nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Tuti Tippek
Ma érkezik Joulupukki – 5 dolog, amit nem tudtál az igazi finn mikulásról

Ma érkezik Joulupukki – 5 dolog, amit nem tudtál az igazi finn mikulásról

Elárulunk pár dolgot az igazi finn Mikulásról, Joulupukkiról, aki csütörtök délelőtt érkezik Budapestre. Fogadjunk, hogy ezeket te sem tudtad róla!
Avatar
Bors Hanna
f Ajánlom
finn, mikulas

1. Joulupukki nem Mikulást jelent

Joulupukki neve nem Mikulás jelent, hanem Karácsonyi Bakot. Ez egy régi északi szokásra vezethető vissza: a téli napforduló környékén baknak öltözött férfiak járták a házakat, ijesztgették a gyerekeket vagy éppen ajándékot adtak nekik. A bak mítosz Thorhoz, a mennydörgés istenéhez köthető, aki szekere elé pont ezeket a jószágokat fogta be. Erre emlékezve ma is népszerű a szalmabakok állítása.

2. Felesége a segítője

Az igazi finn Mikulásnak felesége, Joulumuori mindenben segíti munkáját. Mellette még számtalan manó vagyis joulutont tartózkodik Lappföldi otthonukban.

Az igazi finn Mikulást, Joulupukkit november 29-én a Finnair AY-1250 számú járata repíti el a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre, 10:50-es tervezett érkezéssel.

3. Néha becézik

Finnországban olykor bakként, vagyis pukkiként szólítják.

4. Van hobbija

A természetjárást és az utazást nagyon kedveli, régebben pedig sokat járt moziba is.

5. Nem a közösségi média embere

Nem ő, hanem a segítői kezelik a közösségi oldalait, és nincs iPhone-ja, inkább arra biztat mindenkit, hogy ragadjon tollat és papírt, írja le a kívánságait.

Megosztás Facebookon