Tuti Tippek

Így lesznek nyitva a boltok az ünnepek alatt

December 24-én a boltok legkésőbb 14 órakor bezárnak, kivéve azokat az üzleteket, amelyek munkaszüneti napokon is nyitva tarthatnak.

December 24-én, vasárnap az üzletek legkésőbb 14 óráig tarthatnak nyitva. A kereskedők viszont dönthetnek arról is, hogy korábban zárnak, vagy ki sem nyitnak. December 31-én, vasárnap is maguk határozhatják meg a nyitvatartás rendjét – közölte Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára.

A kereskedelmi törvény alapján december 24-én 14 óra után, december 25-26-án karácsonykor, valamint január 1-jén, újév napján csak azok az üzletek lehetnek nyitva, amelyek munkaszüneti napokon egyébként is nyitva tartanak. 

Ezek leginkább vendéglátó üzletek, szálláshelyek, virágüzletek, édességüzletek és üzemanyagtöltő állomások, továbbá a közforgalmú vasúti és buszpályaudvaron, repülőtéren, illetve az üzemanyagtöltő állomáson belül működő boltok.

A jogszabály előírja, hogy a nyitvatartás szokásostól bármilyen eltérését fel kell tüntetni, a vásárlókat arról tájékoztatni kell.

A nagy üzletláncok így lesznek nyitva az ünnepek alatt:

Aldi: december 22-én 126 üzletük 20 óra helyett 21 óráig lesz nyitva, kivéve azokat, amelyek nyitvatartási rendje egyébként is mindennap 22 óráig tart. December 31-én minden üzletük 16 órakor zár.

Auchan: december 24-én az áruházaik többsége 14 óráig tart nyitva, kivétel a kecskeméti, amely délben zár. December 31-én a legtöbb áruházban rövidített nyitvatartással, 16 óráig várják a vásárlókat, a kecskeméti, a törökbálinti és a szolnoki áruház 14 órakor zár.

Penny Market: december 21. és 23. között minden Penny Market üzlet hosszabbított nyitvatartással, 22 óráig várja a vásárlókat, december 24-én zárva tartja boltjait, december 31-én 14 órakor zárnak az üzletei.

Spar: december 24-én az Interspar hipermarketek – 33 áruház – egységesen 14 órakor zárnak, a Spar és City Spar szupermarketek közül 335 délben zár be, két üzlet 13 órakor, míg 7 délután 2-kor. December 31-én két Interspar hipermarket 14 órakor, míg 31 ilyen üzlet 16 órakor zár be, a Spar szupermarketek 12 és 14 óra között zárnak a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren található üzlet kivétel, amely 22 óráig lesz nyitva.

Tesco: az ünnepek alatt egyik üzlete sem működik hosszabbított nyitvatartással, a kereskedelmi törvénynek megfelelően a hipermarketek 14 órakor zárnak, hasonlóan alakul a kisebb alapterületű boltok, szupermarketek és Expressz üzletek, úgynevezett kényelmi formátumú áruházak nyitvatartása is, amelyekből 10 üzlet zárva lesz.

A hipermarketek december 27-én reggel 6 órakor, míg a kényelmi formátumú áruházak normális hétköznapi nyitvatartás szerint nyitnak. A Tesco összes áruháza december 31-én hétköznapi nyitvatartás szerint nyit, és 18 óráig üzemel, 10 kényelmi formátumú áruház egész nap zárva lesz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top