem Karácsonyi Bakot. Ez egy régi északi szokásra vezethető vissza: a téli napforduló környékén baknak öltözött férfiak járták a házakat, ijesztgették a gyerekeket vagy éppen ajándékot adtak nekik. A bak mítosz Thorhoz, a mennydörgés istenéhez köthető, aki szekere elé pont ezeket a jószágokat fogta be. Erre emlékezve ma is népszerű a szalmabakok állítása.

2. Felesége a segítője

Az igazi finn Mikulásnak felesége, Joulumuori mindenben segíti munkáját. Mellette még számtalan manó vagyis joulutont tartózkodik Lappföldi otthonukban.

Az igazi finn Mikulást, Joulupukkit november 29-én a Finnair AY-1250 számú járata repíti el a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre, 10:50-es tervezett érkezéssel.

3. Néha becézik

Finnországban olykor bakként, vagyis pukkiként szólítják.

4. Van hobbija

A természetjárást és az utazást nagyon kedveli, régebben pedig sokat járt moziba is.

5. Nem a közösségi média embere

Nem ő, hanem a segítői kezelik a közösségi oldalait, és nincs iPhone-ja, inkább arra biztat mindenkit, hogy ragadjon tollat és papírt, írja le a kívánságait.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top